Annonce
Annonce
Fårekyllinger og andre insekter har et klimaaftryk, der svarer nogenlunde til planters, oplyser Wholi Foods, som arbejder på at udvikle en klimavenlig ærte-insektfars, som kan erstatte oksekød 1:1. Foto: Wholi Foods
Wholi Foods insekter lander i 2.000 detailbutikker
Insektiværksætteren Wholi Foods skal 50-doble produktionen for at kunne levere proteinbarer til 2.000 butikker syd for grænsen.
Insektforskeren Malena Sigurgeirsdottir, der står bag Wholi Foods sammen med iværksætteren Jessica Moore Buhl-Nielsen, som blev kendt i iværksætterprogrammet Løvens Hule, står foran et stort gennembrud, der kan bringe deres insektbarer til seks lande.
De to piger har landet en aftale med den tyske detailkæde Edeka og Lidl-ejernes Kaufland-kæde, hvilket ifølge nyhedssitet betyder, at Wholi Foods' insektbaserede proteinbarer og knækbrød skal på hylderne i 2000 tyske butikker.
"Da vi begyndte at arbejde med larver og insekter, var der flere, der sagde, at vi var alt for tidligt ude, og at det aldrig ville gå, så vi skal helt sikkert fejre, at vi er kommet så langt. Det er super fedt, men det er først nu, at det rigtige arbejde begynder," siger Jessica Moore Buhl-Nielsen.
Dermed sigter hun både til selve produktionen og til alt det markedsføringsmateriale, som skal udarbejdes, hvis man skal få succes med et nyt produkt i udlandet.
Sigter efter de største byer
Det har taget iværksætterparret to et halvt år at få et salg på det hjemlige marked, hvor der hver måned skal bruges 200-300 kg af de jern-, fiber- og B12-vitaminrige buffalolarver.
Lige nu sælger Wholi Foods sine barer til omkring 300 butikker i Danmark, heriblandt Irma, 50 specialbutikker og udvalgte Superbrugsen-butikker. Men i en nær fremtid skal produktionen mere end 50-dobles, skriver FødevareWatch.
"Vi har ikke kapacitet til at komme ud i alle butikkerne nu. Derfor satser vi på at ramme de største af kædernes butikker samt dem, der ligger i storbyerne. De er mest relevante for os, fordi her blomstrer både veganer- og vegetartrends og en bevidsthed om klimaet," siger Malena Sigurgeirsdottir til Fødevarewatch.
I dialog med flere investorer
Grundlæggerne af Wholi Foods blev landskendte, da de deltog i tv-programmet Løvens Hule, men ingen af løverne ville investere i deres insektbarer.
"Men vi har siden fundet en investor, og er i dialog med andre," siger Jessica Moore Buhl-Nielsen til Okologisk.nu.
Hun lægger ikke skjul på, at det er en kapitalkrævende opgave at opskalere produktionen af de proteinrige barer, og rent salgsmæssigt er det en udfordring, at mange forbrugere stadig rynker lidt på næsen, når de hører, at produkterne indeholder insektmel.
"Vi håber, at vi i snart vil opleve, at forbrugerne betragter insekter og larver som ernæring på linje med alle mulige andre fødevarer," siger Jessica Moore Buhl-Nielsen.
Arbejder på ærte-insektfars
Hun forklarer, at alle ingredienserne i de tre proteinbarer, som bliver testet i udlandet til sommer, er økologiske med undtagelse af de 12 procent insektmel.
"Vi går meget op i bæredygtighed og økologi, men de danske myndigheder er endnu ikke klar til at certificere insektmel, og jeg tror desværre, der går noget tid, før det sker," siger Jessica Moore Buhl-Nielsen.
De to stiftere af Wholi Foods arbejder løbende på nye produkter, og de har store forventninger til en ærte-insektfars, som kan erstatte hakket oksekød 1:1.
"Det er et sundt alternativ til oksekød, som er en af de helt store klimasyndere, mens insekter har nogenlunde samme klimaaftryk som planter," Jessica Moore Buhl-Nielsen.
Flere artikler fra samme sektion
Mejeriforeningen overtager Økodag fra Økologisk Landsforening
Økodag, hvor folk kan se øko-køerne komme på græs, blev stiftet i 2005 og har siden været arrangeret af Økologisk Landsforening. Fra og med næste år står Mejeriforeningen i spidsen for det. Branchen har været splittet, siden Arla meldte sig ud i protest.
Vestpå måtte Mikkel Berggreen se langt efter økologiske råvarer, så nu dyrker han dem selv - og forærer dem væk
"Hvis jeg vil have virkelig gode råvarer, må jeg selv dyrke dem," siger Mikkel Berggreen, som i sin tid tog hjem midt under studenterkørslen for at hyppe kartofler. Gode råvarer er så vigtige for ham, at han giver dele af sin høst gratis væk, så også familien og venner får glæde af den.
Skuffende salg får Arla til at skære i sortimentet af plantedrikke
Siden Arla i foråret 2024 valgte at droppe økologien i planteserien Jörd, er salget faldet yderligere, og selskabet drosler nu ned for det plantebaserede sortiment, som samlet har været et dyrt bekendtskab.