Annonce

Annonce

Halm

Fra 1. janaur 2023 skal mindst 50 pct. af den strøhalm, der anvendes på økologiske kvægbedrifter, være økologisk. Ifølge beregninger vil det blive nødvendigt at bruge havrehalm til strøelse, trods at det er mindre egnet til formålet. Foto: Colourbox

Halmprojekt søger landmænd til at teste strøelse

Innovationscenter for Økologisk Landbrug er i gang med at teste alternativer til strøhalm, da beregninger viser, at der vil blive mangel på økologisk strøhalm.

Innovationscenter for Økologisk Landbrug gennemfører i øjeblikket projektet 'Tørt og godt – alternativ strøelse til husdyr'. Formålet er at afsøge og kvalificere alternativer til strøhalm. Det sker blandt andet ved at afprøve udvalgte strøelsesmidler i praksis.

I den anledning søger projektleder Ann-Sofie Krogh Andreassen landmænd, som har lyst til at deltage i projektet og afprøve alternative strøelsesmidler.

Det skriver Innovationscenter for Økologisk Landbrug på sin hjemmeside, hvor kontaktoplysninger også fremgår.

"Beregninger viser, at der i takt med udfasningen af konventionel strøhalm vil blive mangel på økologisk strøhalm til at dække behovet på landsbasis. Allerede ved et krav om 50 pct. økologisk strøhalm er det nødvendigt at benytte havrehalm. Det er derfor vigtigt at afsøge nye muligheder," forklarer Ann-Sofie Andreassen.

50 pct. skal være økologisk

Fra 1. januar 2023 skal mindst 50 pct. af den strøhalm, der anvendes på økologiske kvægbedrifter, være økologisk. Det er et af kravene i Brancheanbefalingerne for økologisk mælke- og oksekødsproduktion, som mange økologiske landmænd producerer under. Initiativet er et led i udfasningen af konventionel strøhalm i de økologiske stalde.

Af brancheanbefalingerne fremgår desuden, at både halmproduktion og -behov årligt skal evalueres i branchekredsen for økologisk mælk og oksekød med henblik på en senere fuld udfasning af brugen af ikke-økologisk halm.

Elefantgræs og halm i piller

Pelleteret havre- og rughalm er nogle af de midler, som projektet søger at afprøve. Afprøvningen planlægges både at foretages i sengebåse eller kummer men også sammen med dybstrøelse. Desuden afprøves knust eller snittet elefantgræs som et alternativ i sengebåse.

"Har du lyst til at deltage i projektet med din besætning eller dele af den, hører jeg gerne fra dig. Det samme gælder, hvis du allerede bruger et alternativ til strøhalm og har lyst til at deltage i et interview om dette," lyder opfordringen fra Ann-Sofie Krogh Andreassen.

Projektet har desuden udarbejdet et spørgeskema, som skal give et grundlæggende indblik i den nuværende brug af strøelsesmidler hos danske økologiske kvægproducenter.

Find links til de relevante spørgeskemaer via dette link - scroll ned til bunden af artiklen

Flere artikler fra samme sektion

Klima og biodiversitet på driftsplanen tæller nu med i mælkeregnskabet

Økolog Klaus Kristensen er en af de danske Arla-landmænd, der nu får en ekstra bonus for sin økologiske mælk, fordi han har skruet op for biodiversitet og klimatiltag på gården. Og han går efter endnu større gevinst

29-09-2023 7 minutter

Græssende dyr kan være bedre for klimaet end dyr på stald

Debatten på årsmødet i Kød- og Naturgræsserudvalget i Økologisk Landsforening var præget af den udskamning, branchen føler sig ramt af i forhold til kvægets klimabelastning. Forskning i afgræsningens mulige klimafordel er i gang.

28-09-2023 8 minutter Kvæg,   Klima

Velfærdskontrol viser atter regelbrud: Kalve får ikke opfyldt suttebehov og opstaldes enkeltvist

Fødevarestyrelsens kontrol af 308 kvægbesætninger viste, at der var overtrædelser af dyrevelfærdsreglerne i 24 pct. af besætningerne. Styrelsen kalder resultatet "bekymrende".

23-09-2023 4 minutter Dyrevelfærd,   Kvæg