Annonce
Annonce
Fødevarestyrelsen kontrollerer klovsundheden
Hen over efteråret kontrollerer Fødevarestyrelsen malkekøernes klovsundhed for at sætte ind mod klovlidelser.

Dårlige klove påvirker både dyrenes appetit og ydelse, og derfor understreger Fødevarestyrelsen, at der er god fornuft og økonomi i at sætte ind over klovlidelser. Foto: Sofie Skovsgaard
Fra 1. september til og med november starter Fødevarestyrelsen en ny kontrolkampagne, der skal undersøge, om landmændene er blevet bedre til at tage sig af klovlidelser blandt malkekøer.
I 2015 viste det sig nemlig, at 28 pct. af landmændene ikke overholdt reglerne om dyrevelfærd, da styrelsen sidst undersøgte klovsundheden.
"Vi ved, at lidelser i køernes klove er smertefulde og påvirker trivsel og velfærd. Derfor er det vigtigt, at den enkelte landmand holder øje med dyrene og samarbejder med sin dyrlæge om behandlingen af lidelser," siger Christian Strøyer, enhedschef i Fødevarestyrelsen i en pressemeddelelse.
Ifølge dyrevelfærdsloven har landmanden pligt til at overvåge sundhed i kvægets klove samt at påbegynde behandling af klovlidelser. Dårlige klove påvirker både dyrenes appetit og ydelse, og derfor understreger Fødevarestyrelsen, at der er god fornuft og økonomi i at sætte ind over klovlidelser.
"Vi undersøger klovsundhed bl.a. ved at se på, hvordan dyrene bevæger sig rundt, og om de har en sund og naturlig adfærd. Vi kontrollerer også, om landmanden gennemfører mindst to årlige kloveftersyn, samt hvilken behandling og medicin de syge dyr har fået," siger Christian Strøyer.
Kontrolkontrolkampagnen
Fødevarestyrelsen vurderer og kontroller:
- Omfanget af halte køer i besætningerne
- Beskæring af klove, det skal udføres efter behov
- Behandling af halte køer, medicinering og evt. opstaldning i sygeboks
- Adgang til udstyr, som er nødvendigt for at kunne undersøge og behandle klove
- Kloveftersyn to gange om året, hvoraf mindst ét bliver foretaget af en dyrlæge eller ekstern klovbeskærer
- Medicinering. Fødevarestyrelsen kontrollerer, om dyrlægens anvisninger er blevet fulgt og behandlingen registreret
Flere artikler fra samme sektion
Årets første tilfælde af fuginfluenza rammer hobbybesætning
I Gundsømagle er en besætning med 24 høns ramt af fugleinfluenza. Alle høns bliver aflivet, og Fødevarestyrelsen har oprettet restriktionszoner for alle ejere af fjerkræ inden for zonerne.
Ko med kalv-systemer vinder indpas i større malkebesætninger: »Det her er meget sjovere at passe«
Flere og flere kvægbesætninger forsøger i disse år at holde kalvene længst muligt hos deres ko eller en ammetante. Det kræver nye måder at indrette staldene på, men kan til gengæld give bedre dyrevelfærd og mere fleksibilitet i arbejdstiden.
Vildsvinebesøg hos økogrise kostede landmand næsten 300.000 kr.
Efter et uventet ornebesøg hos en flok fritgående økogrise måtte en landmand aflive dyrene, og den øvrige besætning fik seks ugers salgsstop. Det kostede op mod 300.000 kr., men kunne være blevet meget dyrere.