Annonce

Annonce

Ansatte snitter grøntsager i kantinekøkken.

Mange private og offentlige kantiner er allerede kommet langt med at implemetere en mere klimavenlig kost, og fødevareminister Rasmus Prehn håber, at de nye kostråd kan hjælpe flere professionelle køkkener til at vælge en grønnere kurs. Foto: Martin Kaufmann

Nye kostråd skal sænke klimaaftrykket fra de professionelle køkkener

Fødevareminister Rasmus Prehn (S) lancerer en række kostråd som skal guide landets professionelle køkkener til nedbringe CO2-udslippet.

Nye kostråd lavet specifikt til de offentlige køkkener skal bidrage til, at både klima og sundhed bliver tænkt mere ind i madlavningen i de professionelle køkkener.

Lad grøntsager og frugt udgøre mindst 1/3 af alle måltider, server mindre kød og flere bælgfrugter og brug mejeriprodukter i moderate mængder, lyder nogle af rådene til de køkkenprofessionelle, som torsdag blev serveret af fødevareminister Rasmus Prehn (S).

Hver dag bliver der lavet 650.00 måltider i kantiner på arbejdspladser, på skoler og i daginstitutioner, og de får nu hjælp til at sænke CO2-udslippet.

Helt konkret består ”Kostråd til Måltider” af ti principper for måltider, som er en ’oversættelse’ af De officielle Kostråd, som Fødevarestyrelsen har lavet specifikt til de professionelle køkkener. De skal gøre arbejdet med kostrådene ude i køkkenerne mere håndgribeligt.

Kostråd til Måltider består af tre værktøjer

 • Principper
 • Råvareoversigt
 • Portionsstørrelser

Kostråd til Måltider formidles i digitalt univers på hjemmesiden altomkost.dk.

Hvis man har fået en hamrende god omgang bolognese uden kød, men med gulerødder og linser i kantinen på jobbet, vil flere måske prøve det af derhjemme. Og her har vi jo forskernes helt utvetydige ord for, at det vil batte markant i klimaregnskabet og ikke mindst i forhold til danskernes egen sundhed.

— Rasmus Prehn, fødevareminister (S)

”Der er en kæmpe klimagevinst i at få professionelle og dygtige medarbejdere i de offentlige køkkener til at lave mere velsmagende, sund og klimavenlig mad. Dels fordi CO2’en helt konkret bliver reduceret fra køkkenerne, dels fordi klimavenlig mad, lavet af professionelle køkkener, kan inspirere os alle sammen til at prøve det mere af derhjemme,” sagde Rasmus Prehn ved lanceringen af de nye kostråd.

Hvis man har fået en hamrende god omgang bolognese uden kød, men med gulerødder og linser i kantinen på jobbet, vil flere måske prøve det af derhjemme, sagde fødevareminister Rasmus Prehn i forbindelse med lanceringen af kostrådene til de professionelle køkkener
Hvis man har fået en hamrende god omgang bolognese uden kød, men med gulerødder og linser i kantinen på jobbet, vil flere måske prøve det af derhjemme, sagde fødevareminister Rasmus Prehn i forbindelse med lanceringen af kostrådene til de professionelle køkkener. Arkivfoto: Jakob Brandt

Fødevarestyrelsen præsenterede i dag de nye Kostråd til Måltider via en online-præsentation, hvor bl.a. Michael Minter, programchef hos Concito, slog fast, at de professionelle køkkener spiller en vigtig rolle i omstillingen til en grønnere kost:

"Køkkenerne er en vigtig inspirationskilde, og de har samtidig en volumen, som gør, at de kan være med til at drive markedet," sagde Michael Minter.

Minister: Vi skal løfte i flok

Kostrådene er i udgangspunktet målrettet køkkenerne i daginstitutioner, skoler og kantiner på arbejdspladser, som dermed får hjælp til at servere sund og klimavenlig mad, men hvis de for alvor skal få en effekt er det vigtigt, at grundtankerne bag kostrådene også bliver implementeret i de private husholdninger.

"Det er en gennemgribende kulturændring, der skal til, og det kræver, at vi alle løfter i flok," sagde Rasmus Prehn.

Kostråd til Måltider er blevet testet i to omgange, i i alt 19 køkkener i daginstitutioner, skoler og kantiner. Fødevarestyrelsen har også inddraget bl.a. sundhedskonsulenter, kantinekæder og Kost- og Ernæringsforbundet i arbejdet med at udvikle nogle brugbare kostråd.

”Det har været vigtigt for os, at vi fra start fik en dialog med de madprofessionelle, der reelt skal bruge Kostråd til Måltider. Vi ville gerne sikre, at de værktøjer, vi fik udviklet, kan bruges i praksis ude i køkkenerne,” siger projektleder Marianne Sabinsky fra Fødevarestyrelsen.

Ifølge data og beregninger fra DTU Fødevareinstituttet vurderer Klimarådet i en helt ny rapport, at man ved at følge kostrådene kan reducere klimabelastningen fra kosten med helt op til mellem 31 og 45 procent, og i den forbindelse vurderer fødevareministeren, at de offentlige køkkener kan komme til at spille en central rolle i omstilling til en grønnere kost.

Københavns Universitet har desuden lavet beregninger, der viser, at samfundet vil kunne indhente 12 mia. kr. årligt i sundhedsøkonomiske gevinster og forebygge ca. 1.000 for tidligere dødsfald hvert år, hvis danskerne i højere grad fulgte kostrådene, oplyser Fødevareministeriet, men der er også meget at hente på klimafronten ved at følge kostrådene.

”Hvis man har fået en hamrende god omgang bolognese uden kød, men med gulerødder og linser i kantinen på jobbet, vil flere måske prøve det af derhjemme. Og her har vi jo forskernes helt utvetydige ord for, at det vil batte markant i klimaregnskabet og ikke mindst i forhold til danskernes egen sundhed.”

Principper for måltider i prof. køkkener

Grøntsager og frugt:

 • Lad grøntsager og frugt udgøre mindst 1/3 af alle måltider
 • Husk mørkegrønne grøntsager

Bælgfrugter, fisk, kød og æg:

 • Tilbyd mindre kød – og husk fisk
 • Tilbyd bælgfrugter oftere end kød

Kornprodukter og kartofler:

 • Vælg primært fuldkorn
 • Variér med kartofler

Fedtstoffer, nødder og frø:

 • Brug oftest planteolier
 • Suppler med nødder og frø

Mælkeprodukter og ost:

 • Brug mælkeprodukter og ost i moderate mængder

Vand:

 • Tilbyd vand til alle måltider

Kilde: Fødevareministeriet

Flere artikler fra samme sektion

Faldende salg udfordrer Friland

Både danske og udenlandske slagterier har de seneste uger meldt om kraftig nedgang i tilgangen af slagtesvin, og det er en udvikling som også kan mærkes hos Friland.

23-09-2022 3 minutter

Nye vegetariske kostråd skal hjælpe kantiner og skoler

Fødevareminister Rasmus Prehn (S) lancerer nu officielle vegetariske kostråd, som skal hjælpe perso-nalet i de professionelle køkkener på vej mod sundere og mere klimavenlige måltider.

22-09-2022 3 minutter Plantebaserede fødevarer

Produktion af buræg bliver forbudt i Danmark

Fra 2023 vil det blive forbudt at producere buræg i Danmark. De tilbageværende producenter får dog 12 år til at udfase produktionen.

22-09-2022 3 minutter Æg og fjerkræ,   Dyrevelfærd