Annonce

Annonce

Mix af snittede rodfrugter og grøntsager

Færre og færre lærer at lave mad fra bunden og dermed forsvinder kendskabet til, hvordan man forarbejder gode danske råvarer som rodfrugter og grøntsager og derfor haster det ifølge fødevareministeren med at få indsamlet de gamle danske opskrifter, mens der stadig er nogen, som kan huske dem. Foto: Colourbox

Minister vil redde gamle madopskrifter, inden de går tabt

I et forsøg på at redde opskrifter på gamle egnsretter og familieopskrifter lancerer fødevareminister Jacob Jensen (V) en folkeindsamling af gamle madopskrifter, som skal være med til at bevare Danmarks madkultur.

I takt med af flere og flere vælger de nemme løsninger i form af færdigretter og halvfabrikata risikerer flere gamle familieopskrifter og egnsretter at gå tabt i løbet af få årtier.

Derfor lancerer fødevareminister Jacob Jensen nu en indsamling af gamle familieopskrifter på alt fra sagosuppe til særlige egnsretter baseret på lokale råvarer og gamle tilberedningsmetoder, som gemmer sig i køkkenskufferne rundt om i landet. Når indsamlingen er afsluttet, vil en gruppe af madeksperter kvalificere og udvælge opskrifter, som også vil blive brugt i undervisningsmateriale til folkeskolen.

Færre og færre laver hjemmelavet mad, takeaway-kulturen vinder frem, og yngre generationer mister forbindelsen til råvarerne. Den udvikling bekymrer fødevareminister Jacob Jensen (V), som nu tager et vigtigt skridt for at bevare og nyfortolke Danmarks madkultur. Det sker i form af en landsdækkende folkeindsamling af gamle familieopskrifter, der har været en del af danskernes liv i generationer.

Et skatkammer af inspiration

”Der ligger et skatkammer af viden og traditioner gemt i de opskrifter, vores oldeforældre og bedsteforældre har efterladt os. Jeg har selv en opskrift på rabarbergrød fra min mor, som jeg stadig bruger og elsker. Det er blandt andet denne form for kulturel og kulinarisk arv, vi skal sikre for fremtidige generationer,” siger Jacob Jensen.

Folkeindsamlingen skal ikke kun bevare opskrifterne som et stykke kulturhistorie, men også som en kilde til inspiration for fremtidens madlavning.

Mange af de gamle opskrifter og tilberedningsmetoder er både gode for kampen mod madspild, for klimaet og for vores pengepunge, for vi kan lære meget af fortidens måde at bruge råvarerne på, mener ministeren:

Vi behøver ikke at genopfinde den dybe tallerken. Vores bedsteforældre havde godt styr på bæredygtighed i køkkenet, og vi kan lære meget af deres respektfulde brug af lokale og sæsonbaserede råvarer og tilgang til madspild. Nu handler det om at få den viden frem i lyset, inden den forsvinder. Det skal vi gøre nu, for om allerede en generation kan det være for sent.

Ministeren har før udtrykt bekymring over, at færre børn og unge end tidligere deltager aktivt i madlavningen derhjemme, og at de mister viden om råvarerne og håndelag i køkkenet.

På den baggrund indkaldte han før sommerferien en række madhistorikere, kulturkendere og gastronomer til en rundbordssamtale om, hvilke elementer i den danske madhistorie der vil være relevante og værdifulde at bringe i spil i fremtidens madkultur.

Har du en bevaringsværdig opskrift kan du sende den til indsamlingen via mail opskrifter@fvm.dk.

Flere artikler fra samme sektion

Rammer hylderne næste år: Nye økologiske planteproteiner er lige så sunde som kød og mætter mere

Et nyt forskningsprojekt har banet vejen for økologiske plantebaserede fødevarer, som ernæringsmæssigt er på fuld omgangshøjde med animalske produkter. Solsikker fik en hovedrolle i projektet, og nye produkter kommer i supermarkederne i 2025.

22-11-2024 6 minutter Plantebaserede fødevarer

Her kan du købe økologiske juletræer - men du skal skynde dig

Efterspørgslen på økologiske juletræer er høj, og flere melder allerede om udsolgt. Man skal være opmærksom på faldgruber, hvis man vil have et økologisk juletræ og undgå at blive snydt.

22-11-2024 5 minutter Skovbrug og juletræer,   Forbrug,   Miljø

Forbrugerne vender tilbage og skaber fremgang for Friland A/S

Selv om antallet af slagtninger er faldet det seneste år, har Friland øget omsætningen med 46 mio. kr., og voksende priser har gjort det muligt at skrue op for afregningen til leverandørerne af økologiske grise.

22-11-2024 5 minutter Kødproduktion