Annonce

Annonce

Høns i hønsegård

Trækfuglesæsonen er så småt begyndt og det øger risikoen for, at danske fjerkræbesætninger bliver ramt af fugleinfluenza. Årets niende tilfælde har ramt et økologisk landbrug på Lolland. Arkivfoto: Økologisk Landsforening

Efterårets første danske tilfælde af fugleinfluenza rammer økologisk bedrift på Lolland

En økologisk besætning i Guldborgsund Kommune er ramt af fugleinfluenza og skal aflive godt 6.000 høns, ænder og kyllinger.

Danske fjerkræproducenter havde frem til i dag oplevet otte tilfælde af smitte med fugleinfluenza, men nu har efterårets første angreb ramt et landbrug på Lolland. Det fremgår af en pressemeddelelse fra Fødevarestyrelsen, som oplyser, at analysesvar fra Statens Serum Institut tirsdag viser, at en besætning med over 6.000 høns, ænder og kyllinger er smittet med den frygtede fjerkræsygdom.

Det betyder, at Fødevarestyrelsen allerede i dag går i gang med at aflive dyrene på Dalbakkegaard i Vester Ulslev, som bekræfter sygdomsudbruddet på sin hjemmeside:

”Vi har desværre en meget trist besked. Vores besætning af ænder er under mistanke for fugleinfluenza. Vi er derfor p.t. midlertidigt lukket ned af fødevaremyndighederne og må ikke sælge nogle af vores varer. Hverken æg, kyllinger eller ænder før vi ved mere fra Fødevarestyrelsen,” skriver familien Hansen, som driver en gårdbutik på Dalbakkegaard, der blev omlagt til økologi i 2018.

Aflivningen af gårdens besætning sker i samarbejde med bl.a. Beredskabsstyrelsen, og af hensyn til dyrevelfærden og for at begrænse smitterisikoen. Fugleinfluenza smitter dog kun yderst sjældent mennesker, men er både smertefuld og dødelig for fuglene.

Fugletræk øger smitterisko

 ’Udbruddet på Lolland er det niende i år, men det første her i efteråret, hvor vi typisk ser en stigning i smitten blandt både vilde fugle og i besætningerne. Det skyldes, at efterårets fugletræk nu så småt er gået i gang,’ forklarer Charlotte Vilstrup Castle, Veterinærdirektør i Fødevarestyrelsen.

Hun understreger, at økologiske og fritgående høns er særligt udsatte for smitte fra fugletrækkene. Derfor anbefaler Fødevarestyrelsen, at man altid fodrer sine fritgående dyr under tag, tråd eller net, så vilde fugle ikke kan komme til foderet. Har man sine dyr indendørs, anbefaler Fødevarestyrelsen, at man skifter fodtøj, inden man går ind til dyrene.

Da dyrene er fritgående, skal de først indsamles, inden de kan aflives. Derfor forventer Fødevarestyrelsen, at opgaven kan tage nogle dage.

Zoner skal inddæmme smitte

Fødevarestyrelsen har oprettet dels en tre km beskyttelseszone, dels en ti kilometer overvågningszone rundt om den smittede besætning. I begge zoner skal fjerkræ- og fugleejere registrere deres fugle på landbrugsindberetning.dk. I zonerne er det blandt andet forbudt at afholde udstillinger med fugle, flytte fugle og produkter fra fugle indenfor og ind og ud af zonen, med mindre Fødevarestyrelsen har givet tilladelse.

Uden for restriktionszonen kan handel med æg, fjerkræ og fjerkrækød med de øvrige EU-lande fortsætte som hidtil. Lande uden for EU kan dog lukke for deres import af æg, fjerkræ og fjerkrækød, så Fødevarestyrelsen opfordrer fjerkræproducenter til at føre nøje tilsyn med fjerkræbesætninger.

Hvis du ser høj dødelighed, nedsat foderindtag eller problemer med vejrtrækningen hos dine fugle, kan det være et tegn på fugleinfluenza. Du skal i så fald kontakte en dyrlæge, da fugleinfluenza er en anmeldepligtig sygdom. 

Læs mere om hvordan du bedst undgår smitte med fugleinfluenza.

Flere artikler fra samme sektion

Sprøjtede kartoffelmarker breder sig i Jylland

Nye tal for kartoffelavlen i Danmark viser, at hele 95 pct. af kartoflerne – Danmarks mest sprøjtede hovedafgrøde – produceres i Jylland. Her er det især de konventionelle stivelseskartofler, der spreder sig i landskabet og fortsætter den stejle vækstkurve, som nu har fulgt branchen i en årrække.

12-09-2024 3 minutter Statistikker,   Pesticider

Kvæg gør kyllinger trygge, viser forsøg fra Tyskland

Kvæg, der græsser sammen med økologiske kyllinger, øger kyllingernes brug af arealet og sænker risikoen for angreb fra rovdyr. Det viser et tysk projekt, hvor forsøgshold på ca. 50 kyllinger samgræssede med 10 kalve.

09-09-2024 2 minutter Dyrevelfærd,   Udland,   Forskning,   Æg og fjerkræ,   Kvæg

Grise sætter pris på frisk græs

En økologisk griseproducent medvirker i et forsøg, hvor grisene fodres med frisk græs. Fordelene ved græs som grovfoder har flere fordele, både hvad angår sundhed, foderspild og arbejdskraft.

09-09-2024 4 minutter Grise,   Foder,   Nyt fra Icoel