Annonce
Annonce
Nu bliver det enklere at starte ny fødevarevirksomhed
Fødevarestyrelsen lancerer en ny digital registreringsløsning, som gør det nemmere at starte gårdbutik, cafe og restaurant m.m.

Fødevaremyndighederne forlanger i fremtiden lidt færre svar fra iværksættere, som ønsker at åbne egen gårdbutik eller at indrette et spisested eller et mejeri. Foto: Økologisk Landsforening
Fra i dag bliver det lettere for virksomhedsejere i fødevarebranchen at få fod under eget bord. Det sker, når Fødevarestyrelsen åbner en ny og mere brugervenlig digital registreringsløsning.
Nogle iværksættere i fødevarebranchen oplever, at der er en del bureaukrati forbundet med den lovpligtige registrering hos fødevaremyndighederne, som er nødvendig for at sælge fødevarer og blive tilknyttet Smiley-ordningen.
Tiden er løbet fra Fødevarestyrelsens efterhånden ti år gamle blanket, som var forholdsvis omfattende at udfylde. En ny digital blanket med otte indgange, som er tilpasset den virksomhed, man vil starte, gør det fremover hurtigere at få formalia på plads, skriver Fødevarestyrelsen i en pressemeddelelse.
”Vi har i Fødevarestyrelsen haft et stort ønske om at gøre det lettere for fødevarevirksomheder at komme i gang. Så jeg er rigtig glad for, at vi nu kan tilbyde en langt mere simpel digital løsning, når man vil starte fødevarevirksomhed”, siger fødevaredirektør Tejs Binderup.
Med den nye løsning har Fødevarestyrelsen forenklet den blanket, man skal udfylde, gjort sproget i blanketten mere forståeligt, og sørget for, at man med det samme får en kvittering med besked på, om man må gå i gang, så snart man har registreret sig – eller om man skal vente på et opkald fra Fødevarestyrelsen.
Økologien stiller ekstra krav
Hvis man ønsker at starte økologisk virksomhed, vil der fortsat være en række særlige spørgsmål, man skal svare på, da der er flere regler, der skal være styr på, og krav om særlig dokumentation. Til gengæld slipper alle andre virksomheder fremover for at forholde sig til økologispørgsmålene.
Samtidig rummer den nye blanket én indgang til nye iværksættere, der vil åbne fx en café eller en webbutik med vin, en anden til dem der vil lukke eller sælge deres virksomhed, og en tredje til dem, der ønsker at sætte sig i sadlen som madbud og køre med f.eks. pizza og pomfritter.
Der er desuden langt færre spørgsmål, man skal tage stilling til. Og de spørgsmål, man som virksomhedsejer skal svare på, er tilpasset den situation, man står i. Det gør fremover registreringen mere enkel og hurtigere at gennemføre, oplyser Fødevarestyrelsen.
Fødevarevirksomhederne anvender diverse registreringsløsningen ca. 50.000 gange årligt.
Flere artikler fra samme sektion
Spisemærkerne er på vej tilbage på danmarkskortet
Til sommer forventer Fødevarestyrelsen at lancere et nyt danmarkskort over alle landets spisemærkede restauranter.
Økologien åbner nye døre for jysk konferencecenter
Selv om Vingsted Hotel & Konferencecenter har fået Det Økologiske Spisemærke i bronze, er der stadig plads til, at køkkenet kan holde fast i en håndfuld små lokale fødevareproducenter.
Dragsbæk: Nordens olivenolie skal være økologisk
Økologisk rapsolie fra Danmark har mange gode egenskaber, og Dragsbæk-koncernen efterlyser flere producenter, som kan sikre tilgangen af råvarer til nye produktlanceringer.