Annonce
Annonce
Økologiske æg øger afstanden til buræg
Dansk ægproduktion har ændret sig dramatisk de seneste år, hvor produktionen af buræg dykker. Den stigende produktion af øko-æg har dog en ulempe.

Skrabeæg er den største spiller på ægmarkedet i Danmark nu - med økologiske æg lige i hælene. Foto: Colourbox
Produktionen af økologiske æg vokser støt og er de seneste fem år steget fra 20 pct. til nu at udgøre 33 pct. af alle de æg, der indvejes på danske pakkerier. Samme billede tegner sig for skrabeæg, som med 37 pct. dog ligger et mulehår foran den økologiske produktion. Tallene blev for nylig præsenteret ved fjerkræbranchens årlige kongres.
Siden 2014 er buræggenes andel faldet fra at være altdominerende på 54 pct. til blot 20 pct. i 2018. Samtidig er andelen af skrabeæg vokset med 17 procentpoint, hvilket er fire procentpoint mere end væksten i økologiske æg (13 procentpoint). Men tæller man væksten i frilandsæg - 4 procentpoint - sammen med øko-andelen, er væksten også 17 procentpoint.
Væksten i økologisk ægproduktion er dog ikke uproblematisk, da efterspørgslen hos forbrugerne ikke vokser i samme omfang. Pakkerierne har taget nye producenter ind og tilladt eksisterende at udvide. Det har resulteret i faldende pris for økologiske æg, og i at økologiske æg sælges som skrabeæg og buræg. Landmændene fik i 2018 knap 18 kr. for 1 kg æg, dvs. ca. 16 æg.
Buræg var i mange år dominerende på det danske marked, men i 3. kvartal 2017 blev produktionen for første gang overhalet af økologiske og skrabeæg.
Produktion af æg 2018 (2014 i parentes)
Skrabeæg, 37 pct. (20 pct.)
Økologiske æg, 33 pct. (20 pct.)
Frilandsæg, 10 pct. (6 pct.)
Buræg, 20 pct. (54 pct.)
Salg på hjemmemarkedet 2018
Skrabeæg, 46 pct.
Økologiske 30 pct.
Frilandsæg, 7 pct.
Buræg, 17 pct.
Kilde: Dansk Erhvervsfjerkræ, Landbrug & Fødevarer
Flere artikler fra samme sektion
De gamle grøntsagssorter er i høj kurs hos kokkene i Bankdatas kantine
Hvis du tror, at en gulerod er en gulerod, kan du godt tro om igen. Det viser erfaringerne fra bistroen i Bankdata, der er ambassadørkøkken for nogle af de gamle hjemmehørende kulturplanter, som mere højtydende sorter har fortrængt fra de danske menukort.
Ambassadørkorps giver nyt liv til gamle grøntsagssorter
Foreningen for OriGENaler har succes med at lave
bevaringsarbejde med kniv og gaffel.
Madland Festival vil samle madsystemets ypperste frontløbere
Fra 1.-4. maj inviterer Danmarks madpolitiske festival til gårdbesøg, samtaler, film, frokostpauser, fredagsbar og fejringer i og omkring København, på Stevns og i år også i Aarhus.