Annonce

Annonce

Udstilling af plantebaserede varer fra Irma

Kødlignende planteprodukter produceret i Frankrig får fremover forbud mod at benytte 29 gængse termer for kød, når de markedsføres. PR-foto: Irma

Håndsrækning til kødproducenter: Pølser med for mange planteproteiner må ikke hedde 'pølse'

Efter pres fra dele af landbruget indfører Frankrig nu en ny lov, der forbyder, at produkter med en vis andel planteproteiner må kaldes for eksempelvis 'pølse' eller 'steak'.

Efter at EU har droppet en række grønne mål for at imødekomme landbrugsprotesterne, rækker den franske regering nu også ud til de animalske producenter: Fremover bliver det nemlig forbudt for plantebaserede fødevarer, eller fødevarer med en vis andel af planteproteiner at bruge benævnelser, der er kendt fra kødprodukter, såsom "pølse", "steak" og "skinke".

"Det var et ønske fra vores avlere; et forbud mod navne som steak, escalope eller skinke til plantebaserede produkter er blevet offentliggjort i dag," skriver den franske premierminister Gabriel Attal på det sociale medie X.

Loven forbyder plantebaserede produkter, der er produceret i Frankrig, at bruge 21 termer, der normalt bruges om kød. Fødevarerne må gerne indeholde en vis mængde planteprotein, men den er begrænset til fx fem pct., hvis produktet må kaldes pølse, og maksimalt to pct., hvis den må kaldes merguez. Reglerne gælder ikke, hvis produkterne skal sælges i et andet land, eller hvis de sælges i Frankrig, men er produceret uden for landets grænser.

Overtrædelse af loven kan straffes med en bøde på op mod 1.500 euro (knap 11.200 kr.) til individer og 7.500 euro (knap 56.000 kr.) til virksomheder.

Loven kommer desuden med en hjælpepakke til husdyrproducenterne på 400 mio. euro.

I en e-mail til nyhedsbureauet Reuters skriver Jean-François Guihard, præsident for Interbev, der repræsenterer kødproducenter, at det er vigtigt at bevare grænsen mellem plantebaserede produkter og traditionelle kødprodukter.

Omvendt argumenterer La Vie, der producerer plantebaserede køderstatningsprodukter, at forbrugerne ikke er i tvivl om, hvad de køber, og at forbuddet betyder, at importerede produkter bliver favoriseret.

Både European Vegetarian Union og Association végétarienne de France har sat spørgsmålstegn ved, om den franske lov er i overensstemmelse med EU-reglerne og mener, at ord som "pølse" er blevet så almindelige at bruge, at de vil være svære at erstatte.

Europa-Parlamentet har tidligere afvist at give kødnavne samme beskyttelse, som mejeriprodukter som mælk og ost har fået.

Flere artikler fra samme sektion

Du kan stadig nå at deltage i konkurrencen om Kantineprisen 2024

Kun kantinekøkkener med en økologiprocent på mindst 60 pct. kan deltage i dysten om Kantineprisen 2024, som finder en vinder på havnen i Gudhjem.

18-04-2024 2 minutter Events,   Professionelle køkkener,   Foodservice

Madland Festival kalder til samling, samtaler, hyldest og fejring

Det madpolitiske samlingspunkt og fællesskab Madland inviterer for femte år i træk til Madland Festival under sloganet: ”Gentænk madsystemet”.

17-04-2024 2 minutter Events

Økologisk Landsforening kæmper for, at æg ikke længere skal stå på køl - Danske Æg kæmper imod

Økologisk Landsforening ønsker et opgør med kravet om, at æg skal på køl, men hos Danske Æg vil man fastholde det.

15-04-2024 8 minutter Æg og fjerkræ,   Forbrug,   Detailhandel