Annonce

Annonce

Nærbillede af klove

Dårlige klove påvirker både dyrenes appetit og ydelse, og derfor understreger Fødevarestyrelsen, at der er god fornuft og økonomi i at sætte ind over klovlidelser. Foto: Sofie Skovsgaard

Fødevarestyrelsen kontrollerer klovsundheden

Hen over efteråret kontrollerer Fødevarestyrelsen malkekøernes klovsundhed for at sætte ind mod klovlidelser.

Fra 1. september til og med november starter Fødevarestyrelsen en ny kontrolkampagne, der skal undersøge, om landmændene er blevet bedre til at tage sig af klovlidelser blandt malkekøer.

I 2015 viste det sig nemlig, at 28 pct. af landmændene ikke overholdt reglerne om dyrevelfærd, da styrelsen sidst undersøgte klovsundheden.

"Vi ved, at lidelser i køernes klove er smertefulde og påvirker trivsel og velfærd. Derfor er det vigtigt, at den enkelte landmand holder øje med dyrene og samarbejder med sin dyrlæge om behandlingen af lidelser," siger Christian Strøyer, enhedschef i Fødevarestyrelsen i en pressemeddelelse.

Ifølge dyrevelfærdsloven har landmanden pligt til at overvåge sundhed i kvægets klove samt at påbegynde behandling af klovlidelser. Dårlige klove påvirker både dyrenes appetit og ydelse, og derfor understreger Fødevarestyrelsen, at der er god fornuft og økonomi i at sætte ind over klovlidelser.

"Vi undersøger klovsundhed bl.a. ved at se på, hvordan dyrene bevæger sig rundt, og om de har en sund og naturlig adfærd. Vi kontrollerer også, om landmanden gennemfører mindst to årlige kloveftersyn, samt hvilken behandling og medicin de syge dyr har fået," siger Christian Strøyer.

Kontrolkontrolkampagnen

Fødevarestyrelsen vurderer og kontroller:

  • Omfanget af halte køer i besætningerne
  • Beskæring af klove, det skal udføres efter behov
  • Behandling af halte køer, medicinering og evt. opstaldning i sygeboks
  • Adgang til udstyr, som er nødvendigt for at kunne undersøge og behandle klove
  • Kloveftersyn to gange om året, hvoraf mindst ét bliver foretaget af en dyrlæge eller ekstern klovbeskærer
  • Medicinering. Fødevarestyrelsen kontrollerer, om dyrlægens anvisninger er blevet fulgt og behandlingen registreret

Flere artikler fra samme sektion

Samdyrkning kan være løsningen på den største udfordring med linser

Samdyrkning af linser og havre viser gode takter i årets forsøgsparceller. Havren lader til at lægge en god dæmper på ukrudt og linsers lejetendens.

22-09-2022 5 minutter Bælgfrugter,   Plantebaserede fødevarer

Søren Just udfaser soja med Thise: »Det er vigtigt, at vi tager ansvar«

Søren Lundager Just driver Skordalsris nær Herning sammen med sin kone Louise. Her har de 240 Dansk Sortbrogede malkekøer. Køerne producerer 2,8 millioner kg mælk om året – og det er helt uden brug af soja.

21-09-2022 4 minutter Foder,   Bæredygtighed,   Mejeri,   Kvæg

Generationsskifte: Husk også at tænke 30 år frem

Hvor ser du dig selv om 30 år? Det er et af de spørgsmål, man bør overveje, når man vil overtage en bedrift. Det fortalte chefkonsulent Jens Peter Hermansen til et arrangement på Sdr. Klejnstrup, der stod i generationsskiftets tegn.

21-09-2022 3 minutter Generationsskifte