Annonce

Annonce

Minivådområde set fra luften

Lodsejere og landmænd, der modtager støtte, får dækket alle udgifter forbundet med etableringen af minivådområder; fra udgifterne til gravemaskiner og til selve anlægsarbejdet. Foto: Seges

Gravemaskiner kan være på vej ud i landet efter nye tilsagn

221 landmænd har fået ja til at gå i gang med at grave ud til minivådområder for at sænke udledningen af kvælstof.

Landbrugsstyrelsen har sendt tilsagn ud til 221 landmænd og lodsejere, som nu kan gå i gang med at anlægge et nyt minivådområde. Hvis alle minivådområderne bliver til virkelighed, vil de kunne spare danske åer og vandløb for ca. 100 ton kvælstof om året, da vådområderne renser drænvand for kvælstof og sekundært fosfor.

Det oplyser Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri i en pressemeddelelse.

"Rigtigt mange landmænd vil hjælpe miljøet, og det er rigtigt godt at se. Hvert eneste minivådområde har stor betydning for miljøet og for vores fjorde, åer og søer. Det er en vigtig indsats, som baner vejen for at gøre Danmark grønnere. Tak til hver enkelt landmand, som har søgt i 2020, siger minister for fødevarer, landbrug og fiskeri," fødevareminister Rasmus Prehn (S).

Det er tredje år, at landmænd og lodsejere har kunnet søge om støtte til at etablere et minivådområde, og Landbrugsstyrelsen har samlet set givet over 500 tilsagn i perioden. Antallet kan blive endnu højere i 2021, hvor en ny runde af ordningen åbner. De, der modtager støtte, får dækket alle udgifter forbundet med etableringen; fra udgifterne til gravemaskiner og til selve anlægsarbejdet.

Landmænd og lodsejere, der har fået tilsagn til at anlægge et minivådområde, har to år til at gennemføre projektet. Området skal bestå i mindst 10 år, men kan sagtens have en længere virketid.

Flere artikler fra samme sektion

Hvepse, der bekæmper skadedyr, og plantebaseret gødning: Her er 10 øko-projekter, som starter i 2025

Efter nytår går 10 økologiske forskningsprojekter i gang. For eksempel vil et af dem undersøge hvepsens rolle som skadedyrsbekæmper, et andet vil forbedre foderet til grise, mens et tredje vil udvikle nye kornsorter med høj bagekvalitet. Se mere om de 10 projekter her.

10-12-2024 7 minutter Forskning,   Grise,   Planteavl,   Nyttedyr,   Næringsstoffer

Det er klokkeklart bedre for kyllingers velfærd at vokse langsommere, fastslår forskning

De industrielle turbokyllinger har typisk svært ved at gå, de er mere inaktive, flere dør pludseligt, de får hyppigere svidningsskader, og avlsdyrene sultes i højere grad, viser en ny litteraturgennemgang af forskere ved Aarhus Universitet.

10-12-2024 4 minutter Æg og fjerkræ,   Dyrevelfærd,   Forskning

Vejen til højere udbytter: Mindre jordbehandling, flere afgrøder og flere blandingsafgrøder

FAGLIGT TALT: En strategi med fokus på jordbehandling, efterafgrøder og blandingsafgrøder give en bedre økonomi, bedre jordfrugtbarhed og imødekomme de stigende forventninger og krav fra omgivelserne om økologisk, bæredygtig og klimavenlig drift.