Annonce

Annonce

Køer og kalve i halm i en stald - besøgende ses i baggrunden

Et igangværende studie overvåger køer og kalves adfærd for at finde ud af, om fuldtidssamvær eller halvtidssamvær mellem ko og kalv er bedst set fra dyrenes perspektiv. Foto: Irene Brandt

Forskere måler køers og kalves humør

Bliv klogere på ko-kalv samvær, mens du spiser sildemaden. Økologisk Landsforening og Aarhus Universitet inviterer til korte digitale frokostforedrag fredage i marts og april.

Hvordan måler man en kos humør? Det var emnet ved det første af fem korte webinarer, som Økologisk Landsforening sammen med forskere og rådgivere arrangerer de kommende uger. Det første løb af stablen fredag den 12.

Maja Bertelsen, ph.d. ved Aarhus Universitet, forsker i køers og kalves humør. Udgangspunktet er en gruppe køer og kalve i forsøgsstalden i Foulum. Maja Bertelsen 'måler' køers og kalves humør for at finde ud af, om fuldtidssamvær eller halvtidssamvær mellem ko og kalv er bedst set fra dyrenes perspektiv.

"Følelser er subjektive og kan ikke måles i sig selv. Hvis en ko er bange, kan vi ikke måle dens angst, men angsten fører nogle signaler med sig, som vi kan iagttage," fortæller Maja Bertelsen.

Er en ko fx bange, kan den ytre det i sit ansigt eller give lyd på en måde, der signalerer angst.

"Følelsen sætter gang i nogle autonome ændringer i kroppen, som man kan måle. Stresshormoner og puls er eksempler på dette. Endelig fører følelsen også til en adfærd, som vi kan iagttage. Hvis vi holder fast i følelsen bange som eksempel, kan reaktionen være forsøg på flugt", forklarer Maja Bertelsen videre.

Overvåget døgnet rundt

Derfor bliver køer og kalve i forsøget videoovervåget døgnet rundt flere gange i løbet af forsøgsperioden. Køerne har sensorer på kroppen, der måler deres aktivitet, og kalvenes reaktioner på menneskekontakt bliver testet.  

Endnu er der ikke resultater klar fra forsøget, men Maja Bertelsen viser et par korte videoklip af køer, der vender tilbage til kalvene efter malkning. Det er tydeligt, at der er mere tumult, når de har været adskilt et halvt døgn, end når adskillelsen blot har varet en malknings tid. Køer og kalves adfærd og reaktioner bliver også registreret, når kalvene efter syv uger skal vænnes fra. Det foregår enten gradvist eller pludseligt for at se eventuelle forskelle.

Spørgsmålet om, hvor stor en del af døgnet, ko og kalv skal være sammen i mælkeperioden, er interessant for landmanden, fordi halvtidssamvær formentlig giver mere mælk i mælketanken og dermed en bedre økonomi end fuldtidssamvær, hvor kalven har fri adgang til mælk hos koen døgnet rundt.

De kommende emner er råmælk, adskillelse tidligt eller sent, staldindretning og økonomi. Man skal tilmelde sig webinarerne for at se og lytte med.

Flere artikler fra samme sektion

Artsrige græsblandinger har flere fordele på de økologiske kvægbedrifter - men hvilke er bedst?

Græsmarksblandinger med en stor diversitet og et balanceret indhold af græs, urter og bælgplanter kan have mange positive effekter, bl.a. kan de sikre stabile udbytter. Nyt projekt vil finde frem til de bedste blandinger.

01-05-2024 3 minutter Kvæg,   Afgræsning,   Biodiversitet

Nyt projekt vil udbrede den bedste praksis for landmandens økonomi

I et nyt projekt vil Innovationscenter for Økologisk Landbrug stille skarpt på landmandens økonomi og afdække, hvilke tiltag på bedrifterne der fører til de bedste resultater på bundlinjen.

01-05-2024 3 minutter Økonomi,   Nyt fra Icoel

Gram Slot vil ikke vente på politikerne: Nu går de selv i gang

To af landets store økologiske bedrifter samarbejder nu om at etablere skovlandbrug midt i deres landbrugsproduktion. Tusindvis af frugt- og nøddetræer bliver plantet på Gram Slot og Øm Klostergaard i et forsøg på at gavne bedrifternes biodiversitet og gøre deres landbrug mere klimavenlige og bæredygtige. Vel at mærke uden at skære ned på produktiviteten.

27-04-2024 10 minutter Skovlandbrug