Annonce

Annonce

Landmænd bør stille krav til kvaliteten af biogasgyllen

Der bliver afgasset en større mængde af halm og dybstrøelse i biogasanlæggene i dag end for 10 år siden, og det udfordrer kvaliteten af den afgassede biomasse ifølge Seges Innovation.

28. juni 2022
Læsetid: 2 minutter
Gylle slangeudlægges på mark

Beregninger fra Aarhus Universitet viser, at man risikerer et større tab af den plantetilgængelige kvælstofmængde ved ammoniakfordampning, når gødningen har en højere tørstofprocent, særligt hvis den slangeudlægges frem for nedfældes. Foto: Colourbox

Biogasbranchen har det seneste årti gennemgået en markant udvikling, og over 30 pct. af husdyrgødningen herhjemme bliver nu afgasset. Samtidig betyder det, at en større andel af tungt omsættelige produkter som f.eks. halm og dybstrøelse også afgasses, og det påvirker kvaliteten af den afgassede biomasse, der ender som gødning på landmændenes marker.

Det skriver Seges Innovation i en nyhed på landbrugsinfo.dk.

Andelen af afgasset husdyrgødning står derudover foran en yderligere udbygning som følge af en udbredt politisk motivation for at slippe af med fossil naturgas fra Rusland. Faktisk er forventningen, at op mod 80 pct. af husdyrgødningen i Danmark finder vej gennem et biogasanlæg inden for få år, og afgasset biomasse kan dermed blive landbrugets primære gødningskilde i fremtiden.

Lavere virkning første år

Tendensen i biogasbranchen peger dermed i retning af en lavere ammoniumandel og en højere tørstofprocent i biogasgyllen, når biogasanlæggene ikke længere udelukkende baserer sig på gylle og let omsættelige affaldsprodukter.

Med et højere tørstofindhold følger en lavere 1. årsvirkning, men samtidig en højere eftervirkning, end man generelt har været vant til. Beregninger fra Aarhus Universitet viser derudover, at man risikerer et større tab af den plantetilgængelige kvælstofmængde ved ammoniakfordampning, når gødningen har en højere tørstofprocent, særligt hvis den slangeudlægges frem for nedfældes.

Seges Innovation opfordrer derfor leverandører til at være opmærksomme og stille krav til kvaliteten af den afgassede biomasse, herunder for tørstofprocent, kvælstofkoncentration og ammoniumandel.

Flere artikler fra samme sektion

Årets første tilfælde af fuginfluenza rammer hobbybesætning

I Gundsømagle er en besætning med 24 høns ramt af fugleinfluenza. Alle høns bliver aflivet, og Fødevarestyrelsen har oprettet restriktionszoner for alle ejere af fjerkræ inden for zonerne.

02-04-2025 4 minutter Fugleinfluenza

Ko med kalv-systemer vinder indpas i større malkebesætninger: »Det her er meget sjovere at passe«

Flere og flere kvægbesætninger forsøger i disse år at holde kalvene længst muligt hos deres ko eller en ammetante. Det kræver nye måder at indrette staldene på, men kan til gengæld give bedre dyrevelfærd og mere fleksibilitet i arbejdstiden.

31-03-2025 12 minutter Dyrevelfærd,   Kvæg

Vildsvinebesøg hos økogrise kostede landmand næsten 300.000 kr.

Efter et uventet ornebesøg hos en flok fritgående økogrise måtte en landmand aflive dyrene, og den øvrige besætning fik seks ugers salgsstop. Det kostede op mod 300.000 kr., men kunne være blevet meget dyrere.

29-03-2025 5 minutter Grise