Annonce
Annonce
Rapperen Per Vers viste sin evne til at freestyle, da han på baggrund af input fra publikum rappede om økologi, fordommene over for den og den grønne omstilling af vores fødevaresystem.
Økologisk inspirationsdag handlede langtfra om bong og bajer i en Thy-lejr
Et historisk højt antal køkkener fik tildelt Det Økologiske Spisemærke, årets økolog blev kåret, og Rasmus Botoft fik op mod 400 gæster helt ind i sindet, da Økologisk Landsforening brugte en dag i København på at inspirere detailmarkedet og de professionelle køkkener til at tage endnu mere økologi til sig.
Anja Fordsmann rakte hånden frem mod den udsendte medarbejder fra Fødevareministeriet:
”Jeg skulle hilse og sige, at det er for nemt at få Det Økologiske Spisemærke i sølv”
Medarbejderen grinede og besvarede den fremstrakte hånd.
”Det er jeg glad for at høre,” svarede hun.
”Men guld er svært,” tilføjede Anja Fordsmann så.
Hun er kantineleder hos fagforeningen for psykologer, Dansk Psykolog Forening, og deltager i Økologisk Landsforenings såkaldte Inspirationsdag, der blev afholdt mandag i Skuespilhuset i København. Her havde producenter, grossister, køkkenpersonale og virksomheder mulighed for at netværke med 400 branchekolleger og besøge 27 standeholder mere forskellige typer af økologiske produkter, lige fra flødeboller over drinks til mel og fisk.
Anja Fordsmann har de senere år har vendt tallerkenen 180 grader: Førhen var der sodavand og to ud af de tre tilbudte måltider var med kød. Nu er sodavanden skiftet med vand, danskvand og økologisk saft, og to af de tre måltider er plantebaserede. Det tredje er med en mere begrænset mængde kød.
”Om onsdagen serverer vi kun plantebaseret,” sagde Anja Fordsmann, som kun har gode erfaringer med omlægningen til mere økologi og plantebaseret kost.
”Det har været fuldstændig nemt. Der har kun været positive tilbagemeldinger,” sagde hun.
Det økologiske spisemærke havde en central plads på inspirationsdagen, da der om eftermiddagen blev uddelt rekordmange spisemærker til professionelle køkkener, og hvert enkelt indslag, hvad enten det var en prisoverrækkelse, underholdning eller et fagligt oplæg blev bundet sammen og holdt i en stram snor af 'Landmamd søger Kærlighed'-værten Lene Beier, som var klædt i en grøn habit.
"Det var i skabet, og så tænkte jeg, at det passede godt til dagens anledning," sagde hun og var i øvrigt ikke bleg for at minde forsamlingen om, at skulle der være enlige landmænd og -kvinder iblandt, måtte de endelig melde sig til 'Landmand Søger Kærlighed'.
Ja, det' fanme ikke let at sælg' billetter
Når man tænker på så'n en langhåret fætter
Med skipperskæg og islændersweater
Så bli'r man jo nærmest helt bitter
— Per Vers
Men hvad skal en inspirationsdag egentlig, og hvorfor dansede 24 gråklædte elever fra Skolerne i Oure rundt og puttede hænderne ned i spande med vand og kasser med jord?
”Folk skal inspireres, så vi skal have alle sanser i brug, og det sker på en måde, så vi samtidig får vist vores mærkesager,” forklarede Mie Reihs Hegnar markedskonsulent og projektleder hos Økologisk Landsforening, der var arrangør af inspirationsdagen.
Et eksempel var foreningens mærkesag om rent drikkevand, som blev symboliseret, når de gråklædte elever hældte vand i spande.
”Vores fremtid kalder på, at vi får jordforbindelsen tilbage. Ved at kombinere sanser med kunst og kultur håber vi, at det kan vække en nysgerrighed,” sagde Mie Reihs Hegnar og fortalte, at to tredjedele af dagens gæster havde valgt frokosten uden kød.
”Det viser, at vores gæster er progressive, men vi er ikke i mål endnu – i hvert fald ikke med bælgfrugter. Vi er enige om at ville ændre verden, men vi er der ikke endnu ved kasse 5 i supermarkedet,” sagde hun, med henvisning til det beskedne salg i supermarkederne.
Af samme grund - for at inspirere - var dagens frokost bygget op om bælgfrugter, og selvom der var mulighed for at tilvælge kød, havde to tredjedele af gæsterne valgt den kødfri mulighed.
Nu siger vi lige til alle folk
At det ikke handler om bong og bajer i en Thy-lejr
Det' nemlig rigtigt på den scene
Den eneste bajer vi kan li', det er Lene
— Per Vers
Flankeret af de store glaspartier med udsigt til Operaparken og Papirøen havde både producenter og distributører af mel, CO2-venlige beholdere til spiritus, flødeboller, plantebaserede bøffer og meget andet stillet an.
Allerede inden dagen var omme, var repræsentanten fra Ærli blevet 600 flødeboller fattigere, og så kunne man hurtigt regne ud, at nogle vist tog mere end én gang, men når der er flere varianter, indbyder man jo også til det, for hvad nu hvis den med kokos smager helt anderledes end den uden?
Et sted fodrede Kost- og Ernæringsforbundet de interesserede ikke med flødeboller, men med argumenter for at indføre en sund madordning i folkeskolen. Tæt derpå var det Fødevarestyrelsen, der rådgav om, hvordan man kan få Det Økologiske Spisemærke. I øvrigt kan det være sidste gang, at styrelsen har mulighed for at deltage ved et sådant arrangement, da regeringens finanslovsudspil har fjernet midlerne til at administrere mærket fra næste år.
Dagens gennemgående tema var både økologi, inspiration og sanser. Fornemmelsen for de gode råvarer, en sund jord og rent drikkevand skulle vækkes, hvis altså den sov.
Og alle borgere ved, vi nyder sejren
Når vi kommer til bajeren
Og nej, vi er ikk' fra samme lag, men af samme grund
Nu' det alle sjæle i vores samfund
Fra de unge til det grå guld
Så vi er gået fra håbløs til håbefuld
— Per Vers
Inspiration til mere økologi i de offentlige køkkener kom også i mindre abstrakte formater som eksempelvis oplægget fra Anne Pøhl Enevoldsen, enhedschef for bæredygtig mad og sundhed hos Fødevarestyrelsen, der over for eventuelle tvivlere gjorde det klart, hvilke fordele mere økologi i køkkenet bringer med sig:
”Vi kan se, at når køkkener indfører mere økologi, mindskes deres madspild, klimaaftrykket fra menuerne bliver lavere, og der kommer større arbejdsglæde blandt personalet. En undersøgelse fra DTU bekræfter den tendens. Så for os at se, er økologi en del af denne bæredygtige omstilling,” fastslog hun i sit oplæg.
Forinden havde Rasmus Botoft sørget for, at alle kom helt ind i sindet og til sidst stod med valget, om man vil være lykkelig og nøgen på en grøn økologisk mark fyldt med dyr og insekter eller hellere ville væltes på stranden af en 66-årig nudist, der skriger efter masser af kød og brun sovs.
180 køkkener fik spisemærket
Et forsigtigt gæt er, at dagens gæster ville vælge det første scenario. Og var de stadig ikke tilstrækkeligt inspirerede, kunne de blive hjulpet på vej af rapperen Per Vers, der med input fra publikum og ord som "gummiged" lavede improviseret rap om en økologisk omstilling.
Hans evne til at finde inspiration fra sine omgivelser og skabe rimende lyrik nærmest på sekundet gjorde ham til Danmarks bedste i freestyle rap i 2000 og 2001, og derfor var det ganske passende, at hans optræden ledte op til prisuddelingen. For dagen handlede, som han så rammende rappede, netop om noget helt andet end bong og bajer i en Thy-lejr.
Først kunne Økologisk Landsforening overrække økologiske spisemærker til ikke færre end 180 køkkener - et historisk højt antal uddelt på én gang, og efterfølgende var det prisen, man måske kan betegne som DM i økologi: Årets økopris, der gik til Peter Mejnertsen – direktør for Mejnerts Mølle – for hans engagement for økologien og de gode råvarer.
”Økoprisen er et gigantisk skulderklap, men det, der betyder mest for mig, er at det er køkkenerne og fagfolk fra branchen, som giver os prisen. Det betyder meget at vide, at det vi laver, giver mening for så mange,” sagde Peter Mejnertsen, da han modtog prisen.
Ca. 3.400 professionelle køkkener har nu det økologiske spisemærke i enten bronze, sølv eller guld alt efter deres øko-andel, og mon ikke det kan inspirere andre i branchen til at tage mere økologi til sig?
Arrangementet var støttet af Fonden for Økologisk Landbrug og Promilleafgiftsfonden for landbrug.
Flere artikler fra samme sektion
Rammer hylderne næste år: Nye økologiske planteproteiner er lige så sunde som kød og mætter mere
Et nyt forskningsprojekt har banet vejen for økologiske plantebaserede fødevarer, som ernæringsmæssigt er på fuld omgangshøjde med animalske produkter. Solsikker fik en hovedrolle i projektet, og nye produkter kommer i supermarkederne i 2025.
Her kan du købe økologiske juletræer - men du skal skynde dig
Efterspørgslen på økologiske juletræer er høj, og flere melder allerede om udsolgt. Man skal være opmærksom på faldgruber, hvis man vil have et økologisk juletræ og undgå at blive snydt.
Forbrugerne vender tilbage og skaber fremgang for Friland A/S
Selv om antallet af slagtninger er faldet det seneste år, har Friland øget omsætningen med 46 mio. kr., og voksende priser har gjort det muligt at skrue op for afregningen til leverandørerne af økologiske grise.