Annonce
Annonce
Det økologiske landbrugsareal vokser i alle dele af verden, men de europæiske økologer dyrker over halvdelen af verdens økologiske agerjord. Arkivfoto: ØL
Økologien vokser i alle egne af kloden og udgør nu 71,5 mio. ha
Selv om det økologiske landbrugsareal i 2018 voksede med ca. 2 mio. ha, udgør det endnu kun 1,5 pct. af verdens samlede landbrugsareal.
På globalt plan voksede det økologiske landbrugsareal i 2018 med 2,9 pct., men trods næsten konstant fremgang gennem de seneste 20 år, driver verdens ca. 2,8 mio. økologer stadig kun 1,5 pct. af Jordens samlede landbrugsareal. Der er med andre ord stadig lang vej, før økologisk landbrug bliver den dominerende driftsform på globalt plan.
Men fremgangen i det økologiske landbrug er øget gennem de seneste år, og fra 2014 til 2018 gik økologerne fra at drive 1,0 til at drive 1,5 pct. af det globale landbrug.
I Europa er økologiandelen dobbelt så høj, som det globale gennemsnit, mens de danske økologer driver tæt på 10 pct. af det samlede danske landbrugsareal. Det fremgår af tallene i 'The World of Organic Agriculture. Statistics and Emerging Trends 2020', som blev offentliggjort i denne uge på verdens største økologimesse BioFach i Nürnberg.
Med en enkelt undtagelse er det økologiske landbrugsareal globalt hvert år vokset gennem de 21 år, hvor FiBL og Ifoam har monitoreret udviklingen. Af deres solide årsrapport fremgår det, at det samlede økologisk areal i 2018 voksede til 71,5 mio. ha.
Med vækstrater på næsten ni pct. er det
primært i Asien og Europa, at økologien vinder nyt terræn. Mens ikke færre end
98 lande melder om et voksende areal, fik økologerne mindre plads at dyrke på i
39 lande, og de resterende lande melder om status quo eller har ikke oplyst
størrelsen på deres økologiske areal.
Økologernes dyrkbare agerjord voksede i 2018 med næsten fem pct. Dermed udgør den 13,3 mio. ha eller 18,6 pct. af det samlede økologiske areal, mens over to tredjedele af det økologiske landbrugsareal er forskellige former for græsningsarealer, hvoraf en meget stor andel ligger i Australien.
Landene med de største øko-arealer:
Australien: 35,7 mio. ha
Argentina: 3,6 mio. ha
Kina: 3,1 mio. ha
De indsamlede data fra knap 180 lande viser, at væksten i det økologiske landbrugsareal er fordelt over hele kloden, men de europæiske nationer ligger også her højt placeret i toppen af listen over lande med den højeste omlægningsprocent:
Liechtenstein: 38,5 pct.
Samoa: 34,5 pct.
Østrig: 24,7 pct.
Alene i Europa voksede det økologiske landbrugsareal med knap 1,3 mio. ha til 15,6 mio. ha. Dermed råder de europæiske økologer over godt en femtedel af klodens samlede økologiske areal, men de dyrker over halvdelen af den økologiske agerjord.
Halvdelen af Europas økologiske areal er agerjord, hvor der primært bliver dyrket korn og grøntfoder, 40 pct. er vedvarende græs, mens 11 pct. rummer flerårige afgrøder som oliven og citrusfrugter.
Europæiske lande som bidrager mest til væksten i arealet:
Frankrig + 291.600 ha
Spanien + 164.300 ha
Tyskland + 148.200 ha
Frankrig gik forrest i Europa med en vækst på 17 pct., men økologen vinder også nyt terræn i lande som Uruguay (+ 260.000 ha.) og Argentina (+240.000 ha).
'The World of Organic Agriculture' indeholder mange statistikker, hvor Danmark af klimatiske grunde ikke figurerer. Det gælder bl.a. afsnit om tropiske afgrøder som oliven, cacao og bomuld, men når rapporten beskriver afgrøder fra det tempererede klimabælte, ligger Danmark ofte i den øverste del af FiBL og IFOAMs grafikker.
Det er bl.a. tilfældet i forhold til frugtproduktion, hvor Østrig og Danmark deler tredjepladsen over lande med den højeste økologiandel i frugtproduktionen. Dermed er Danmark rykket tre pladser frem i forhold til året før.
Listen toppes af Letland med en økologisk frugtandel på 33 pct., og Danmark ligger på 24,3 pct. Totalt bliver der i det tempererede bælte dyrket 224.000 ha med økologisk frugt, og næsten 40 pct. af den samlede produktion er æbler.
Danmark ligger også i førerfeltet, når det gælder økologiske grøntsager. Her topper Luxemburg listen, da ikke mindre end 54,1 pct. af landets samlede grøntsagsproduktion er økologisk. Det er den højeste andel i verden, mens Danmark indtager andenpladsen med en økologiandel på 34,6 pct.
Af klimamæssige årsager bliver der i disse år snakket meget om behovet for at dyrke flere plantebaserede proteiner til human ernæring, men i 2018 var det kun 727.000 ha - eller 0,8 pct. - af verdens proteinafgrøder, som ifølge FiBL bliver dyrket af økologer.
Flere artikler fra samme sektion
Rapport: Stor risiko for, at der følger pesticidrester med i julemenuen
Næsten alle konventionelle klementiner samt halvdelen af appelsiner og rødvin indeholdt pesticidrester, da DTU Fødevareinstituttet og Fødevarestyrelsen tog prøver til den nyeste pesticidrapport. Økologien viser sig igen som det sikreste valg, hvis man vil undgå pesticidrester.
Danmark skal være DACH-regionens foretrukne økologiske spisekammer
Via et toårigt eksportprojekt vil Økologisk Landsforening og Bio Aus Dänemark forsøge at åbne døren til de professionelle køkkener i DACH-landene Tyskland, Østrig og Schweiz.
Salling Group laver historisk partnerskab med Tjele Gods for at sætte ekstra skub i økologien
Ønsket om at udvide det økologiske sortiment får Danmarks største dagligvarekoncern til at etablere et partnerskab med et af landets største økologiske landbrug, som bl.a. skal levere grøntsager, mejeriprodukter, kød og brød til Føtex og Bilka.