Annonce
Annonce
Da de seks timer ikke længere står i vejledningen, er det ikke ensbetydende med, at man kan nøjes med mindre. Tværtimod er intentionen med ændringen, at der skal afgræsses i videst muligt omfang, og derfor skal man være opmærksom på afvigeelser fra bedriftens normale procedurer. Arkivfoto: Økologisk Landsforening
Afgræsning: Sådan skal de nye regler forstås
FAGLIGT TALT: Intentionen med en ændring i økologivejledningen er, at der skal afgræsses i videst muligt omfang. Kontrollen vil altid lave en konkret vurdering i den enkelte situation.
Kravet om de seks lyse timer står ikke længere i økologivejledningen, men definitionen af græsningssæsonen er ikke ændret. Det er således fra 15. april til 1. november, at dyrene skal på græs. Retningslinjerne med 0,1 ha/ko fra 15. april til 1. august og 0,2 ha/ko efter 1. august vil stadig være anbefalingen.
I vejledningen står der, at ”dyr skal have adgang til græsningsarealer, når forholdene tillader det”, og at ”opdræt skal være baseret på størst mulig anvendelse af græsarealer, i det omfang græsgange står til rådighed på de forskellige tidspunkter af året”.
Hvordan vil det så blive kontrolleret og tolket fremover? Der skal være græsareal nok, så dyrene kan have et reelt græsoptag. Dyrene kan lukkes ud både nat og/eller dag, da der ikke længere er krav til antal lyse timer.
Der skal foreligge en plan for afgræsning og adgang til udearealer. Det kan være en foderplan, notater i logbogen for ud- og indbinding og en præcisering af, hvornår dyrene har adgang til udearealer i løbet af dagen. Det er vigtigt, at du kan forklare din plan.
Kontrolbesøget vil tage udgangspunkt i din plan for afgræsning, hvor der skal være en klar beskrivelse af bedriftens procedure i forhold til afgræsning og udeareal. Ligeledes skal der beskrives, hvad der bliver gjort for at få dyrene ud. Som tidligere skal der dokumenteres, hvorfor dyrene eventuelt ikke er ude.
Kontrollen vil altid lave en konkret vurdering i den enkelte situation. Derfor kan du hjælpe dig selv ved at have beskrevet, hvad du vil gøre i forskellige situationer. F.eks. ved tørke, meget regnfulde perioder og hvad der ellers kunne forhindre dyrene at være på græs.
Da de seks timer ikke længere står i vejledningen, er det ikke ensbetydende med, at man kan nøjes med mindre.
Tværtimod er intentionen med ændringen, at der skal afgræsses i videst muligt omfang, og derfor skal man være opmærksom på, at hvis der opstår afvigelser fra bedriftens normale procedurer, skal det noteres i logbogen.
I bund og grund er der måske ikke voldsomme ændringer for dig, som afgræsser mellem 5 og 10 kg tørstof dagligt.
Udfordringen er, hvor der er begrænset areal til rådighed, og hvor afgræsning ikke er højt prioriteret.
Flere artikler fra samme sektion
Skovforskning skal gøre grise mere bæredygtige
Aarhus Universitets forsøg ved Holstebro skal give økologiske griseproducenter et bud på, hvordan indretningen af grisenes folde kan begrænse kvælstofudledningen, så de bedre kan sikre kunderne mere bæredygtigt svinekød.
Tørken i 2018 og regnen i 2024 var kun en forsmag på, hvad danske landmænd har i vente, viser nye klimatal
DMI's nye Klimaatlas beregner, at havniveauet omkring Danmark vil være 42 cm højere i slutningen af dette århundrede. Danske landmænd kommer i dén grad til at kæmpe med både meget våde og meget tørre perioder fremover, vurderer eksperter.
Rådgiver: Skovlandbrug kan være landbrugets columbusæg
Både forskere og landets største skovlandbruger er enige om at konceptet skovlandbrug kan være et vigtigt redskab til at løse nogle af landbrugets klima- og miljømæssige udfordringer. At dømme efter fremmødet til ’Skovlandbrugsdag 2024’ er interessen for fænomenet stort. Direktøren for ØkologiRådgivning Danmark kalder skovlandbrug for et columbus-æg.