Annonce
Annonce
Arla vil belønne klima-indsats
Mejeriselskabet Arla vil fra januar 2021 afregne flere end 10.000 mælkeproducenter efter de enkelte bedrifters klimaaftryk.

Arla har som mål, at mælkeproduktionen i 2050 skal være klimaneutral. Foto: Arla
For at belønne de landmænd, som gør en ekstra klimaindsats, arbejder Arlas ledelse på en ny grøn afregningsmodel, som ifølge DR skal være klar til brug efter udgangen af 2020.
"I dag afregner vi efter mælkens kvalitet. Men hvis vi i fremtiden vil have mindst muligt klimaaftryk, tror vi på, at vi skal i retning af også at afregne efter det klimaaftryk, den enkelte landmand sætter," siger Jan Toft Nørgaard, der er formand for Arla, til DR.
Mens målet om en grønnere afregning står klart, er det endnu uvist, hvordan den nye grønne afregningsmodel skal skrues sammen, men ifølge DR planlægger Arla-ledelsen at blive klar med et oplæg, som selskabets repræsentantskab skal drøfte til efteråret.
Landbruget tegner sig for godt 22 pct. af den samlede udledning af drivhusgasser herhjemme, og det er især produktionen af kvæg og svin, der fylder i regnskabet, og Arla har som mål, at mælkeproduktionen i 2050 skal være klimaneutral.
Flere artikler fra samme sektion
Sådan hjælper du grisene gennem varme perioder
Allerede nu har dagstemperaturen været over 15 grader dette forår, og det betyder, at søerne kan få det for varmt, hvis ikke de har optimale forhold til at ’termoregulere’ kroppen. Innovationscenter for Økologisk Landbrug har samlet en række tip, der kan afhjælpe varmestress.
Nye beregninger viser et større metanudslip fra biogas end hidtil troet
Afgasset gylle er ikke helt så klimavenligt, som man hidtil har troet, viser nye beregninger fra Aarhus Universitet. Der er dog tiltag, man kan gøre, for at mindske metanudslippet.
Denne bælgfrugt er gået under radaren, selvom den har flere proteiner og færre kulhydrater end både kikærter og linser
I et nyt projekt vil en bred gruppe af aktører se på potentialet for lupin for at få den mere frem i lyset som en af de sunde, danske, økologiske bælgfrugter, der både egner sig til at blive spist og dyrket i Danmark.