Naturbruget Tranum debuterer på årets Økologisk Høstmarked efter et længere tilløb

Pia Hjorth og Flemming Bang Andersen byder for første gang velkommen til Økologisk Høstmarked på deres landbrug, Naturbruget Tranum. Her vil bl.a. være surdejspizzaer, bålhygge, dialog om gamle sorter, salgsboder og flere aktiviteter for børn.

02. september 2025
Læsetid: 5 minutter
Pia og Flemming i mark med asparges
Pia Hjorth og Flemming Bang Andersen dyrker over 80 slags grøntsager og 17 sorter kartofler samt bælgfrugter til konsum fordelt på 25 ha på Naturbruget Tranum. De holder Økologisk Høstmarked for første gang søndag d. 7. seeptember. Foto: Uffe Bregendahl

Selvom Pia Hjorth selv mener, at hun og hendes mand Flemming Bang Andersen er kommet sent i gang med deres forberedelser til årets økologiske høstmarked, er der ikke slækket på ambitionerne, når de for første gang er værter ved det landsdækkende arrangement.

”Malene (projektleder på Økologisk Høstmarked, red.) har i flere år sagt, at det ville være en god idé, hvis vi deltog, og til sidst kunne Flemming ikke stå for det, selvom der er meget arbejde i det,” griner Pia Hjorth, som driver det økologiske Naturbruget Tranum i Nordjylland med sin mand.

Her dyrker de over 80 slags grøntsager og 17 sorter kartofler samt bælgfrugter til konsum fordelt på 25 ha.

Sommeren har været ekstra travl, fordi de har været underbemandede på marken, men når nu høsten er værd at fejre, og man får hjælp fra børn og svigerbørn, gør en lettere forsinkelse ikke så meget. Ægteparret har allerede indgået aftaler med flere eksterne folk, som kommer og beriger dagen med forskellige aktiviteter og produkter til såvel voksne som børn.

Aktiviteter og boder på Naturbruget Tranum

  • Få en snak med Tranum By-standen og hør om vandreruter, og hvorfor Tranum er noget særligt.

- Salg af pileflet, keramik lavet med glasur-ler fra naturbrugets egen jord og lamper lavet af papir

- Salg af forskellige melblandinger

- Jarmstedgård står med Thise-produkter og salg af ost

- Gamle kornsorter og honning fra landbruget på Livø

- Mad og drikke fra Alstrup Organic, Tranum Curry, Thy Økobær og Ælt Mikrobageri.

- Tranum-spejderne kommer og laver bål

- Grav egne kartofler op af jorden

- Leg med halmballer og stylter

- Ansigtsmaling

Surdejspizza og salgsboder

Der vil bl.a. være en salgsbod med keramik lavet med glasur-ler fra naturbrugets egen jord, landbruget på Livø står med en bod med gamle kornsorter og honning, og man kan få en snak hos Tranum By-standen og høre om vandreruter, og hvorfor Tranum er noget særligt.

Foreningen Origenal, som hun og hendes mand selv er medlemmer af, vil være til stede, og der sælges økologiske pølser fra Alstrup Organic og Tranum Curry, kaffe og kage samt saft fra Thy Økobær, og så kommer Ælt Mikrobageri med en brændefyret ovn og laver surdejspizzaer.

Grøntsager og bælgfrugter er som altid til salg i gårdens vejbod, og man har mulighed for selv at grave kartofler op.

Der kommer muligvis flere boder på dagen, siger Pia Hjorth, som bl.a. håber at kunne finde en, der farver garn med planter. Hun efterlyser desuden bæredygtige eller økologiske håndarbejdere.

Derudover vil der være halmballer og stylter, som børn kan lege med, samt mulighed for en lille tatovering.

”Så kan man få malet det røde Ø på kinden,” nævner hun.

Hun håber især, at gæsterne kigger forbi Origenalens bod og hører om gamle sorter, da det er noget, som står hende nært, og som hun og Flemming Bang Andersen selv prioriterer at dyrke på deres jord.

”Helt konkret er der jo nogle sundhedsaspekter ved de gamle sorter, som er vigtige. Sammensætning af næringsstoffer i en gammel kålsort er f.eks. anderledes end i den moderne hybrid. Markedet med frø bliver mere og mere indskrænket, så mange forsvinder helt fra markedet,” fortæller hun.

Håber på forbrugernes støtte

Gennem de seneste mange årtier har såvel danske som udenlandske landbrugere primært satset på de korn- og grøntsagssorter, der giver de højeste udbytter. Det er sket på bekostning af frødiversiteten, så mange hjemmehørende sorter er gået tabt.

Hun håber derfor, at forbrugerne ved at lære om problemstillingen i højere grad vil bakke op om at købe råvarer og brød lavet netop med gamle sorter for at holde hånden under bevaringsarbejdet og fremme afgrødediversiteten i landbruget.

Pia Hjorth og Flemming Bang Andersen er medlemmer af foreningen Origenal, som kommer forbi til høstmarkedet og fortæller om gamle sorter og vigtigheden af at bevare dem
Pia Hjorth og Flemming Bang Andersen er medlemmer af foreningen Origenal, som kommer forbi til høstmarkedet og fortæller om gamle sorter og vigtigheden af at bevare dem. Foto: Uffe Bregendahl

Ud over at nogle gamle sorter kan være sundere end nye, er der også andre vigtige forhold ved at bevare de gamle sorter; dels gør diversitet landbruget mere modstandsdygtigt over for plantesygdomme, dels kan det reducere afhængigheden af få store frøfirmaer. Gamle sorter kan tilmed være mere resistente over for klimastress, men de kræver mere pasning, erkender Pia Hjorth. Til gengæld oplever hun, at når de så har etableret sig i marken, er de typisk mere robuste end de moderne hybridsorter.

Skulle det regne, er det ingen grund til at blive væk, forsikrer hun: Der er sat telt op, og man kan desuden sidde i deres store drivhus. Så er det bare at huske regntøjet og gummistøvlerne.

Skulle man have lyst til at give en hånd med under forberedelserne, er Pia Hjorth åben for at tage imod hjælpen.

”Men hvis flere hundrede melder sig, går det ikke,” griner hun.

De mangler også en eller to ekstra personer, som kan hjælpe med ansigtsmalingen.

Økologisk Høstmarked afholdes 26 steder landet over i løbet af weekenden d. 6.-7. september. Man skal dog være opmærksom på, at Naturbruget Tranum kun holder åbent søndag d. 7. september.

Økologisk Høstmarked er støttet af Fonden for Økologisk Landbrug – EU Next Generation.