Annonce

Annonce

En flok høner går i noget bevoksning

Ægbranchen har fået foretaget en stikprøvekontrol af høner for at finde ud af, om omfanget af brystbensbrud fortsat er stort, og resultatet bekræfter, at der ikke er sket en bedring. Arkivfoto: Tina Bøje Clausen

Mindre æg har ikke hjulpet: Ny stikprøve bekræfter, at brud på høners brystben stadig er udbredt

Det har ikke hjulpet på forekomsten af brystbensbrud hos høner, at ægbranchen bruger nye afstamninger, der lægger færre store æg end før. Det viser en ny stikprøvekontrol, der skulle efterprøve Københavns Universitets resultater fra efteråret.

Det vakte stor opmærksomhed, da forskere ved Københavns Universitet i efteråret kunne påvise, at ca. 85 pct. af alle æglæggende høner døjer med brud på brystbenet som følge af æglægningen.

Tallene var dog baseret på høner fra 2016 til 2018, og da branchen samtidig har benyttet sig af andre afstamninger, der lægger færre store æg, har den ønsket at finde ud af, om problemet stadig er lige så udbredt, som tallene fra Københavns Universitet viste.

Derfor har branchen i samarbejde med universitet fået foretaget en stikprøvekontrol med ca. 520 høner, og resultatet bekræfter, at der ikke er sket en positiv udvikling på området de seneste år. Det skriver landbrugsavisen.dk.

"Selvom vi bruger andre afstamninger, der lægger færre store æg, så er hønerne blevet mindre, så resultatet var det samme. Der er stadig over 85 procent af hønerne, der får brud på brystbenet", siger Jørgen Nyberg Larsen til landbrugsavisen.dk.

Det oprindelige studie fra Københavns Universitet, hvor næsten 4.800 høner blev undersøgt, viste, at gennemsnitligt 85 pct. af dem har mindst ét brud på brystbenet, og problemet ses i alle produktionsformer.

"Deres kroppe bliver simpelthen for presset, fordi de er avlet til at være små og lægge mange, store æg. Samtidigt ved vi, at brystbenet er lang tid om at blive færdigforbenet. Det problem tager desværre en del generationers hønseavl at løse,” lød det i forbindelse med offentliggørelsen fra professor Jens Peter Christensen, der sammen med adjunkt Ida Thøfner fra Institut for Veterinær og Husdyrvidenskab stod bag undersøgelsen.

Flere artikler fra samme sektion

Restprodukt fra græsprotein ligner nyt vidundermiddel mod indvoldsorm

Produktionen af græsprotein kan vise sig at have en særdeles positiv sidegevinst fordi den græspulp der bliver til overs ved raffineringen måske kan hjælpe til at bekæmpe indvoldsorm. Det viser nye forsøg København Universitet har lavet i samarbejde med Aalborg Universitet.

20-02-2024 4 minutter

10.000 hektar mere mangfoldig natur i det danske landskab

Naturforvaltere har i stor stil søgt en naturordning, der har til formål at bevare naturområder og værne om biodiversitet.

15-02-2024 2 minutter

Dette skal du være obs på, når du handler med grovfoder

FAGLIGT TALT: Få en handelsaftale på plads i god tid, men sæt jer sammen inden - køber og sælger - så I kan få afklaret usikkerheder i aftalen, før den indgås.

14-02-2024 2 minutter Fagligt talt,   Foder