Annonce
Annonce
Skrabeæg er den største spiller på ægmarkedet i Danmark nu - med økologiske æg lige i hælene. Foto: Colourbox
Økologiske æg øger afstanden til buræg
Dansk ægproduktion har ændret sig dramatisk de seneste år, hvor produktionen af buræg dykker. Den stigende produktion af øko-æg har dog en ulempe.
Produktionen af økologiske æg vokser støt og er de seneste fem år steget fra 20 pct. til nu at udgøre 33 pct. af alle de æg, der indvejes på danske pakkerier. Samme billede tegner sig for skrabeæg, som med 37 pct. dog ligger et mulehår foran den økologiske produktion. Tallene blev for nylig præsenteret ved fjerkræbranchens årlige kongres.
Siden 2014 er buræggenes andel faldet fra at være altdominerende på 54 pct. til blot 20 pct. i 2018. Samtidig er andelen af skrabeæg vokset med 17 procentpoint, hvilket er fire procentpoint mere end væksten i økologiske æg (13 procentpoint). Men tæller man væksten i frilandsæg - 4 procentpoint - sammen med øko-andelen, er væksten også 17 procentpoint.
Væksten i økologisk ægproduktion er dog ikke uproblematisk, da efterspørgslen hos forbrugerne ikke vokser i samme omfang. Pakkerierne har taget nye producenter ind og tilladt eksisterende at udvide. Det har resulteret i faldende pris for økologiske æg, og i at økologiske æg sælges som skrabeæg og buræg. Landmændene fik i 2018 knap 18 kr. for 1 kg æg, dvs. ca. 16 æg.
Buræg var i mange år dominerende på det danske marked, men i 3. kvartal 2017 blev produktionen for første gang overhalet af økologiske og skrabeæg.
Produktion af æg 2018 (2014 i parentes)
Skrabeæg, 37 pct. (20 pct.)
Økologiske æg, 33 pct. (20 pct.)
Frilandsæg, 10 pct. (6 pct.)
Buræg, 20 pct. (54 pct.)
Salg på hjemmemarkedet 2018
Skrabeæg, 46 pct.
Økologiske 30 pct.
Frilandsæg, 7 pct.
Buræg, 17 pct.
Kilde: Dansk Erhvervsfjerkræ, Landbrug & Fødevarer
Flere artikler fra samme sektion
Rammer hylderne næste år: Nye økologiske planteproteiner er lige så sunde som kød og mætter mere
Et nyt forskningsprojekt har banet vejen for økologiske plantebaserede fødevarer, som ernæringsmæssigt er på fuld omgangshøjde med animalske produkter. Solsikker fik en hovedrolle i projektet, og nye produkter kommer i supermarkederne i 2025.
Her kan du købe økologiske juletræer - men du skal skynde dig
Efterspørgslen på økologiske juletræer er høj, og flere melder allerede om udsolgt. Man skal være opmærksom på faldgruber, hvis man vil have et økologisk juletræ og undgå at blive snydt.
Forbrugerne vender tilbage og skaber fremgang for Friland A/S
Selv om antallet af slagtninger er faldet det seneste år, har Friland øget omsætningen med 46 mio. kr., og voksende priser har gjort det muligt at skrue op for afregningen til leverandørerne af økologiske grise.