Annonce

Annonce

Billede af en regnsky

Der er flere skybrud i vente for danske landmænd på grund af de menneskeskabte klimaforandringer. Foto: State Farm/flickr/CC BY 2.0

Danske landmænd skal forvente mere tørke og flere skybrud fremover

Der er væsentlig forskel på, hvordan klimaet kommer til at være herhjemme, alt efter hvor meget og hvor hurtigt vi får reduceret udledningen af klimagasser. Meget peger dog imod kraftigere regn og længere tørkeperioder.

Uanset om vi reducerer vores udledninger af drivhusgasser lidt eller meget, går de danske landmænd en fremtid i møde med længerevarende tørkeperioder og flere skybrud, som kan oversvømme markerne.

Det viser analyser udarbejdet af Danmarks Meteorologiske Institution (DMI) på baggrund af to fremtidsscenarier.

Begge scenarier viser, at klimaet kommer til at ændre sig væsentligt de kommende årtier med mere kraftig regn, mere tørke, højere temperaturer og øget fordampning, men der er alligevel en væsentlig forskel på, hvor meget klimaet ændrer sig, alt efter hvilket af de to scenarier vi kommer til at følge, forklarer Martin Olesen, der er klimaforsker ved DMI.

Det ene scenario med fortsatte høje udledninger, betegnet som RCP 8.5, vil i slutningen af dette århundrede medføre:

  • 65 tørre døgn i sommermånederne (i dag er tallet 60)

  • Den længste tørkeperiode i sommermånederne (døgn med mindre end 1 mm nedbør) forlænges med 11 pct.

  • 70 pct. flere skybrud (mere end 15 mm nedbør på 30 minutter)

  • 4 pct. mere fordampning

  • 3,4 grader højere gennemsnitstemperatur i forhold til perioden 1981-2010

  • Op mod 25 pct. mere nedbør i vintermånederne med risiko for oversvømmelser, fordi jorden når at blive mættet af vand

I scenariet med lavere udledninger, hvor vi formår at knække udledningskurven i midten af århundredet, det såkaldte RCP 4.5-scenario, ser Danmarks klima således ud ved udgangen af dette århundrede:

  • 62 tørre døgn i sommermånederne

  • Den længste tørkeperiode i sommermånederne forlænges med 4 pct.

  • 45 pct. flere skybrud

  • 2,3 pct. mere fordampning

  • 1,9 grader højere gennemsnitstemperatur

  • Op mod 12 pct. mere nedbør i vintermånederne

Mangler model til landbruget

DMI's analyser bruges til at rådgive om, hvor det klimamæssigt giver mening at bygge - eksempelvis om der er for stor risiko ved at bygge tæt på en kyst, når havet stiger. Martin Olesen fortæller dog, at et lignende rådgivningsmæssigt værktøj til landbruget mangler.

"Vi har viden om hydrologi i de øverste jordlag og dynamikkerne i atmosfæren, men vi mangler stadig en model, der kobler de to ting sammen, så vi kan udregne, hvordan landbruget bliver påvirket af klimaændringerne," forklarer han.

Mandag udkom første del af FN's klimapanel IPCC's seneste hovedrapport. Rapporten fastslår, at den globale opvarmning og de dertilhørende klimaændringer utvetydigt skyldes menneskets udledning af drivhusgasser. Den viser også, at det bliver meget svært at holde den globale temperaturstigning under 1,5 grader, hvilket ellers er en målsætning i Paris-aftalen fra 2015.

Flere artikler fra samme sektion

Jordnørd fik en aha-oplevelse, da han blev rådet til at lugte til jorden

For ti år siden fik Hervé Lognonné en aha-oplevelse, da han besøgte en køkkenhave. Det ændrede fuldstændig hans syn på, hvordan man vurderer, om jorden er sund, og han advarer mod den gængse måde at dyrke jorden på i dag.

26-11-2024 12 minutter Regenerativt landbrug,   Jordfrugtbarhed

Dit økologiske æble kan snart blive dyrket med hjælp fra myrer

Myren kan blive et værdifuldt nyttedyr i den økologiske frugtproduktion, da de bekæmper både plantesygdomme og jager skadedyr. Et nyt projekt skal nu udvikle metoder til at integrere skovmyrer i plantager.

26-11-2024 4 minutter Nyttedyr,   Frugt, bær, grønt,   Forskning

Frisk græs på foderbordet vækker køernes appetit, er billigt og kan skubbe majs ud af foderplanen

Fodring med frisk græs i stalden breder sig blandt danske mælkeproducenter, især blandt økologer. Når frisk græs køres direkte fra mark til stald, indeholder det mere protein og sparer opmagasinering og ensilering. Vi har været med til fodring med frisk græs – i november.

25-11-2024 11 minutter Foder,   Bæredygtighed,   Klima