Annonce

Annonce

”Målet er, at vi om nogle år står med et værktøj, som økologiske landmænd kan bruge til at forudsige faldtallet og dermed det rette høsttidspunkt. Faldtallet er helt afgørende for afregningen, Bliver det for lavt, kan rugen kun bruges til foder,” forklarer Jesper Fog-Petersen fra Økologisk Landsforening.

Mere rug skal blive til brødrug

For meget økologisk rug bliver kasseret pga. lavt faldtal. Det er uheldigt for både bønder og bagere. Massiv registrering under kornets vækst og lagring skal munde ud i en varsling-app, der guider til rettidig høst.

Rugplanterne på marken ved Ejer Bavnehøj er tæt på at overhale den soldrevne vejrstation i højden. Kun en smal nedtrådt sti ind i marken viser vej til den teknologi, der skal hjælpe økologiske landmænd til at høste rug med det helt rigtige faldtal og dermed sikre sig den bedst mulige afregning for kornet.

Økologikonsulent Jesper Fog-Petersen viser vej ind til den soldrevne station, som han via en app kan tappe for informationer. Hver 10. minut registrerer den nedbør, temperatur i luft og jord, lufttryk og luftfugtighed, lysindstråling og vind. Sammen med data om dyrkningen og analyser af faldtallet i kernerne, skal disse data bruges til at guide til det helt rigtige høsttidspunkt.

”Målet er, at vi om nogle år står med et værktøj, som økologiske landmænd kan bruge til at forudsige faldtallet og dermed det rette høsttidspunkt. Faldtallet er helt afgørende for afregningen, Bliver det for lavt, kan rugen kun bruges til foder,” forklarer Jesper Fog-Petersen, Økologisk Landsforening.

Målingerne og udviklingen af værktøjet sker i projektet 'Høst, tørring og kvalitet af økologisk korn'i samarbejde med bl.a. bageriet Aurion, der til tider oplever, at faldtallet ændrer sig under lagring, hvilket ikke burde kunne ske ifølge lærebøgerne.

”Vi følger derfor også kornet med sensorer, når det er tørret ned og ligger på lager, så vi enten kan be- eller afkræfte den mulighed,” siger Jesper Fog-Petersen.

Skal føre til mindre import

Endelig skal projektet afdække, om der er måder at anvende rug med for lavt faldtal på til konsum.

”Desværre viser praksis, at man ikke blot kan blande partier med lavt og højt faldtal og få et brugbart gennemsnit, så vi vil se på, om glutenholdigt korn kan gøre en forskel. Derfor samarbejder vi også med økologiske møller og bagere, for at se, om løsningen er samblandning af korn med lavt faldtal og korn med højt glutenindex,” forklarer Jesper Fog-Petersen, mens han klipper aks til en analyse af vandprocenten.

Her i begyndelsen af juli sker det hver 14. dag, men når vandprocenten rammer 30, skal der klippes aks flere gange om ugen i de fire økologiske rugmarker, hvor der i år er opsat vejrstationer. Op til høst bliver der taget daglige prøver, hvor faldtallet bestemmes.

'Høst, tørring og kvalitet af økologisk korn' løber i tre år frem til 2021 og er støttet af Promilleafgiftsfonden for landbrug. Projektets mål er, at mindre brødkorn fremover kasseres, så landmanden får en bedre afregning, og behovet for at importere brødkorn bliver mindre.

Flere artikler fra samme sektion

Dronehyrden hjælper landmanden

I takt med at naturområderne til afgræsning vokser, opstår der behov for at finde nye metoder til overvågning af de græssende dyr. Alene i år er der hos landbrugsstyrelsen søgt om tilskud til at omlægge 10.000 ha til afgræsning. Lige nu tester 10 landmænd hvordan droner fungerer som en lille hjælper – en slags flyvende hyrde.

18-04-2024 7 minutter Biodiversitet

Truslen er blevet mindre, så nu må hønsene atter komme ud

Risikoen for fugleinfluenza er faldet. Derfor ophæver Fødevarestyrelsen nu kravet om, at gæs, høns, ænder og kalkuner skal være under tag eller lukket inde.

17-04-2024 2 minutter Fugleinfluenza,   Æg og fjerkræ

Fødevareministeriet slår fast: Solcelleparker er økologiske og kan få økostøtte

Mange solcelleparker får økologistøtte, selv om de ofte drives af konventionelle. Samtidig hjælper de regeringen med at nå målsætningen for det samlede øko-areal.

17-04-2024 4 minutter Tilskud