Annonce

Annonce

Kartofler ligger i en bunke på jorden

Pesticider med aktivstoffet cyazofamid brugt i den konventionelle kartoffelproduktion viser sig nu i grundvandet i form af nedbrydningsproduktet DMSA. Foto: Colourbox

Miljøstyrelsen finder pesticidrester fra konventionel kartoffeldyrkning i grundvandet

Miljøstyrelsen har i prøver fra sidste år fundet stoffet DMSA i grundvandet. DTU kan ikke udelukke, at midlet skader arveanlægget og har nævnt, at der ikke findes data til en egentlig risikovurdering for sundhed.

Det er ikke kun fortidens synder, man finder i grundvandet, når det ledes efter pesticidrester. Helt nye grundvandsundersøgelser fra Miljøstyrelsen viser nemlig rester af et pesticid, som var tilladt indtil sidste år.

Det drejer sig om stoffet DMSA, som er et nedbrydningsprodukt fra aktivstoffet cyazofamid. Det har været anvendt til bekæmpelse af svampesygdomme i kartofler frem til sidste år, hvor pesticidprodukter med cyazofamid netop blev tilbagekaldt på grund af den uacceptable risiko for udvaskning til grundvand. Miljøstyrelsen tilbagekaldte godkendelsen d. 31. januar, men landmændene havde lov til at fortsætte brugen frem til 1. maj. Midler med aktivstoffet har i forvejen været brugt i årevis, da det har været tilladt siden 2003.

Der er foretaget analyser på grundvandsprøver fra 247 indtag i grundvandsboringer i perioden 29. august 2023 til 14. december, hvor DMSA er fundet i otte af indtagene, svarende til 3,2 pct. af indtagene. Den højest påviste koncentration er 0,49 µg/L. Fundene ligger i Midt- og Sydjylland.

Fund overskrider grænseværdien

Alle fund er overskridelser af den gældende grænseværdi, som for DMSA ligger på 0,01 µg/L - det svarer også til detektionsgrænsen, hvilket betyder, at det ikke er muligt at påvise DMSA i koncentrationer under 0,01 µg/L. Den højeste koncentration, man fandt, var på 0,49 µg/L.

Grænseværdien er skærpet i forhold til den generelle grænseværdi for pesticider på 0,10 µg/L og er fastsat ud fra et forsigtighedsprincip, da DTU i en sundhedsvurdering for stoffet ikke kan udelukke, at DMSA kan give skader på arveanlæg, og der desuden ikke findes data til en egentlig risikovurdering for sundhed.

Forskere advarede myndighederne i januar sidste år om, at nedbrydningsprodukterne DMS og DMSA blev fundet i grundvandet.

I den forbindelse udtrykte Danmarks Naturfredningsforening kritik af godkendelsessystemet.

”Vi bliver nødt til at erkende, at godkendelsessystemet ikke er sikkert, og at vi slet ikke ved nok om de pesticider, som er godkendte i dag. Det er simpelthen ikke godt nok,” sagde foreningens præsident, Maria Reumert Gjerding, til altinget.dk.

Flere artikler fra samme sektion

Mejeriforeningen overtager Økodag fra Økologisk Landsforening

Økodag, hvor folk kan se øko-køerne komme på græs, blev stiftet i 2005 og har siden været arrangeret af Økologisk Landsforening. Fra og med næste år står Mejeriforeningen i spidsen for det. Branchen har været splittet, siden Arla meldte sig ud i protest.

14-01-2025 4 minutter Økodag

Vestpå måtte Mikkel Berggreen se langt efter økologiske råvarer, så nu dyrker han dem selv - og forærer dem væk

"Hvis jeg vil have virkelig gode råvarer, må jeg selv dyrke dem," siger Mikkel Berggreen, som i sin tid tog hjem midt under studenterkørslen for at hyppe kartofler. Gode råvarer er så vigtige for ham, at han giver dele af sin høst gratis væk, så også familien og venner får glæde af den.

10-01-2025 9 minutter Selvforsyning,   Bæredygtighed

Skuffende salg får Arla til at skære i sortimentet af plantedrikke

Siden Arla i foråret 2024 valgte at droppe økologien i planteserien Jörd, er salget faldet yderligere, og selskabet drosler nu ned for det plantebaserede sortiment, som samlet har været et dyrt bekendtskab.

09-01-2025 3 minutter Plantebaserede fødevarer