Annonce
Annonce
Mange private og offentlige kantiner er allerede kommet langt med at implemetere en mere klimavenlig kost, og fødevareminister Rasmus Prehn håber, at de nye kostråd kan hjælpe flere professionelle køkkener til at vælge en grønnere kurs. Foto: Martin Kaufmann
Nye kostråd skal sænke klimaaftrykket fra de professionelle køkkener
Fødevareminister Rasmus Prehn (S) lancerer en række kostråd som skal guide landets professionelle køkkener til nedbringe CO2-udslippet.
Nye kostråd lavet specifikt til de offentlige køkkener skal bidrage til, at både klima og sundhed bliver tænkt mere ind i madlavningen i de professionelle køkkener.
Lad grøntsager og frugt udgøre mindst 1/3 af alle måltider, server mindre kød og flere bælgfrugter og brug mejeriprodukter i moderate mængder, lyder nogle af rådene til de køkkenprofessionelle, som torsdag blev serveret af fødevareminister Rasmus Prehn (S).
Hver dag bliver der lavet 650.00 måltider i kantiner på arbejdspladser, på skoler og i daginstitutioner, og de får nu hjælp til at sænke CO2-udslippet.
Helt konkret består ”Kostråd til Måltider” af ti principper for måltider, som er en ’oversættelse’ af De officielle Kostråd, som Fødevarestyrelsen har lavet specifikt til de professionelle køkkener. De skal gøre arbejdet med kostrådene ude i køkkenerne mere håndgribeligt.
Kostråd til Måltider består af tre værktøjer
- Principper
- Råvareoversigt
- Portionsstørrelser
Kostråd til Måltider formidles i digitalt univers på hjemmesiden altomkost.dk.
Hvis man har fået en hamrende god omgang bolognese uden kød, men med gulerødder og linser i kantinen på jobbet, vil flere måske prøve det af derhjemme. Og her har vi jo forskernes helt utvetydige ord for, at det vil batte markant i klimaregnskabet og ikke mindst i forhold til danskernes egen sundhed.
— Rasmus Prehn, fødevareminister (S)
”Der er en kæmpe klimagevinst i at få professionelle og dygtige medarbejdere i de offentlige køkkener til at lave mere velsmagende, sund og klimavenlig mad. Dels fordi CO2’en helt konkret bliver reduceret fra køkkenerne, dels fordi klimavenlig mad, lavet af professionelle køkkener, kan inspirere os alle sammen til at prøve det mere af derhjemme,” sagde Rasmus Prehn ved lanceringen af de nye kostråd.
Fødevarestyrelsen præsenterede i dag de nye Kostråd til Måltider via en online-præsentation, hvor bl.a. Michael Minter, programchef hos Concito, slog fast, at de professionelle køkkener spiller en vigtig rolle i omstillingen til en grønnere kost:
"Køkkenerne er en vigtig inspirationskilde, og de har samtidig en volumen, som gør, at de kan være med til at drive markedet," sagde Michael Minter.
Minister: Vi skal løfte i flok
Kostrådene er i udgangspunktet målrettet køkkenerne i daginstitutioner, skoler og kantiner på arbejdspladser, som dermed får hjælp til at servere sund og klimavenlig mad, men hvis de for alvor skal få en effekt er det vigtigt, at grundtankerne bag kostrådene også bliver implementeret i de private husholdninger.
"Det er en gennemgribende kulturændring, der skal til, og det kræver, at vi alle løfter i flok," sagde Rasmus Prehn.
Kostråd til Måltider er blevet testet i to omgange, i i alt 19 køkkener i daginstitutioner, skoler og kantiner. Fødevarestyrelsen har også inddraget bl.a. sundhedskonsulenter, kantinekæder og Kost- og Ernæringsforbundet i arbejdet med at udvikle nogle brugbare kostråd.
”Det har været vigtigt for os, at vi fra start fik en dialog med de madprofessionelle, der reelt skal bruge Kostråd til Måltider. Vi ville gerne sikre, at de værktøjer, vi fik udviklet, kan bruges i praksis ude i køkkenerne,” siger projektleder Marianne Sabinsky fra Fødevarestyrelsen.
Ifølge data og beregninger fra DTU Fødevareinstituttet vurderer Klimarådet i en helt ny rapport, at man ved at følge kostrådene kan reducere klimabelastningen fra kosten med helt op til mellem 31 og 45 procent, og i den forbindelse vurderer fødevareministeren, at de offentlige køkkener kan komme til at spille en central rolle i omstilling til en grønnere kost.
Københavns Universitet har desuden lavet beregninger, der viser, at samfundet vil kunne indhente 12 mia. kr. årligt i sundhedsøkonomiske gevinster og forebygge ca. 1.000 for tidligere dødsfald hvert år, hvis danskerne i højere grad fulgte kostrådene, oplyser Fødevareministeriet, men der er også meget at hente på klimafronten ved at følge kostrådene.
”Hvis man har fået en hamrende god omgang bolognese uden kød, men med gulerødder og linser i kantinen på jobbet, vil flere måske prøve det af derhjemme. Og her har vi jo forskernes helt utvetydige ord for, at det vil batte markant i klimaregnskabet og ikke mindst i forhold til danskernes egen sundhed.”
Principper for måltider i prof. køkkener
Grøntsager og frugt:
- Lad grøntsager og frugt udgøre mindst 1/3 af alle måltider
- Husk mørkegrønne grøntsager
Bælgfrugter, fisk, kød og æg:
- Tilbyd mindre kød – og husk fisk
- Tilbyd bælgfrugter oftere end kød
Kornprodukter og kartofler:
- Vælg primært fuldkorn
- Variér med kartofler
Fedtstoffer, nødder og frø:
- Brug oftest planteolier
- Suppler med nødder og frø
Mælkeprodukter og ost:
- Brug mælkeprodukter og ost i moderate mængder
Vand:
- Tilbyd vand til alle måltider
Kilde: Fødevareministeriet
Flere artikler fra samme sektion
Rammer hylderne næste år: Nye økologiske planteproteiner er lige så sunde som kød og mætter mere
Et nyt forskningsprojekt har banet vejen for økologiske plantebaserede fødevarer, som ernæringsmæssigt er på fuld omgangshøjde med animalske produkter. Solsikker fik en hovedrolle i projektet, og nye produkter kommer i supermarkederne i 2025.
Her kan du købe økologiske juletræer - men du skal skynde dig
Efterspørgslen på økologiske juletræer er høj, og flere melder allerede om udsolgt. Man skal være opmærksom på faldgruber, hvis man vil have et økologisk juletræ og undgå at blive snydt.
Forbrugerne vender tilbage og skaber fremgang for Friland A/S
Selv om antallet af slagtninger er faldet det seneste år, har Friland øget omsætningen med 46 mio. kr., og voksende priser har gjort det muligt at skrue op for afregningen til leverandørerne af økologiske grise.