Annonce

Annonce

Udstilling af plantebaserede varer fra Irma

Kødlignende planteprodukter produceret i Frankrig får fremover forbud mod at benytte 29 gængse termer for kød, når de markedsføres. PR-foto: Irma

Håndsrækning til kødproducenter: Pølser med for mange planteproteiner må ikke hedde 'pølse'

Efter pres fra dele af landbruget indfører Frankrig nu en ny lov, der forbyder, at produkter med en vis andel planteproteiner må kaldes for eksempelvis 'pølse' eller 'steak'.

Efter at EU har droppet en række grønne mål for at imødekomme landbrugsprotesterne, rækker den franske regering nu også ud til de animalske producenter: Fremover bliver det nemlig forbudt for plantebaserede fødevarer, eller fødevarer med en vis andel af planteproteiner at bruge benævnelser, der er kendt fra kødprodukter, såsom "pølse", "steak" og "skinke".

"Det var et ønske fra vores avlere; et forbud mod navne som steak, escalope eller skinke til plantebaserede produkter er blevet offentliggjort i dag," skriver den franske premierminister Gabriel Attal på det sociale medie X.

Loven forbyder plantebaserede produkter, der er produceret i Frankrig, at bruge 21 termer, der normalt bruges om kød. Fødevarerne må gerne indeholde en vis mængde planteprotein, men den er begrænset til fx fem pct., hvis produktet må kaldes pølse, og maksimalt to pct., hvis den må kaldes merguez. Reglerne gælder ikke, hvis produkterne skal sælges i et andet land, eller hvis de sælges i Frankrig, men er produceret uden for landets grænser.

Overtrædelse af loven kan straffes med en bøde på op mod 1.500 euro (knap 11.200 kr.) til individer og 7.500 euro (knap 56.000 kr.) til virksomheder.

Loven kommer desuden med en hjælpepakke til husdyrproducenterne på 400 mio. euro.

I en e-mail til nyhedsbureauet Reuters skriver Jean-François Guihard, præsident for Interbev, der repræsenterer kødproducenter, at det er vigtigt at bevare grænsen mellem plantebaserede produkter og traditionelle kødprodukter.

Omvendt argumenterer La Vie, der producerer plantebaserede køderstatningsprodukter, at forbrugerne ikke er i tvivl om, hvad de køber, og at forbuddet betyder, at importerede produkter bliver favoriseret.

Både European Vegetarian Union og Association végétarienne de France har sat spørgsmålstegn ved, om den franske lov er i overensstemmelse med EU-reglerne og mener, at ord som "pølse" er blevet så almindelige at bruge, at de vil være svære at erstatte.

Europa-Parlamentet har tidligere afvist at give kødnavne samme beskyttelse, som mejeriprodukter som mælk og ost har fået.

Flere artikler fra samme sektion

Der var økologi i gryderne, da nordsjællandske spejdere tog på sommerlejr

550 spejdere fra Ege Divisionen satte økologien øverst på menukortet, da de indledte sommerferien med en uge i det fri.

08-07-2024 3 minutter Foodservice

Forbrugerekspert: Økologi skal være en hverdagsven i klimakampen

Økologien skal oppe sig på convenience og være mere tydelig i sit klimabudskab, mener Flemming Birch, analytiker og forbrugerekspert i Birch & Birch.

08-07-2024 5 minutter

Rødt kød og kaffe kan øge dit indtag af PFAS-stoffer

Gravide, som indtog høje mængder af bl.a. hvide ris, æg, rødt kød og kaffe, havde typisk et højere niveau af PFAS-stoffer i deres brystmælk og blod end dem, som havde et lavere indtag, viser en ny undersøgelse.

05-07-2024 3 minutter PFAS,   Forskning