Annonce

Annonce

Minister vil redde gamle madopskrifter, inden de går tabt

I et forsøg på at redde opskrifter på gamle egnsretter og familieopskrifter lancerer fødevareminister Jacob Jensen (V) en folkeindsamling af gamle madopskrifter, som skal være med til at bevare Danmarks madkultur.

22. august 2024
Læsetid: 3 minutter
Mix af snittede rodfrugter og grøntsager

Færre og færre lærer at lave mad fra bunden og dermed forsvinder kendskabet til, hvordan man forarbejder gode danske råvarer som rodfrugter og grøntsager og derfor haster det ifølge fødevareministeren med at få indsamlet de gamle danske opskrifter, mens der stadig er nogen, som kan huske dem. Foto: Colourbox

I takt med af flere og flere vælger de nemme løsninger i form af færdigretter og halvfabrikata risikerer flere gamle familieopskrifter og egnsretter at gå tabt i løbet af få årtier.

Derfor lancerer fødevareminister Jacob Jensen nu en indsamling af gamle familieopskrifter på alt fra sagosuppe til særlige egnsretter baseret på lokale råvarer og gamle tilberedningsmetoder, som gemmer sig i køkkenskufferne rundt om i landet. Når indsamlingen er afsluttet, vil en gruppe af madeksperter kvalificere og udvælge opskrifter, som også vil blive brugt i undervisningsmateriale til folkeskolen.

Færre og færre laver hjemmelavet mad, takeaway-kulturen vinder frem, og yngre generationer mister forbindelsen til råvarerne. Den udvikling bekymrer fødevareminister Jacob Jensen (V), som nu tager et vigtigt skridt for at bevare og nyfortolke Danmarks madkultur. Det sker i form af en landsdækkende folkeindsamling af gamle familieopskrifter, der har været en del af danskernes liv i generationer.

Et skatkammer af inspiration

”Der ligger et skatkammer af viden og traditioner gemt i de opskrifter, vores oldeforældre og bedsteforældre har efterladt os. Jeg har selv en opskrift på rabarbergrød fra min mor, som jeg stadig bruger og elsker. Det er blandt andet denne form for kulturel og kulinarisk arv, vi skal sikre for fremtidige generationer,” siger Jacob Jensen.

Folkeindsamlingen skal ikke kun bevare opskrifterne som et stykke kulturhistorie, men også som en kilde til inspiration for fremtidens madlavning.

Mange af de gamle opskrifter og tilberedningsmetoder er både gode for kampen mod madspild, for klimaet og for vores pengepunge, for vi kan lære meget af fortidens måde at bruge råvarerne på, mener ministeren:

Vi behøver ikke at genopfinde den dybe tallerken. Vores bedsteforældre havde godt styr på bæredygtighed i køkkenet, og vi kan lære meget af deres respektfulde brug af lokale og sæsonbaserede råvarer og tilgang til madspild. Nu handler det om at få den viden frem i lyset, inden den forsvinder. Det skal vi gøre nu, for om allerede en generation kan det være for sent.

Ministeren har før udtrykt bekymring over, at færre børn og unge end tidligere deltager aktivt i madlavningen derhjemme, og at de mister viden om råvarerne og håndelag i køkkenet.

På den baggrund indkaldte han før sommerferien en række madhistorikere, kulturkendere og gastronomer til en rundbordssamtale om, hvilke elementer i den danske madhistorie der vil være relevante og værdifulde at bringe i spil i fremtidens madkultur.

Har du en bevaringsværdig opskrift kan du sende den til indsamlingen via mail opskrifter@fvm.dk.

Flere artikler fra samme sektion

Thise Mejeri får nu mælk fra antibiotikafrie besætninger

Som det eneste mejeri i landet har Thise Mejeri nu fået certificerede antibiotikafrie besætninger, som allerede leverer omkring en tredjedel af mejeriets mælk. Produktionen har åbnet for nyt eksportmarked i USA.

21-03-2025 7 minutter Antibiotika,   Kvæg,   Dyrevelfærd

Topchef i Aarstiderne stopper efter mindre end et år

Adm. direktør i Aarstiderne Heidi Boye fik kun knap et år i spidsen for det økologiske måltidskassefirma.

21-03-2025 2 minutter Virksomheder

Æbler, kartofler, mel og vin er blandt de mest pesticidbelastede fødevarer, viser ny DTU-rapport

En gennemgang af pesticidfund i fødevarer over en femårig periode viser, hvilke der er mest pesticidbelastede. Børn er mere udsatte end voksne, men den samlede risiko vurderes ud fra den nuværende viden at være lav. Økologiske fødevarer er de sikreste, hvis man vil undgå pesticidrester.

20-03-2025 4 minutter Pesticider,   Forbrug