Dansk produktion af antibiotikafri grise stopper

Danish Crown har besluttet at stoppe produktionen af antibiotikafri grise ved årsskiftet, da der ikke er økonomi i den højtprofilerede specialproduktion.

19. juni 2023
Læsetid: 2 minutter
Ambitionen om at øge indtjeningen via nicheproduktioner som antibiotikafri grise, blev ikke den succes, som Danish Crown havde håbet på. Arkivfoto: ØL

Danish Crowns specialgrise, der bliver opdrættet helt uden brug af antibiotika, må nu indstilles. Det skriver Maskinbladet.

Beslutningen om at stoppe produktionen ved året udgang begrunder slagterikoncernen med, at salget af det OUA-mærkede grisekød ikke har fået en størrelse, så produktionen hænger økonomisk sammen, oplyser pressechef Jens Hansen til AgriWatch.

”Vi har opsagt de omkring 40 producenter lige inden 1. juni med frist på et halvt år. Der er simpelthen ikke et tilstrækkeligt marked til OUA-produktionen,” siger Jens Hansen til mediet.

Målt i antal grise svarer den ugentlige produktion af antibiotikafri grise til et sted mellem 6000 og 8000 dyr eller knap fem pct. af Danish Crowns samlede antal ugentlige slagtninger.

OUA-grisene blev fremhævet af adm. direktør Jais Valeur i 2016 som et tiltag i målsætningen om, at Danish Crown skulle vokse på specialproduktion, men efter sidste års høje fødevareinflation og efterfølgende fald i salget, har han måttet erfare, at det er blevet vanskeligere at få økonomi i de lidt dyrere nicheprodukter.

En udfordring som også datterselskabet Frilands økologiske grisekoncept kan mærke.