Annonce
Annonce
Der er i dag 36 km ulvesikret hegn i Danmark, og der er i Danmark ikke dokumenteret ulveangreb bag et ulvesikret hegn, der lever op til Miljøstyrelsens standarder. Foto: Colourbox
Minister styrker forsvaret mod ulveangreb
Danmark får nu sin største ulvezone. Samtidig er miljøministeren klar med flere tiltag, der skal sikre udegående husdyr.
Miljøminister Lea Wermelin har netop præsenteret nye tiltag, der skal forebygge ulveangreb.
Det betyder, at fåreavlere i et område på størrelse med Bornholm sydvest for Silkeborg, nu kan søge om tilskud til ulvesikre hegn, efter at området på 570 km2 er blevet defineret som en ulvezone. Det er således Danmarks anden og hidtil største af sådanne zoner, oplyser Miljø- og Fødevareministeriet i en pressemeddelelse.
"Jeg vil gøre alt, hvad jeg kan for at hjælpe de husdyrholdere, som til stor frustration oplever, at ulven slår deres husdyr ihjel. Derfor har jeg udpeget et nyt tilskudsområde, så vi får udvidet den zone, hvor myndighederne kan hjælpe," siger hun.
Oplever man gentagne angreb på sine husdyr i en af de to ulvezoner, og ønsker man at få kompensation, er det en betingelse, at man har forsøgt at sikre sine dyr mod ulveangreb.
Lea Wermelin vil samtidig igangsætte forsøg med vogterhunde og forhøje tilskuddet til ulvehegn med 80-100 pct.
Vogterhundene vil være en del af et pilotprojekt, og myndighederne vil yde støtte til certificerede vogterhunde tre steder i Danmark, hvor der vil være to hunde hvert sted. De kan være et alternativ, hvor hegning vil være udfordret. Forsøget er efter tysk forbillede, da ingen tyske fåreavlere har mistet får til ulve, efter at de har anskaffet sig vogterhunde.
Ministeren fortæller desuden, at regeringen er medunderskriver på en erklæring til EU-Kommissionen om større fleksibilitet mht. forvaltning, herunder regulering, af ulven, der er fredet.
Den anden ulvezone er på 330 km2 og ligger sydvest for Holstebro. Der er i dag 36 km ulvesikret hegn i Danmark, og der er i Danmark ikke dokumenteret ulveangreb bag et ulvesikret hegn, der lever op til Miljøstyrelsens standarder.
Flere artikler fra samme sektion
Overvældende interesse fra økologer for ny ordning, der skal give mere plads til naturen
Ansøgningsrunden for den nye ordning ’permanent ekstensivering’ er netop lukket, og interessen har været over alle forventninger. Noget tyder på at økologer er overrepræsenterede blandt de lodsejere, der har søgt ordningen, hvor arealer permanent tages ud af drift for at blive til ny natur.
Konsulent: Landbrugere skal næppe bekymre sig om forholdet mellem svampe og bakterier i jorden
Svampe og bakterier er vigtige komponenter i en sund dyrkningsjord, og mange regenerative ’skoler’ har bud på dyrkningsmetoder med fokus på svampe. Derfor har Innovationscenter for Økologisk Landbrug lavet et litteraturstudie, og forsøger at redegøre for, hvad der er op og ned i ’best practice’.
KMC-direktør: Der er ringe udsigt til økologisk kartoffelmel
Den voldsomme fremgang i produktionen af danske stivelseskartofler kommer ikke til at gavne økologien, spår KMC's direktør, Peter Burgaard. Vi har kigget på den økologiske kartoffelavls status i 2024, der efter år med nedgang nu har stabiliseret sig, alt imens målet har været at fordoble både arealet og udbyttet.