Annonce
Annonce
Et nyt studie har identificeret 3.240 forskellige kemikalier i vores mad og drikke. Kemikalierne kommer fra fødevarekontaktmaterialer som eksempelvis emballage. Foto: Colourbox
Vores mad bliver fyldt med tusindvis af kemikalier, og vi aner intet om konsekvenserne
En ny rapport viser, at flere tusinde typer kemikalier vandrer over i vores mad, bl.a. via emballagen. Flere af stofferne er påviseligt skadelige for mennesker, men mange af dem ved vi intet om.
Vores fødevarer kommer i kontakt med tusindvis af forskellige kemikalier - flere af dem såsom cadmium, ftalater og bisphenol er skadelige for os, og mange af de øvrige kender vi reelt ikke effekten af.
Det viser en ny rapport, hvor forskere har gennemgået 1.210 publicerede studier om kemikalier i fødevareemballage, forarbejdningsudstyr, service og lignende, og ud fra dem identificerede 3.240 forskellige kemikalier, som er blevet målt i vores mad og drikke. Mange af kemikalierne indgår ikke i en eksisterende database over stoffer, som man bevidst bruger i produkterne.
"Hvis vi ikke ved, hvad det er, kan vi ikke vide, om det er giftigt eller ej. Blandingen af kemikalier er simpelthen for kompleks til, at vi kan regulere området på sikker vis," siger studiets medforfatter Pete Myers, der er medstifter og chefforsker hos non-profit-organisationen Environmental Health Sciences, til avisen The Guardian.
Video Abstract - Systematic evidence on migrating and extractable food contact chemicals from Taylor & Francis on Vimeo.
Ifølge Jessica Heiges, ph.d.-kandidat ved UC Berkeley og forsker i bl.a. plastemballage bliver kemikalierne ofte tilført, uden at man kender langtidskonsekvenserne af dem.
"Det mest alarmerende er den cocktail af kemikalier, og hvordan de interagerer med hinanden. Nogen af dem bliver i miljøet og i vores kroppe, når vi har spist dem," siger Jessica Heiges, der ikke var en del af rapporten, til The Guardian.
Lektor ved UC Berkeleys afdeling for miljøpolitik Alastair Iles, der heller ikke var en del af studiet, mener, at det understreger vores uvidenhed om de kemikalier, som mennesker udsættes for dagligt. Han finder det sandsynligt, at mange af de ukendte kemikalier er skadelige for os.
"Når vi ikke vidste, at der var så mange kemikalier i emballager, hvad siger det så om vores viden om disse kemikaliers risici?" spørger han retorisk.
Forbrugerråd: Et kæmpe problem
Forbrugerrådet Tænk har i flere år arbejdet på at få kemikalierne i alle produkter, der er i kontakt med fødevarer, bedre belyst, bl.a. med en kampagne om flourstoffer, men de politiske skridt har været små. Danmark og Sverige har rykket lidt på området de senere år, og nu er EU så ved at revidere sin lovgivning. Man handler dog på bagkant, mener Camilla Udsen, der er projektchef for fødevarer hos Forbrugerrådet Tænk.
"Det er et kæmpe problem med alle de kemikalier, vi udsættes for fra alle mulige kilder i dagligdagen. Der er en reel bekymring og risiko for, at det kan have skadelige effekter for os," siger hun til Økologisk Nu.
Selvom hun er bekymret over fundene i rapporten fra Food Packaging Forum, er hun alligevel glad for, at den ser dagens lys, fordi den er med til at sætte fokus på problemet. Hun mener, at der i industrien har været for meget fokus på at bruge kemikalierne på grund af deres egenskaber, for eksempel som blødgører og fedtafvisende, mens man har negligeret at undersøge deres langtidseffekter, fordi det jo ikke er kemi, som er tilsat selve fødevaren.
Genanvendte materialer rejser spørgsmål
Og selvom det er godt for klimaet, at man i højere grad er begyndt at genanvende materialer, kan det have en uønsket sideeffekt, fordi der mangler viden om de typer lim, der bruges til at samle materialer med, og kan det genanvendte materiale bestå af flere kilder materiale med indhold, der måske ikke egner sig til fødevarer, påpeger hun.
"Fødevarekontaktområdet har været ureguleret og underprioriteret. Man har ikke haft nok viden om det, og derfor er det vigtigt, at man får strammet reguleringen på det her område," siger Camilla Udsen og understreger, at det ikke er forbrugernes ansvar at undgå produkterne, men at det er op til politikerne at lovgive og sørge for en ordentlig kontrol på området.
I forbindelse med studiet, der er en del af et projekt, som den schweiziske organisation Food Packaging Forum står bag, har man desuden udarbejdet en database, hvor kemikalierne er blevet registreret, så alle kan tilgå informationer om dem.
Økologisk Nu har kontaktet Fødevarestyrelsen om problematikken og afventer svar.
Studiet er fagfællebedømt og publiceret i tidsskriftet Critical Reviews in Food Science and Nutrition.
Flere artikler fra samme sektion
Nordjysk forlystelsespark etablerer eget økologisk ismejeri
Fårup Sommerland sender i løbet af de kommende måneder seks medarbejdere på ismejerikursus i Italien, så parken næste år kan fejre sit 50 års jubilæum ved at servere is fra parkens eget økologiske ismejeri.
Danish Crown fyrer 500 ansatte
Datterselskabet Friland ved endnu ikke, hvordan det bliver ramt af moderkoncernens spareplan, som samlet skal reducere omkostningerne med en halv mia. kr.
Øko-pionerer drog til Carlsberg Byen for at tale det økologiske oksekød op
Kvæg bliver i disse år udskammet som klimasyndere, men debatten mangler nuancer, mener Økologisk Landsforening, der argumenterer for, at naturen og biodiversiteten er afhængig af koen på græs. Derfor har foreningen inviteret Danske Madpublicister og en række øko-pionerer på en tur med formålet at sætte fokus på nuancerne.