Annonce
Annonce
Forskere skal nu undersøge, hvilke tiltag der kan reducere forekomsten af brystbensbrud hos høner. Foto: Pixabay
Efter flere afslag har forskere nu fået penge til at undersøge høners knoglebrud nærmere
Der skulle fire ansøgninger til, før forskere og Danske Æg fik tildelt forskningsmidler til at undersøge, hvordan man kan reducere forekomsten af brystbensbrud hos høner.
Det vakte opsigt i både medier og branchen, da et studie fra Københavns Universitet sidste år konkluderede, at ca. 85 pct. af de danske æglæggende høner rammes af brystbensbrud. Årsagen menes at være, fordi de lægger for store æg, mens de endnu er for små, men hvordan det kan løses er mere kompliceret.
Nu er det første skridt mod en mulig løsning imidlertid taget, idet Københavns Universitet og Landbrug & Fødevarers ægsektion Danske Æg efter fire ansøgninger og tre afslag har fået tilsagn om otte mio. kr. til at undersøge, hvordan man kan sænke forekomsten af brud på brystbenet. Det skriver Landbrugsavisen.
"Jeg er simpelthen så glad for, at vi nu kan komme videre med at undersøge de her risikofaktorer. Vi håber på at kunne ende ud med at lave nogle afprøvede og valide anbefalinger til producenterne om, hvad de kan gøre for at minimere den her forekomst (af brud red.)," siger Ida Thøfner, der er adjunkt hos Institut for Veterinær og Husdyrvidenskab på Københavns Universitet og ansvarlig for projektet, til Landbrugsavisen.
Projektet skal se på, hvordan man kan hæve velfærden i hønseproduktionen ved at minimere antallet af brud, uden at det giver dårligere produktionsøkonomi. Man vil bl.a. undersøge effekten af, at lade hønerne blive ældre, før de begynder at lægge æg, ændre i lys-, foder- og andre forhold samt kigge på andre racer.
Det fremgår ikke, hvorfor det fjerde gang lykkedes at få bevilget penge til studiet. Jørgen Nyberg Larsen, sektorchef for Danske Æg siger til Landbrugsavisen, at man har ændret lidt i ansøgningen og spekulerer i, at det kan skyldes en ændret holdning hos Landbrugsstyrelsen, eller at man bare er blevet bedre til at skrive ansøgninger.
Flere artikler fra samme sektion
Potentialet for at øge de økologiske udbytter er stort
ANALYSE: Kvælstof bestemmer den største del af de økologiske udbytter, og det er oftest den begrænsende ressource i en økologisk markplan. Fravær af pesticider koster også udbytter i en direkte sammenligning med konventionel planteavl. Det økologiske greb er at udmønte de grundlæggende økologiske principper til praktisk landmandskab, krydret med nye metoder og teknologier.
Skovforskning skal gøre grise mere bæredygtige
Aarhus Universitets forsøg ved Holstebro skal give økologiske griseproducenter et bud på, hvordan indretningen af grisenes folde kan begrænse kvælstofudledningen, så de bedre kan sikre kunderne mere bæredygtigt svinekød.
Tørken i 2018 og regnen i 2024 var kun en forsmag på, hvad danske landmænd har i vente, viser nye klimatal
DMI's nye Klimaatlas beregner, at havniveauet omkring Danmark vil være 42 cm højere i slutningen af dette århundrede. Danske landmænd kommer i dén grad til at kæmpe med både meget våde og meget tørre perioder fremover, vurderer eksperter.