Annonce

Annonce

Halmprojekt søger landmænd til at teste strøelse

Innovationscenter for Økologisk Landbrug er i gang med at teste alternativer til strøhalm, da beregninger viser, at der vil blive mangel på økologisk strøhalm.

12. september 2022
Læsetid: 3 minutter
Halm

Fra 1. janaur 2023 skal mindst 50 pct. af den strøhalm, der anvendes på økologiske kvægbedrifter, være økologisk. Ifølge beregninger vil det blive nødvendigt at bruge havrehalm til strøelse, trods at det er mindre egnet til formålet. Foto: Colourbox

Innovationscenter for Økologisk Landbrug gennemfører i øjeblikket projektet 'Tørt og godt – alternativ strøelse til husdyr'. Formålet er at afsøge og kvalificere alternativer til strøhalm. Det sker blandt andet ved at afprøve udvalgte strøelsesmidler i praksis.

I den anledning søger projektleder Ann-Sofie Krogh Andreassen landmænd, som har lyst til at deltage i projektet og afprøve alternative strøelsesmidler.

Det skriver Innovationscenter for Økologisk Landbrug på sin hjemmeside, hvor kontaktoplysninger også fremgår.

"Beregninger viser, at der i takt med udfasningen af konventionel strøhalm vil blive mangel på økologisk strøhalm til at dække behovet på landsbasis. Allerede ved et krav om 50 pct. økologisk strøhalm er det nødvendigt at benytte havrehalm. Det er derfor vigtigt at afsøge nye muligheder," forklarer Ann-Sofie Andreassen.

50 pct. skal være økologisk

Fra 1. januar 2023 skal mindst 50 pct. af den strøhalm, der anvendes på økologiske kvægbedrifter, være økologisk. Det er et af kravene i Brancheanbefalingerne for økologisk mælke- og oksekødsproduktion, som mange økologiske landmænd producerer under. Initiativet er et led i udfasningen af konventionel strøhalm i de økologiske stalde.

Af brancheanbefalingerne fremgår desuden, at både halmproduktion og -behov årligt skal evalueres i branchekredsen for økologisk mælk og oksekød med henblik på en senere fuld udfasning af brugen af ikke-økologisk halm.

Elefantgræs og halm i piller

Pelleteret havre- og rughalm er nogle af de midler, som projektet søger at afprøve. Afprøvningen planlægges både at foretages i sengebåse eller kummer men også sammen med dybstrøelse. Desuden afprøves knust eller snittet elefantgræs som et alternativ i sengebåse.

"Har du lyst til at deltage i projektet med din besætning eller dele af den, hører jeg gerne fra dig. Det samme gælder, hvis du allerede bruger et alternativ til strøhalm og har lyst til at deltage i et interview om dette," lyder opfordringen fra Ann-Sofie Krogh Andreassen.

Projektet har desuden udarbejdet et spørgeskema, som skal give et grundlæggende indblik i den nuværende brug af strøelsesmidler hos danske økologiske kvægproducenter.

Find links til de relevante spørgeskemaer via dette link - scroll ned til bunden af artiklen

Flere artikler fra samme sektion

Ko med kalv-systemer vinder indpas i større malkebesætninger: »Det her er meget sjovere at passe«

Flere og flere kvægbesætninger forsøger i disse år at holde kalvene længst muligt hos deres ko eller en ammetante. Det kræver nye måder at indrette staldene på, men kan til gengæld give bedre dyrevelfærd og mere fleksibilitet i arbejdstiden.

31-03-2025 12 minutter Dyrevelfærd,   Kvæg

Vildsvinebesøg hos økogrise kostede landmand næsten 300.000 kr.

Efter et uventet ornebesøg hos en flok fritgående økogrise måtte en landmand aflive dyrene, og den øvrige besætning fik seks ugers salgsstop. Det kostede op mod 300.000 kr., men kunne være blevet meget dyrere.

29-03-2025 5 minutter Grise

Ærtedyrkning på fremmarch: Sådan undgår du ærterodråd og sikrer høsten

Ærtedyrkning til konsum breder sig især blandt økologer. Men før man satser stort på det lille runde frø, er det vigtigt at sikre sig mod sygdomme – og især den meget destruktive ærterodråd.