Annonce

Annonce

Medarbejdere fra Aarstiderne modtager prisen for Årets Måltidskasse

Det var en flok glade medarbejdere fra Aarstiderne, som modtog prisen for 'Årets Måltidskasse', efter at en analyse havde vist, at virksomhedens måltidskasser har den skarpeste sundhedsprofil på det danske marked. Foto: Aarstiderne

Ny rapport: Danske måltidskasser lever ikke op til de officielle kostråd

Danske måltidskasser har et stort potentiale for at fremme sundhed og bæredygtighed, men de danske producenter lever endnu ikke op til de officielle kostråd, viser en ny rapport fra Plantebaseret Videnscenter.

For mange borgere er beslutningen om at købe måltidskasser forbundet med et ønske om at få en sundere kost, men indholdet i måltidskasserne lever kun i få tilfælde op til de officielle kostråd, fremgår det af en ny rapport, som Plantebaseret Videnscenter har lavet for Dansk Vegetarisk Forening.

”Måltidskasseproducenterne lever ikke op til forbrugernes ønske om sundere og mere klimavenlig mad i overensstemmelse med de officielle danske klimakostråd,” konkluderes rapporten ’Benchmarking af måltidskasser i Danmark’, hvis data er baseret på en række analyser af de retter, der bliver solgt i måltidskasserne på det danske marked.

”Generelt støtter producenterne ikke myndighedernes anbefalinger tilstrækkeligt, og der er stort potentiale for forbedring. For at normalisere et aftensmåltid i tråd med kostrådene bør producenterne fokusere på at inkludere langt flere bælgfrugter, frugt og grøntsager i måltidskasserne, samtidig med at kødindholdet reduceres markant,” hedder det videre i rapportens konklusion.

Måltidskasser i fremmarch

Ifølge GFK Consumer Scan er salget af måltidskasser fordoblet fra 2019 til 2023, og de står for ca. to pct. af aftensmåltiderne i de danske husholdninger.

"Måltidskasseproducenterne har en unik mulighed for at påvirke danskernes spisevaner i en sundere og mere bæredygtig retning, men mange udnytter ikke dette potentiale," siger Daniel Barrera Madsen, projektleder og forfatter af rapporten.

Han mener, at måltidskasseproducenterne både har et stort ansvar for at bidrage til en grønnere fremtid, men selvom måltidskasserne ofte markedsføres som nemme og sunde løsninger, er det ifølge rapporten tydeligt, at de færreste ikke lever op til myndighedernes anbefalinger for sundhed og klima.

"Vi står midt i en sundheds- og klimakrise, som vi har et fælles ansvar for at løse. Producenterne skal tage deres del og levere måltidskasser, der normaliserer en kost rig på bælgfrugter, frugt og grønt – og med mindre kød," pointerer Daniel Barrera Madsen.

Aarstiderne vinder ”Årets måltidskasse”

Blandt de undersøgte måltidskassekoncepter klarer måltidskasserne fra Aarstiderne sig klart bedst. Selskabet, som netop er blevet overtaget af Dagrofa-koncernen, modtager derfor prisen 'Årets måltidskasse' fra Dansk Vegetarisk Forening.

Med et gennemsnit på 322 g frugt og grøntsager samt 32 g bælgfrugter per portion overgår de økologiske måltidskasser konkurrenter som HelloFresh og Skagenfood, hvor det plantebaserede indhold ligger betydeligt lavere.

Heidi Boye, CEO i Aarstiderne glæder sig over 'måltidskasseprisen':

”Vi er særligt glade for at vinde prisen Årets Måltidskasse, fordi den bygger på en konkret undersøgelse af vores måltider. Vi arbejder hver dag på at give flere lyst til at spise mere grønt og flere bælgfrugter, så jeg er selvfølgelig hammer stolt over, at vi også er bedst i markedet, når man dykker ned i indholdet i vores måltidskasser,” siger Heidi Boye.

Andre producenter som Factor Meals og RetNemt bruger mere kød og færre bælgfrugter i deres retter. For eksempel indeholder Factor Meals og HelloFresh kun omkring 14-15 gram bælgfrugter per portion, mens deres kødindhold ofte overstiger de anbefalede 100 gram dagligt alene i aftensmåltidet.

Rapporten fremhæver retter som Aarstidernes "Falafelburger med mangoslaw og miso-mayo," der scorer højt med hele 505 gram grøntsager og 102 gram bælgfrugter per portion. Til sammenligning indeholder retter fra andre producenter ofte over 130 gram kød per portion, langt over de officielle anbefalinger.

Sådan blev måltidskasserne analyseret

  • Rapportens benchmark-analyse bygger på data fra 216 retter fra fem af Danmarks største måltidskasseproducenter. I forbindelse med rapporten blev der i uge 29 eller 30 indsamlet oplysninger om retterne i måltidskasserne fra: Aarstiderne, Skagenfood, HelloFresh, RetNemt og FactorMeals.

  • Retterne blev vurderet i forhold til de officielle danske kostråd og nøgleparametre som mængden af bælgfrugter, frugt og grøntsager, kød, animalske mejeriprodukter samt andelen af økologiske råvarer.

  • Hver ret blev vurderet på 10 parametre, og hver ret kunne samlet set score mellem 0 og 100 point, hvor 100 point er det bedste. Baseret på hver rets score blev gennemsnittet for hver måltidskasse beregnet, samt gennemsnittet for hver af de fem selskaber.

  • Måltidskasseproducenterne BetterFeast eller Bonzo indgik ikke i undersøgelsen, da det ikke var muligt at få oplysninger om råvaremængderne i deres retter.

Kilde: Plantebaseret Videnscenter

Flere artikler fra samme sektion

Dagrofas køb af Aarstiderne A/S er godkendt

Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen har i dag godkendt Dagrofas køb af Aarstiderne, og dermed kan den nye ejer for alvor begynde at planlægge, hvordan den økologiske måltidsklasse pionér skal samarbejde med resten af koncernen.

10-12-2024 2 minutter Virksomheder

Begejstringen for årets bælgfrugthøst til konsum er til at overskue

Den danske høst af økologiske bælgfrugter til konsum så længe lovende ud, men en våd og kold juli trak i den forkerte retning, og hos Aurion lyder vurderingen, at høsten ligger 30 pct under normalen.

06-12-2024 7 minutter Bælgfrugter

Økologien får en større rolle i Dagrofa-koncernens nye strategi

Danskerne skal opleve, at Dagrofa er bedst på økologi, det lokale og danske kvalitetsvarer, hedder det i koncernens nye vækststrategi ’Gro27’.

05-12-2024 2 minutter Detailhandel,   Foodservice