Annonce
Annonce
Seks kommuner har allerede lavet Klima+-partnerskaber, men Klimaskovfonden håber, at mange flere følger trop. Foto: Klimaskovfonden
Ny partnerskabsmodel skal samle aktører om klimahandling i kommunerne
Der er brug for klimahandling på tværs af sektorer. Derfor lancerer Klimaskovfonden nu en ny model for kommunale partnerskaber, der kan bringe lodsejere og virksomheder sammen om klimaprojekter indenfor kommunegrænsen. Seks kommuner er allerede med.
Flere danske kommuner er allerede kommet langt i forhold til at reducere klimaudledningen, men der er behov for at sætte mere skub i arbejdet med at imødegå klimaforandringerne.
Derfor lancerer Klimaskovfonden en ny model, som skal gøre det nemmere for kommuner at skrue op for klimaindsatsen ved at involvere både borgere, virksomheder og jordejere i fælles klimaprojekter, der kommer alle til gode.
Partnerskabsmodellen, som fonden kalder Klima+-partnerskaber, er en model for arealbaseret klimahandling. Med skovrejsning og udtagning af lavbundsjorder kommer der en målbar CO2-reduktion, men det giver også en række positive synergieffekter, som samfundet får gavn af. Det er de synergier, der giver ”plusset”, skriver Klimaskovfonden i en pressemeddelelse.
Klima+-partnerskaber er blevet til i en erkendelse af, at hvis vi skal nå klimamålene, så skal alle bidrage og der skal nye løsninger i spil.
— Kirsten Brosbøl, forperson i Klimaskovfonden
”Når vi bruger naturens egne metoder til at skabe klimaeffekt, så får vi samtidig en masse plusser i form af mere natur, som på sigt vil gavne biodiversitet, skabe attraktive lokalområder og forbedre både miljø og borgernes sundhed og trivsel. Derudover kan vi gå sammen om at levere et væsentligt bidrag til Danmarks klimaindsats, så det er klimahandling plus meget mere” siger Kirsten Brosbøl, forperson i Klimaskovfonden.
Plusser for alle aktører
Kommuner, der tilslutter sig Klimaskovfondens model, får et redskab til at indgå lokale Klima+-partnerskaber med lodsejere, der vil stille jord til rådighed og virksomheder, der vil finansiere projekter med målbar CO2-effekt. Fonden kan for eksempel facilitere partnerskaber mellem virksomheder og lodsejere eller lave indsamlinger af bidrag til øremærkede projekter i kommunen.
”Klima+-partnerskaber er blevet til i en erkendelse af, at hvis vi skal nå klimamålene, så skal alle bidrage og der skal nye løsninger i spil. Klimaskovfonden er netop sat i verden for at bringe forskellige aktører fra forskellige sektorer sammen om klimahandling, og den model giver vi nu også kommunerne mulighed for at gøre brug af med Klima+-partnerskaberne,” siger Kirsten Brosbøl.
Seks kommuner har lavet partnerskaber
En af de kommuner, som har lavet et Klima+-partnerskab er Middelfart Kommune, der har sat et mål om tage 100 ha kulstofrige lavbundsjorder ud af landbrugsdrift og rejse 100 ha ny skov. De første 6,2 ha er allerede plantet i samarbejde med Klimaskovfonden og to nye skovrejsningsprojekter er undervejs.
”Vi har siden vedtagelsen af vores DK2020 plan arbejdet målrettet på at rejse 100 hektar ny skov inden 2025”, fortæller Middelfart Kommunes borgmester, Johannes Lundsfryd Jensen og fortsætter:
”Vi er godt på vej, men har brug for alle værktøjer til at komme helt i mål. Samarbejdet med Klimaskovfonden kan vise sig at være lige den schweizerkniv vi mangler.”
De øvrige kommuner, der har indgået aftaler, er Esbjerg, Aarhus, Randers, Roskilde og Høje-Taastrup.
Flere artikler fra samme sektion
Rammer hylderne næste år: Nye økologiske planteproteiner er lige så sunde som kød og mætter mere
Et nyt forskningsprojekt har banet vejen for økologiske plantebaserede fødevarer, som ernæringsmæssigt er på fuld omgangshøjde med animalske produkter. Solsikker fik en hovedrolle i projektet, og nye produkter kommer i supermarkederne i 2025.
Her kan du købe økologiske juletræer - men du skal skynde dig
Efterspørgslen på økologiske juletræer er høj, og flere melder allerede om udsolgt. Man skal være opmærksom på faldgruber, hvis man vil have et økologisk juletræ og undgå at blive snydt.
Forbrugerne vender tilbage og skaber fremgang for Friland A/S
Selv om antallet af slagtninger er faldet det seneste år, har Friland øget omsætningen med 46 mio. kr., og voksende priser har gjort det muligt at skrue op for afregningen til leverandørerne af økologiske grise.