Ciderproducent med en klar holdning til landbruget inviterer til Økologisk Høstmarked for første gang
Fire venner fra København tog springet og købte en gård på Bornholm. Resultatet? Økologisk cider produceret med respekt for naturen. I år er Pilegård Cideri ét af 26 landbrug, der inviterer til Økologisk Høstmarked landet over.






Lørdag den 6. september inviterer Pilegård Cideri for første gang indenfor til Økologisk Høstmarked. Her kan besøgende opleve cidergårdens æbleplantage og omgivelser – fyldt med lokale producenter, livemusik og aktiviteter for hele familien.
De Økologiske Høstmarkeder landet over er organiseret af Økologisk Landsforening, og Pilegaard Cideri har desuden fået stor hjælp fra Foreningen Øko Bornholm og Hammersly Økojord, der var værter for sidste års arrangement på Bornholm. Pilegård Cideri glæder sig til at overtage stafetten:
”Vi er selvfølgelig lidt spændte, da det er vores første høstmarked. Men det har været fedt, at vi netop har kunnet arbejde sammen med nogen, der har erfaring med det,” fortæller Johan Wolff Kragerup, der er medejer af gården.
”Og så glæder jeg mig bare til at se vores lille sted blive forvandlet til en markedsplads, hvor lokalbefolkningen kan komme og hygge sig.”
Praktiske informationer
- Adresse: Fåregårdsvej 10 3770 Allinge
- Åbent lørdag den 6. september kl. 10–14
- Fri entré
Aktiviteter
- Rundvisning og smagning
- Livemusik
- Boder fra lokale producenter
- Klappedyr og børneaktiviteter
- Gratis kaffe, te og kage
- Madpakker kan medbringes (OBS: fællesspisning er udsolgt)
De fire venner (der i dag er blevet til fem) er taknemmelige for den måde, lokalbefolkningen har taget imod dem og deres nye initiativer. Æbleplantagen danner nemlig både rammer for en lille gårdbutik, rundvisninger og med jævne mellemrum også events, koncerter og foredrag.
Men bag ciderproduktionen ligger også nogle større tanker om, hvordan fremtidens landbrug bør se ud. De overtog gården fra en tidligere ejer, der havde taget sig godt af naturen og som ikke havde brugt giftige sprøjtemidler. Netop dét, var afgørende for dem:
”Vi bliver nødt til at kigge ind i en fremtid, hvor vi passer bedre på områderne omkring os. For os klinger det rigtigt godt med at have mindre lokale jordbrug, mere diversitet og større områder, som ikke er monokultur, men som bliver dyrket fri fra pesticider og andre giftstoffer med så stor diversitet som muligt”.
Fra et skrivebord i storbyen til cider på Bornholm
Da de fire venner købte gården i Allinge i 2019, havde de ingen særlige forudsætninger for at dyrke landbrug. I dag har de 5.000 æbletræer fordelt på seks ha.
For Johan Wolff Kragerup, der har en bachelor i litteraturvidenskab og tidligere bryggede øl som hobby, handlede det især om at finde et meningsfuldt liv uden for storbyen:
”Det har været en stor gave at flytte et sted hen, hvor man arbejder med noget, der giver mening i ens tilværelse. For mig betyder det, at jeg ikke sidder og skal have et eller andet mere eller mindre abstrakt projekt på min computer. I stedet ved jeg, at i dag skal jeg ud at fjerne et brombærkrat, fordi det er i vejen for vores æbletræer. Det er lige til, og det er nemt at forstå.”
Valget faldt på Bornholm, både på grund af naturen og den lokale madkultur:
”Der var noget eventyrligt over Bornholm. Og på et forretningsmæssigt plan, så havde Bornholm ry for at have en fed gastro-scene.”
Ambitionen har aldrig været, at de fire venner skulle blive millionærer. Men de håber, at de en dag kan tjene en løn, der er bæredygtig for dem og deres familier. Det går støt fremad, og i dag er det kun to af dem, der er nødt til at arbejde deltid andetsteds.
Danske og engelske æblesorter
At valget faldt på netop cider, var ikke tilfældigt:
”Vi undrede os over, at man ikke kunne få danskproduceret cider let tilgængeligt i Danmark, når nu æbler er en stor ressource hos os med klimaet i Danmark,” forklarer Johan Wolff Kragerup.
I løbet af de sidste tre år har de lavet seks forskellige cider-varianter. Den, Johan er mest stolt af, hedder "Tieren" – en cider udelukkende lavet på engelske cidereæblesorter, som de selv har podet og plantet i plantagen. De engelske sorter har en anderledes smagsprofil end de klassiske danske sorter som f.eks. Ingrid Marie og Filippa.
”Jeg er bare rigtig stolt, når det falder i god jord hos folk. At vores ambitioner om at lave cider på nogle æbler, der ikke er så tilgængelige i Danmark, men som stadig passer godt til klimaet, fungerer rigtig godt.”
Høstmarked for hele familien
Gården holder åbent lørdag fra kl. 10 til 14, og arrangementet er gratis og åbent for alle. Men der er gjort særlige forberedelser for at gøre dagen sjov og spændende for børn:
“Jeg har lånt nogle dyr i nabolaget. Vi har fået en ged fra nogle naboer og en hest, som børnene kan få en tur på,” fortæller Johan Wolff Kragerup.
Derudover har de indrettet små "eventyrlige" kroge rundt om på grunden – mellem klipper, buske og træer – hvor børnene kan gå på opdagelse.
Der er gratis kaffe og kage i løbet af dagen, og selvom billetterne til en fælles langbordsmiddag allerede er udsolgt, opfordrer Johan Wolff Kragerup til, at man medbringer madpakke og nyder den i de grønne omgivelser.
Økologisk Høstmarked er støttet af Fonden for Økologisk Landbrug – EU Next Generation.