Annonce

Annonce

Skræpper i en græsmark

Skræpper har et relativt højt indhold af oxalsyre, men det udgør ikke noget problem, hvis der samtidig med afgræsning er andre foderemner såsom græs tilgængeligt. Foto: Sven Hermansen

Kødkvæg kan lære at æde skræpper

Nyt studie viser, at kreaturer ved hjælp af simpel tilvænning kan lære at afgræsse skræpper direkte på marken. Skræpper kan kontrolleres og i bedste fald bekæmpes på denne måde.

En simpel tilvænning er alt, hvad der skal til, for at kødkvæg af både ekstensive og intensive racer lærer at æde skræpper på marken.

Det skriver Aarhus Universitet på baggrund af et nyt studie omhandlende ’Interaktioner imellem dyr og planter – med fokus på ukrudtsarten skræppe’.

Studiet havde succes med tilvænningen og peger på, at afgræsningen af skræpper kan hjælpe med at kontrollere dem og måske endda bekæmpe dem.

Normalt er skræpper ellers vanskelige at kontrollere og bekæmpe, og ofte ender det med, at landmænd må omlægge græsmarker i forsøget på at komme skræppeudbredelsen til livs.

Simpel metode

Metoden er en simpel tilvænningsmetode, som løber over blot syv dage, hvoraf der de første tre dage bliver tildelt foder to gange dagligt. De sidste fire dage bliver der tildelt foder én gang om dagen. I løbet af ugen bliver dyrene tilbudt forskellige foderemner som en snack for at udvide deres fødevalg, undervejs også skræpper.

På den måde lærer de smag og tekstur at kende, og i studiet bevirkede det, at kvæget også afgræssede skræpperne på marken. Det viste sig faktisk, at de kvæg, man havde udført tilvænningsmetoden på i 2019, stadig afgræssede skræpper i 2021.

Aarhus Universitet skriver, at den største succes opnås, hvis andelen af skræpper er stor på marken, og hvis en flokleder, såsom en førerko eller tyr, viser interesse for skræpperne.

Flere artikler fra samme sektion

Niårigt studie konkluderer: Vær klimasmart og dyrk flerårige afgrøder

Dyrkning af flerårige afgrøder kan være en lovende løsning for danske landmænd til at sikre en klimavenlig produktion uden at gå på kompromis med markens samlede udbytte eller jordens frugtbarhed. Det viser en ny undersøgelse fra Aarhus Universitet.

26-04-2024 3 minutter Planteavl,   Efterafgrøder,   Forskning,   Klima

Dronehyrden hjælper landmanden

I takt med at naturområderne til afgræsning vokser, opstår der behov for at finde nye metoder til overvågning af de græssende dyr. Alene i år er der hos landbrugsstyrelsen søgt om tilskud til at omlægge 10.000 ha til afgræsning. Lige nu tester 10 landmænd hvordan droner fungerer som en lille hjælper – en slags flyvende hyrde.

18-04-2024 7 minutter Biodiversitet

Truslen er blevet mindre, så nu må hønsene atter komme ud

Risikoen for fugleinfluenza er faldet. Derfor ophæver Fødevarestyrelsen nu kravet om, at gæs, høns, ænder og kalkuner skal være under tag eller lukket inde.

17-04-2024 2 minutter Fugleinfluenza,   Æg og fjerkræ