Ny forskning viser, at ultraforarbejdede fødevarer forringer sædkvaliteten

"Vi blev chokerede over, hvor mange kropsfunktioner der blev forstyrret af ultraforarbejdede fødevarer – selv hos raske unge mænd. De langsigtede konsekvenser er alarmerende," siger en af forskerne bag et nyt studie om ultraforarbejdede fødevarer.

31. august 2025
Læsetid: 4 minutter
En mand putter en færdigret i mikroovnen
Ultraforarbejdede fødevarer påvirker vores hormoner og stofskifte, hvilket forværrer mænds sædkvalitet, viser ny forskning. Foto: Colourbox

Journalistik er ikke gratis. Økologisk Nu bliver drevet med hjælp fra Økologisk Landsforenings medlemmer. Vil du bidrage til vores journalistiske arbejde, kan du blive medlem af foreningen. Så støtter du samtidig foreningens arbejde for mere og bedre økologi.

Hvis man har en tendens til at lægge frysepizzaer og sodavand i indkøbskurven lidt for jævnligt, bør man nok tænke sig om en ekstra gang. Særligt hvis man er mand.

Et nyt studie ledet af forskere fra Københavns Universitet viser nemlig, at ultraforarbejdede fødevarer fører til vægtøgning, har en hormonforstyrrende effekt og eksponerer os for skadelige stoffer, som forbindes til lavere sædkvalitet.

Ifølge studiet er det selve forarbejdningen af maden, der gør dem skadelige for både stofskiftet og fertiliteten.

I løbet af de seneste 50 år er forekomsten af fedme og type 2-diabetes steget markant, mens sædkvaliteten generelt set er faldet, og mistanken har bl.a. været på det stigende forbrug af ultraforarbejdede fødevarer - og i så fald hvad det helt konkret er ved denne fødevaregruppe, der er så usundt for os.

Ultraforarbejdede fødevarer

Nova-klassifikationssystemet opdeler fødevarer efter, hvor forarbejdede de er:

  • Gruppe 1 omfatter uforarbejdede eller minimalt forarbejdede fødevarer som frisk kød og grøntsager.
  • Gruppe 2 omfatter forarbejdede ingredienser som sukker, spiseolie og smør.
  • Gruppe 3 omfatter forarbejdede fødevarer som ost, brød, henkogte og syltede grøntsager.
  • Gruppe 4 omfatter ultraforarbejdede fødevarer, som indeholder industrielle og syntetiske ingredienser, du ikke ville genkende på en almindelig butikshylde: Dvs. færdigretter, søde og salte snacks, og sukkersødede drikkevarer.

Disse fødevarer fremstilles industrielt ved hjælp af processer, som gør det muligt for producenterne at indføre syntetiske ingredienser i standardiserede og masseproducerede produkter.

Ingredienserne og processerne hjælper med at reducere omkostninger, forlænge holdbarheden og forstærke smagen. Men der er stadigt mere evidens for, at disse fødevarer øger risikoen for en række kardiometaboliske sygdomme, såsom fedme.

I det nye studie opdagede forskerne, at de kontrolperosner, der var på en ultraforarbejdet kost, tog mere på i vægt, sammenlignet med dem, der spiste en minimalt forarbejdet kost – selv når de indtager det samme antal kalorier.

Studiet afslører også, at en kost med mange ultraforarbejdede fødevarer medfører højere niveauer af hormonforstyrrende stoffer, som er kendt for at påvirke sædkvaliteten. Resultaterne er offentliggjort i tidsskriftet Cell Metabolism.

"Vores resultater viser, at ultraforarbejdede fødevarer skader vores reproduktive og metaboliske sundhed – selv når de ikke indtages i overdrevne mængder. Det tyder på, at det er selve forarbejdningen, der gør dem skadelige," siger Jessica Preston, hovedforfatter på studiet, som udførte forskningen under sin ph.d. ved Københavns Universitets NNF Center for Basic Metabolic Research (CBMR), i en pressemeddelelse.

Hvad det så specifikt er ved forarbejdningen, der gør maden mere usund, giver studiet ikke noget svar på. Men det viser altså, at der er mere på spil end blot mængden af salt og fedt, der typisk er høj i disse færdigvarer.

Samme kalorier, forskellige resultater

For at få de mest præcise data sammenlignede forskerne sundhedseffekterne hos en række mænd, når de indtog henholdsvis uforarbejdet og ultraforarbejdet kost. De rekrutterede 43 mænd i alderen 20 til 35 år, som hver tilbragte tre uger på hver af de to kosttyper med tre måneders "washout"-periode imellem.

Halvdelen startede med den ultraforarbejdede kost, og halvdelen med den uforarbejdede. Derudover fik halvdelen af deltagerne en højkaloriekost med 500 ekstra kalorier dagligt, mens resten fik en kost med et kalorieindhold tilpasset deres størrelse, alder og aktivitetsniveau. Deltagerne vidste ikke, hvilken kost de fik. Begge kosttyper indeholdt samme mængde kalorier, protein, kulhydrater og fedt.

Mændene tog omkring ét kg mere på i fedtmasse under den ultraforarbejdede kost sammenlignet med den uforarbejdede – uanset om de fik en normal eller ekstra mængde kalorier. Flere andre markører for hjerte-karsundhed blev også påvirket.

Samtidig faldt niveauet af to vigtige hormoner for fertilitet, bl.a. testosteron, og sædcellernes evne til at svømme mod ægget i forbindelse med eventuel befrugtning faldt med 13 pct.

Hormonforstyrrende stoffer

Forskerne opdagede også en bekymrende stigning i niveauet af det hormonforstyrrende stof phthalat cxMINP – et stof, der bruges i plast – hos mændene på den ultraforarbejdede kost. Disse mænd oplevede også fald i niveauerne af testosteron og follikelstimulerende hormon, som er afgørende for sædproduktionen.

"Vi blev chokerede over, hvor mange kropsfunktioner der blev forstyrret af ultraforarbejdede fødevarer – selv hos raske unge mænd. De langsigtede konsekvenser er alarmerende og understreger behovet for at revidere ernæringsvejledninger for bedre at beskytte mod kroniske sygdomme," siger professor Romain Barrès, seniorforfatter på studiet, fra Københavns Universitets NNF Center for Basic Metabolic Research og Université Côte d’Azur.