Annonce
Annonce
Øko-mælk påvirker miljøet langt mindre end konventionelt
Der er stort fokus på klimabelastningen fra animalske fødevarer, men klima er ikke alt. Jord og biodiversitet skal med i ligningen, fastslår forsker.

Den økologiske mælkeproduktion belaster biodiversiteten mindre end den konventionelle. Foto: Karen Munk Nielsen
Et lavere udbytte er ikke ensbetydende med, at klimaaftrykket per kg fødevare er større, idet mange faktorer spiller ind.
Det skriver Aarhus Universitet (AU) i en nyhed på sin hjemmeside på baggrund af et nyt livscyklusstudie, som Marie Trydeman Knudsen, forsker ved AU og nyt medlem af Klimarådet, har udarbejdet sammen med en gruppe internationale forskere.
I analysen har de sammenlignet konventionel og økologisk mælks miljøprofil i Vesteuropa ved at medregne effekten af dyrkningssystemerne på biodiversiten og jorden ud fra flere faktorer.
Forskerne har inddraget biodiversiteten, pesticider og kulstofændringer i jorden for at give et mere helstøbt og retvisende billede af fødevarers miljøaftryk, end man får, når man alene regner på klimabelastning.
"Derfor bør disse tre faktorer også tages med i betragtning, når man vurderer fødevarers effekt på miljøet," siger Marie Trydeman Knudsen, der var studiets hovedforfatter.
Hvor økologisk og konventionel mælk i store træk har samme klimabelastning målt per kg mælk, ser billedet ganske anderledes ud, når kulstoflagring, biodiversitet, foderproduktionen, brugen af kunstgødning og pesticider bliver en del af ligningen. Kulstoflagringen alene reducerer klimaaftrykket af øko-mælk med 5-18 pct., og fraværet af kunstgødning og andelen af hjemmeavlet foder i øko-systemerne bidrager også til et mere positivt resultat.
"En klar forskel"
Når pesticiderne medregnes, påvirker økologisk produktion miljøet markant mindre end konventionel.
"Der var en klar forskel. I gennemsnit var påvirkningen fra produktion af økologisk mælk blot to pct. af påvirkningen fra konventionel mælk," siger Marie Trydeman Knudsen.
Samme billede kunne ses med biodiversiteten, der af forskerne blev vurderet som den potentielle reduktion i biodiversitet sammenlignet med naturlige forhold.
Den økologiske produktion havde i gennemsnit kun en tredjedel af den påvirkning på biodiversiteten, som konventionel produktion havde, konstaterer de.
Studiet er publiceret i tidsskriftet 'Journal of Cleaner Production'.
Flere artikler fra samme sektion
De gamle grøntsagssorter er i høj kurs hos kokkene i Bankdatas kantine
Hvis du tror, at en gulerod er en gulerod, kan du godt tro om igen. Det viser erfaringerne fra bistroen i Bankdata, der er ambassadørkøkken for nogle af de gamle hjemmehørende kulturplanter, som mere højtydende sorter har fortrængt fra de danske menukort.
Ambassadørkorps giver nyt liv til gamle grøntsagssorter
Foreningen for OriGENaler har succes med at lave
bevaringsarbejde med kniv og gaffel.
Madland Festival vil samle madsystemets ypperste frontløbere
Fra 1.-4. maj inviterer Danmarks madpolitiske festival til gårdbesøg, samtaler, film, frokostpauser, fredagsbar og fejringer i og omkring København, på Stevns og i år også i Aarhus.