Annonce

Annonce

En flok høner går i noget bevoksning

Ægbranchen har fået foretaget en stikprøvekontrol af høner for at finde ud af, om omfanget af brystbensbrud fortsat er stort, og resultatet bekræfter, at der ikke er sket en bedring. Arkivfoto: Tina Bøje Clausen

Mindre æg har ikke hjulpet: Ny stikprøve bekræfter, at brud på høners brystben stadig er udbredt

Det har ikke hjulpet på forekomsten af brystbensbrud hos høner, at ægbranchen bruger nye afstamninger, der lægger færre store æg end før. Det viser en ny stikprøvekontrol, der skulle efterprøve Københavns Universitets resultater fra efteråret.

Det vakte stor opmærksomhed, da forskere ved Københavns Universitet i efteråret kunne påvise, at ca. 85 pct. af alle æglæggende høner døjer med brud på brystbenet som følge af æglægningen.

Tallene var dog baseret på høner fra 2016 til 2018, og da branchen samtidig har benyttet sig af andre afstamninger, der lægger færre store æg, har den ønsket at finde ud af, om problemet stadig er lige så udbredt, som tallene fra Københavns Universitet viste.

Derfor har branchen i samarbejde med universitet fået foretaget en stikprøvekontrol med ca. 520 høner, og resultatet bekræfter, at der ikke er sket en positiv udvikling på området de seneste år. Det skriver landbrugsavisen.dk.

"Selvom vi bruger andre afstamninger, der lægger færre store æg, så er hønerne blevet mindre, så resultatet var det samme. Der er stadig over 85 procent af hønerne, der får brud på brystbenet", siger Jørgen Nyberg Larsen til landbrugsavisen.dk.

Det oprindelige studie fra Københavns Universitet, hvor næsten 4.800 høner blev undersøgt, viste, at gennemsnitligt 85 pct. af dem har mindst ét brud på brystbenet, og problemet ses i alle produktionsformer.

"Deres kroppe bliver simpelthen for presset, fordi de er avlet til at være små og lægge mange, store æg. Samtidigt ved vi, at brystbenet er lang tid om at blive færdigforbenet. Det problem tager desværre en del generationers hønseavl at løse,” lød det i forbindelse med offentliggørelsen fra professor Jens Peter Christensen, der sammen med adjunkt Ida Thøfner fra Institut for Veterinær og Husdyrvidenskab stod bag undersøgelsen.

Flere artikler fra samme sektion

Ny dyrevelfærdsrapport viser en stigning i antallet af politianmeldelser

Fra 2021 til 2022 skete der en fordobling i antallet af politianmeldelser mod kvægproducenter og en stigning på knap 30 pct. mod griseproducenter. Det skyldtes især manglende pleje af syge eller tilskadekomne dyr.

03-05-2024 5 minutter Dyrevelfærd

Debat om oksens fremtid: Skal oksekød være det nye champagne?

Det er kun godt, at koen bliver udskældt for tiden, mener Rune Sørensen, indehaver af restaurant Hærværk. Her serveres der oksekød, men kun i små mængder og kun fra kvæg, der har ydet naturpleje. Rune Sørensen mener, at udskældningen er nødvendig for at rejse en debat om vores madvaner.

03-05-2024 8 minutter Kvæg,   Forbrug,   Klima

Røde alger kan blive økologiens svar på Bovaer

Ved at tilsætte et mix af forskellige alger til malkekøernes foder, håber forskere fra Aarhus Universitet at kunne opnå samme metan-reducerende effekt, som Bovaer giver i de konventionelle kostalle.

03-05-2024 3 minutter Klima,   Kvæg