Annonce

Annonce

Et voksent vildsvin med en flok unger i naturen

Udbredelsen af svinepest i Tyskland skaber bekymring hos Fødevarestyrelsen som øger kontrollen af lastbiler der krydser den dansk-tyske grænse. Foto: Colourbox

Fødevarestyrelsen: Bekymrende udvikling i Tyskland

Et nyt tilfælde af afrikanske svinepest er blevet konstateret 80 kilometer fra tidligere udbrud. Fødevarestyrelsen følger sagen nøje.

I Tyskland er 40 vildsvin siden 10. september blevet konstateret smittet med afrikansk svinepest - det seneste tilfælde 80 kilometer fra de tidligere udbrud. 

Det oplyser myndighederne i distriktet, hvor det seneste vildsvin er fundet, Märkisch-Oderland, i en pressemeddelelse.

Alle tilfælde af svinepesten er dog stadig konstateret op af grænsen til Polen.

De tyske myndigheder har ellers opstillet midlertidig indhegning, som netop har til formål at inddæmme virussen, men det er mislykkedes, og udviklingen vækker bekymring hos den danske Fødevarestyrelse.

“Udviklingen er selvfølgelig bekymrende, men på nuværende tidspunkt ændrer de aktuelle fund i Tyskland ikke på Fødevarestyrelsens trusselsvurdering,” siger kontorchef for dyresundhed i Fødevarestyrelsen, Camilla Brasch Andersen, som tilføjer:

“Fødevarestyrelsen følger smitten meget nøje, og laver en ny vurdering af trusselsniveauet, hver gang der sker en udvikling i sagen.”

Camilla Brasch Andersen mener, at Danmark på nuværende tidspunkt har foretaget sig de nødvendige foranstaltninger, men udelukker ikke, at man i fremtiden vil indføre nye tiltag.

Spredning vil få store konsekvenser

Selvom afrikansk svinepest aldrig tidligere har været konstateret i Danmark, så er der grund til bekymring hos de danske landmænd, lyder det fra Camilla Brasch Andersen. 

“Svineavlere, transportører og alle andre i branchen skal tage udbruddet af afrikansk svinepest meget alvorligt. Hvis smitten breder sig til Danmark, vil det få store konsekvenserne ikke bare for dyrene, men også for landbruget, som højst sandsynligt vil miste milliarder i eksportkroner,” siger hun. 

Allerede da det første tilfælde af smitten blev konstateret i Tyskland d. 10. september, valgte Kina, Japan og Korea at indstille importen af svinekød fra landet, og Fødevarestyrelsen forventer, at det samme vil ske her, hvis virussen kommer til Danmark.

Især vildsvin udgør en trussel for spredningen af virussen.

“Bliver tamsvin smittet, afliver Fødevarestyrelsen hele besætningen og rengør og desinficerer alt. Kun på den måde kan man slippe af med sygdommen igen. Men bliver et vildsvin smittet, så ved vi fra andre lande, at det er næsten umuligt at komme af med smitten igen. Vildsvinene fungerer på denne måde som en form for reservoir for smitten,” siger Camilla Brasch Andersen.

Fordi vildsvin kan modtage virussen fra madrester, er der en sandsynlighed for, at de kan bære smitten, selvom de aldrig ikke har været i direkte kontakt med andre vildsvin eller tamsvin.

I denne forbindelse understreger Camilla Brasch Andersen, at Fødevarestyrelsens kraftigt opfordrer til, at man er opmærksom på at skille sig af med sine madrester, uden at smide det i naturen.

Friland A/S sælger kød fra frilandsgrise og økologiske grise, og 25 af deres 105 svineproducenter er tyske, men på trods af den stigende smitte, har det ikke påvirket dem meget. 

“Vi er i forvejen underlagt forholdsvis skrappe regler fra de tyske myndigheder, og følger dem som vi skal,” siger Kasper Frank, kommunikations- og presseansvarlig hos Friland. 

Han henviser til, at frilandsgrise skal være indhegnet med dobbelthegn, samt at hver bedrift er undersøgt af en dyrlæge, der har vurderet hvorvidt, der er behov for at indhegne svinene yderligere.

“Vi følger selvfølgelig udviklingen tæt, dog er de konstaterede udbrud et stykke fra Frilands svineproducenter, som primært er lokaliseret i det nordlige Tyskland,” siger Kasper Frank, 

Selvom man hos Friland finder udbruddet foruroligende, har det endnu ikke haft stor indflydelse på virksomheden.

“På nuværende tidspunkt fortsætter vores dagligdag mere eller mindre upåvirket af smitten, men vi er opmærksomme på og parat til at indføre nye foranstaltninger, hvis de tyske myndigheder vurderer, at det bliver nødvendigt,” siger Kasper Frank.

Udvidet kontrol

Grundet smitten i Tyskland har Fødevarestyrelsen foretaget en række tiltag, som skal forebygge at virussen kommer til Danmark.

I tirsdags blev det offentliggjort en pressemeddelelse, at der vil blive ført kontrol med 300 tilfældigt udvalgte lastbiler fra i dag og seks måneder frem. 

Kontrollen vil blive udført som stikprøver, hvor flere end 300 lastbiler vil blive tjekket, om de er ansvarligt rengjort og desinficeret efter reglerne, står der i pressemeddelelsen.

Sygdommen er ikke farlig for mennesker, men er dødelig for svin, og er blevet konstateret i en række lande i Europa, men aldrig i Danmark. 

Flere artikler fra samme sektion

Ny dyrevelfærdsrapport viser en stigning i antallet af politianmeldelser

Fra 2021 til 2022 skete der en fordobling i antallet af politianmeldelser mod kvægproducenter og en stigning på knap 30 pct. mod griseproducenter. Det skyldtes især manglende pleje af syge eller tilskadekomne dyr.

03-05-2024 5 minutter Dyrevelfærd

Debat om oksens fremtid: Skal oksekød være det nye champagne?

Det er kun godt, at koen bliver udskældt for tiden, mener Rune Sørensen, indehaver af restaurant Hærværk. Her serveres der oksekød, men kun i små mængder og kun fra kvæg, der har ydet naturpleje. Rune Sørensen mener, at udskældningen er nødvendig for at rejse en debat om vores madvaner.

03-05-2024 8 minutter Kvæg,   Forbrug,   Klima

Røde alger kan blive økologiens svar på Bovaer

Ved at tilsætte et mix af forskellige alger til malkekøernes foder, håber forskere fra Aarhus Universitet at kunne opnå samme metan-reducerende effekt, som Bovaer giver i de konventionelle kostalle.

03-05-2024 3 minutter Klima,   Kvæg