Annonce

Annonce

Et skilt foran en gårdbutik

Fødevaremyndighederne forlanger i fremtiden lidt færre svar fra iværksættere, som ønsker at åbne egen gårdbutik eller at indrette et spisested eller et mejeri. Foto: Økologisk Landsforening

Nu bliver det enklere at starte ny fødevarevirksomhed

Fødevarestyrelsen lancerer en ny digital registreringsløsning, som gør det nemmere at starte gårdbutik, cafe og restaurant m.m.

Fra i dag bliver det lettere for virksomhedsejere i fødevarebranchen at få fod under eget bord. Det sker, når Fødevarestyrelsen åbner en ny og mere brugervenlig digital registreringsløsning.

Nogle iværksættere i fødevarebranchen oplever, at der er en del bureaukrati forbundet med den lovpligtige registrering hos fødevaremyndighederne, som er nødvendig for at sælge fødevarer og blive tilknyttet Smiley-ordningen.

Tiden er løbet fra Fødevarestyrelsens efterhånden ti år gamle blanket, som var forholdsvis omfattende at udfylde. En ny digital blanket med otte indgange, som er tilpasset den virksomhed, man vil starte, gør det fremover hurtigere at få formalia på plads, skriver Fødevarestyrelsen i en pressemeddelelse.

”Vi har i Fødevarestyrelsen haft et stort ønske om at gøre det lettere for fødevarevirksomheder at komme i gang. Så jeg er rigtig glad for, at vi nu kan tilbyde en langt mere simpel digital løsning, når man vil starte fødevarevirksomhed”, siger fødevaredirektør Tejs Binderup. 

Med den nye løsning har Fødevarestyrelsen forenklet den blanket, man skal udfylde, gjort sproget i blanketten mere forståeligt, og sørget for, at man med det samme får en kvittering med besked på, om man må gå i gang, så snart man har registreret sig – eller om man skal vente på et opkald fra Fødevarestyrelsen.

Økologien stiller ekstra krav

Hvis man ønsker at starte økologisk virksomhed, vil der fortsat være en række særlige spørgsmål, man skal svare på, da der er flere regler, der skal være styr på, og krav om særlig dokumentation. Til gengæld slipper alle andre virksomheder fremover for at forholde sig til økologispørgsmålene.

Samtidig rummer den nye blanket én indgang til nye iværksættere, der vil åbne fx en café eller en webbutik med vin, en anden til dem der vil lukke eller sælge deres virksomhed, og en tredje til dem, der ønsker at sætte sig i sadlen som madbud og køre med f.eks. pizza og pomfritter.

Der er desuden langt færre spørgsmål, man skal tage stilling til. Og de spørgsmål, man som virksomhedsejer skal svare på, er tilpasset den situation, man står i. Det gør fremover registreringen mere enkel og hurtigere at gennemføre, oplyser Fødevarestyrelsen.

Fødevarevirksomhederne anvender diverse registreringsløsningen ca. 50.000 gange årligt.

Flere artikler fra samme sektion

Tre køkkener er nomineret til Kantineprisen

Tre kantiner kæmper om Kantineprisen, som går til det køkken, der kan levere på både smag, bæredygtighed og økologi.

07-05-2024 2 minutter Professionelle køkkener

Eks-bankdirektør: Penge er et redskab til at få noget til at ske

Selv om Lars Pehrson aldrig fik en bankuddannelse, var han landets længst siddende bankdirektør, da han i 2020 forlod direktørstolen i Merkur Andelskasse, og han brænder stadig for økologien og mener, at vi alle har mulighed for at bidrage til den grønne omstilling.

06-05-2024 9 minutter Ildsjæle,   finansiering

Sæsonen er skudt i gang: Nu breder dansk øko-grønt sig på butikshylderne

Nu ligger der for første gang i år økologiske danske radisser, spinat og pak choi i butikkerne. Hos de danske økologiske grøntsagsproducenter er sæsonen netop skudt i gang.

02-05-2024 4 minutter Forbrug,   Grøntsager