Annonce

Annonce

Halm

Fra 1. janaur 2023 skal mindst 50 pct. af den strøhalm, der anvendes på økologiske kvægbedrifter, være økologisk. Ifølge beregninger vil det blive nødvendigt at bruge havrehalm til strøelse, trods at det er mindre egnet til formålet. Foto: Colourbox

Halmprojekt søger landmænd til at teste strøelse

Innovationscenter for Økologisk Landbrug er i gang med at teste alternativer til strøhalm, da beregninger viser, at der vil blive mangel på økologisk strøhalm.

Innovationscenter for Økologisk Landbrug gennemfører i øjeblikket projektet 'Tørt og godt – alternativ strøelse til husdyr'. Formålet er at afsøge og kvalificere alternativer til strøhalm. Det sker blandt andet ved at afprøve udvalgte strøelsesmidler i praksis.

I den anledning søger projektleder Ann-Sofie Krogh Andreassen landmænd, som har lyst til at deltage i projektet og afprøve alternative strøelsesmidler.

Det skriver Innovationscenter for Økologisk Landbrug på sin hjemmeside, hvor kontaktoplysninger også fremgår.

"Beregninger viser, at der i takt med udfasningen af konventionel strøhalm vil blive mangel på økologisk strøhalm til at dække behovet på landsbasis. Allerede ved et krav om 50 pct. økologisk strøhalm er det nødvendigt at benytte havrehalm. Det er derfor vigtigt at afsøge nye muligheder," forklarer Ann-Sofie Andreassen.

50 pct. skal være økologisk

Fra 1. januar 2023 skal mindst 50 pct. af den strøhalm, der anvendes på økologiske kvægbedrifter, være økologisk. Det er et af kravene i Brancheanbefalingerne for økologisk mælke- og oksekødsproduktion, som mange økologiske landmænd producerer under. Initiativet er et led i udfasningen af konventionel strøhalm i de økologiske stalde.

Af brancheanbefalingerne fremgår desuden, at både halmproduktion og -behov årligt skal evalueres i branchekredsen for økologisk mælk og oksekød med henblik på en senere fuld udfasning af brugen af ikke-økologisk halm.

Elefantgræs og halm i piller

Pelleteret havre- og rughalm er nogle af de midler, som projektet søger at afprøve. Afprøvningen planlægges både at foretages i sengebåse eller kummer men også sammen med dybstrøelse. Desuden afprøves knust eller snittet elefantgræs som et alternativ i sengebåse.

"Har du lyst til at deltage i projektet med din besætning eller dele af den, hører jeg gerne fra dig. Det samme gælder, hvis du allerede bruger et alternativ til strøhalm og har lyst til at deltage i et interview om dette," lyder opfordringen fra Ann-Sofie Krogh Andreassen.

Projektet har desuden udarbejdet et spørgeskema, som skal give et grundlæggende indblik i den nuværende brug af strøelsesmidler hos danske økologiske kvægproducenter.

Find links til de relevante spørgeskemaer via dette link - scroll ned til bunden af artiklen

Flere artikler fra samme sektion

Arla har nu reduceret produktionen af øko-mælk med 100 mio. kg

Målet er nået for Arlas planlagte reduktion af øko-mælk. 50 mio kg er nået ved, at Arla-leverandører er blevet konventionelle, 40 mio. kg ved at landmænd er stoppet som mælkeproducenter og 10 mio. kg ved skifte til andre mejerier.

22-05-2024 2 minutter Mejeri,   Afsætning

Landmænd og haveejere modarbejder kommuners kamp for biodiversitet langs vejene

Landets tre største kommuner forsøger i disse år at øge biodiversiteten langs tusindvis af kilometer veje ved at ændre praksis for græsslåning. Flere planter og blomster i rabatten giver flere insekter og dermed flere fugle i landskabet. Men kommunerne oplever, at landmænd og haveejere i stigende grad øver selvtægt og modarbejder kommunernes indsats.

21-05-2024 7 minutter Biodiversitet

Friske bælgfrugter smager godt, men markedet møder udfordringer

KRONIK: En udfordring er en lav efterspørgsel på danske bælgfrugter, da konkurrencen er hård, og bælgfrugter – især de tørrede – ikke som sådan er højværdiafgrøder. Vi mangler også kulinarisk erfaring med at bruge friske bælgfrugter i madlavningen.

16-05-2024 4 minutter Nyt fra Icrofs,   Bælgfrugter