Økologer inviterer forbrugerne med helt ind i hønsegården

Fra den 13. august til den 10. september får alle – både fagfolk, beslutningstagere og forbrugere – mulighed for at følge en professionel, økologisk ægproduktion i realtid via livestream fra jysk hønsegård.

13. august 2025
Læsetid: 3 minutter
Høns i hønsegård
Via en stribe kameraer bliver det muligt at følge alle faser af den økologiske ægproduktion. Foto: Landbrug & Fødevarer

Fakta om livestreamen

Det er fjerde år i træk, at branchen inviterer offentligheden med helt ind i stalden. Tidligere er der sendt live fra både slagtekyllingeproduktioner og skrabeægproduktion, og erfaringen viser, at formatet skaber både engagement og faglig debat.
I år er der fokus på de økologiske æg

  • Bedrift: Økologisk ægproduktion ved Gistrup, Nordjylland
  • Antal høner: 48.000 økologiske høner
  • Produktion: ca. 15 mio. æg årligt
  • Formål: Åbenhed, vidensdeling og dialog

Kilde: Landbrug & Fødevarer

I Gistrup syd for Aalborg driver ægteparret Jørgen Nødgaard Hansen og Ane Mathiesen en økologisk ægproduktion med 48.000 æglæggere. Nu inviterer de hele landet indenfor på deres økologiske landbrug – via et livestream-projekt, der kører fra den 13. august til den 10. september på www.hønsestalden.dk.

Initiativet sker som et led i branchens arbejde for åbenhed og vidensdeling, skriver Landbrug & Fødevarer i en pressemeddelelse.

Et kig bag kulisserne
Mange i Gistrup kender allerede Jørgen Nødgaard Hansen og Ane Mathiesen enten gennem den lokale børnehave, hvor Ane Mathiesen er pædagog, eller Jørgen Nødgaard Hansen fordi han jævnligt tager imod skoleklasser og fortæller om livet som landmand. Nu kan endnu flere få et indblik – uden at skulle køre ud til gården.

Livestreamen giver seerne mulighed for at følge med i både de små og store øjeblikke i produktionen: fodring med grovfoder på verandaen, ægbåndet, der ruller, og hønernes bevægelse mellem stald og udeareal.

"Vi håber, at folk får øjnene op for, hvordan en økologisk ægproduktion foregår – og at det måske inspirerer nogle af de unge i lokalområdet til at interessere sig for landbrug," siger Jørgen Nødgaard Hansen.

Kameraerne er strategisk placeret rundt om på bedriften, så man både kan følge hønernes daglige adfærd i stalden, æggene på samlebåndet, aktiviteter på verandaen og støvbadningen i hønsegården.

"Vi ønsker at vise en moderne, professionel økologisk produktion med alt, hvad det indebærer af teknologi, pasningsrutiner og smitteforebyggelse. Mange tror, at økologi nødvendigvis betyder små enheder, men vi vil gerne vise, at stor produktion og god dyrevelfærd sagtens kan gå hånd i hånd," fortæller Jørgen Nødgaard Hansen.

Faglige aspekter er i fokus

For det landbrugsfaglige publikum er livestreamen en mulighed for at studere praksis i en større økologisk bedrift. Jørgen og Ane arbejder, som de fleste andre danske økologiske ægproducenter, med moderne fodringssystemer, automatiseret ægsamling og automatisk tildeling af grovfoder.
"Vi er meget bevidste om biosikkerhed. Staldbesøg kræver normalt strenge hygiejnerutiner, og derfor er livestreamen en oplagt måde at dele et indblik i vores bedrift uden at gå på kompromis med dyrenes sundhed," siger Jørgen.

Livestreamingen er en fantastisk mulighed for at vise vores hverdag – både til folk her i lokalområdet og til resten af landet – uden at forstyrre dyrene, mener de økologiske ægproducenter Jørgen Nødgaard Hansen og Ane Mathiesen.
Livestreamingen er en fantastisk mulighed for at vise vores hverdag – både til folk her i lokalområdet og til resten af landet – uden at forstyrre dyrene, mener de økologiske ægproducenter Jørgen Nødgaard Hansen og Ane Mathiesen.