Annonce
Annonce
Beregninger fra Aarhus Universitet viser, at man risikerer et større tab af den plantetilgængelige kvælstofmængde ved ammoniakfordampning, når gødningen har en højere tørstofprocent, særligt hvis den slangeudlægges frem for nedfældes. Foto: Colourbox
Landmænd bør stille krav til kvaliteten af biogasgyllen
Der bliver afgasset en større mængde af halm og dybstrøelse i biogasanlæggene i dag end for 10 år siden, og det udfordrer kvaliteten af den afgassede biomasse ifølge Seges Innovation.
Biogasbranchen har det seneste årti gennemgået en markant udvikling, og over 30 pct. af husdyrgødningen herhjemme bliver nu afgasset. Samtidig betyder det, at en større andel af tungt omsættelige produkter som f.eks. halm og dybstrøelse også afgasses, og det påvirker kvaliteten af den afgassede biomasse, der ender som gødning på landmændenes marker.
Det skriver Seges Innovation i en nyhed på landbrugsinfo.dk.
Andelen af afgasset husdyrgødning står derudover foran en yderligere udbygning som følge af en udbredt politisk motivation for at slippe af med fossil naturgas fra Rusland. Faktisk er forventningen, at op mod 80 pct. af husdyrgødningen i Danmark finder vej gennem et biogasanlæg inden for få år, og afgasset biomasse kan dermed blive landbrugets primære gødningskilde i fremtiden.
Lavere virkning første år
Tendensen i biogasbranchen peger dermed i retning af en lavere ammoniumandel og en højere tørstofprocent i biogasgyllen, når biogasanlæggene ikke længere udelukkende baserer sig på gylle og let omsættelige affaldsprodukter.
Med et højere tørstofindhold følger en lavere 1. årsvirkning, men samtidig en højere eftervirkning, end man generelt har været vant til. Beregninger fra Aarhus Universitet viser derudover, at man risikerer et større tab af den plantetilgængelige kvælstofmængde ved ammoniakfordampning, når gødningen har en højere tørstofprocent, særligt hvis den slangeudlægges frem for nedfældes.
Seges Innovation opfordrer derfor leverandører til at være opmærksomme og stille krav til kvaliteten af den afgassede biomasse, herunder for tørstofprocent, kvælstofkoncentration og ammoniumandel.
Flere artikler fra samme sektion
Skovforskning skal gøre grise mere bæredygtige
Aarhus Universitets forsøg ved Holstebro skal give økologiske griseproducenter et bud på, hvordan indretningen af grisenes folde kan begrænse kvælstofudledningen, så de bedre kan sikre kunderne mere bæredygtigt svinekød.
Tørken i 2018 og regnen i 2024 var kun en forsmag på, hvad danske landmænd har i vente, viser nye klimatal
DMI's nye Klimaatlas beregner, at havniveauet omkring Danmark vil være 42 cm højere i slutningen af dette århundrede. Danske landmænd kommer i dén grad til at kæmpe med både meget våde og meget tørre perioder fremover, vurderer eksperter.
Rådgiver: Skovlandbrug kan være landbrugets columbusæg
Både forskere og landets største skovlandbruger er enige om at konceptet skovlandbrug kan være et vigtigt redskab til at løse nogle af landbrugets klima- og miljømæssige udfordringer. At dømme efter fremmødet til ’Skovlandbrugsdag 2024’ er interessen for fænomenet stort. Direktøren for ØkologiRådgivning Danmark kalder skovlandbrug for et columbus-æg.