Annonce

Annonce

Kirstine Balskilde Nielsen (2 tv.) og hendes team fra Bispebjerghjemmet fik overrakt Køkkenprisen 2023 af Mette Gammicchia (3th), afdelingschef for Marked & Ernæring i Landbrug & Fødevarer. Foto: L&F

Københavnsk plejehjem vinder pris for nytænkning af økologi og bæredygtighed

De ansatte i køkkenet på Bispebjerghjemmet i København NV har netop vunder Køkkenprisen 2023 for deres ekstraordinære indsats for at integrere bæredygtighed og økologi i det daglige arbejde.

For fjerde år i træk har Landbrug & Fødevarer uddelt Køkkenprisen, der er en hyldest til de offentlige køkkener i Danmark, der udmærker sig i særlig grad inden for bæredygtighed og økologi. I år gik prisen til Bispebjerghjemmet i København NV, som har 90 beboere, der hver dag får serveret mad med mindst 90 pct. økologiske råvarer.

Ved prisuddelingen havde fagjuryen særligt fokus på det madprofessionelle køkken med en ekstraordinær bæredygtigheds indsats i forhold til madspild, andelen af råvarer der er lokale og i sæson samt forbruget af bælgfrugter, og det var ikke tilfældigt at prisen gik plejehjemmet, som har Det Økologiske Spisemærke i guld.

”Det har været et vildt tæt felt i år! Og det er lidt en kliché, men i år er det virkelig rigtigt. Alle de nominerede har gjort en fantastisk indsats, men vi har været nødt til at vælge og der mener vi at vinderen af Køkkenprisen, alligevel har lagt sig et mulehår foran med deres kontinuerlige nytænkende indsats for bæredygtige projekter og grønnere måltider. Generelt, er det fantastisk at se, hvordan økologi og den bæredygtige dagsorden rykker mere år efter år i hele branchen”, siger Kristian Grut, jurymedlem og ansvarlig for Køkkenprisen hos Landbrug & Fødevarer, som uddelte prisen ved et 'Madfagligt køkkentræf' i Tivoli i København.

Med prisen er det københavnske plejehjem med til at cementerede de offentlige køkkener rolle, som den største drivkraft for omlægningen til økologi i landets professionelle køkkener. En position som senest blev bekræftet af nye tal for det økologiske foodservicesalg i 2022, som Danmarks Statistik offentliggjorde i august.

En glad vinder

Modtagerne af Køkkenprisen 2023 blev afdelingsleder Kirstine Balskilde Nielsen og hendes team fra Bispebjerghjemmet, som glæder sig over, at der bliver lagt mærke til køkkenets indsats:

”Jeg synes, vi skiller os ud fra de andre nominerede med vores fokus på tværfagligt samarbejde bl.a. via vores månedlige måltidsmøder, hvor køkkenpersonalet er i tæt dialog med personalet på afdelingerne. Vi arbejder med at inddrage borgeren i måltidet med at understøtte det sidste ’pift’ til måltidet,” siger Kirstine Balskilde Nielsen, som er uddannet kok og ernæringsteknolog.

Hun har det overordnede ansvar for køkkenet og udarbejder menuplanerne, men hun er også selv med i køkkenet, når medarbejdere er på ferie, så hun har tæt føling med produktionen af ældremaden, og som et plejehjem, der er nået i mål med kommunens krav om 90 pct. økologi, handler det primært om vedligeholdelse.

"Her er det utrolig vigtigt, at vi er i løbende dialog med afdelingerne og ledelsen," siger hun til Økologisk Nu.

Kort om køkkenprisen

Køkkenprisen kan vindes af offentlige køkkener som f.eks. hospitalskøkkener, daginstitutioner, plejehjem, social- eller døgninstitutioner samt køkkener på skoler og uddannelsesinstitutioner.

Køkkenprisens kriterier til de nominerede offentlige køkkener er:

  • Laver mad med målgruppen og måltidsoplevelsen i fokus
  • Har en klar strategi for kompetenceudvikling af medarbejderne
  • Naturligvis har en glad smiley fra Fødevarestyrelsen
  • Det Økologiske Spisemærke i Sølv eller lignende økologiske initiativer i køkkenet

Flere artikler fra samme sektion

Yderligere to danske firmaer dropper salget af grøntsagskasser

I denne uge stoppede både Eat Grim og Den Grønne Asparges med at levere grøntsagskasser direkte til danskernes køkkendør.

21-09-2023 4 minutter Frugt, bær, grønt,   Onlinesalg

Advokatfirma vinder Årets Kantinepris

Ekstraordinær fokus på bæredygtighed, økologi og gode smagsoplevelser gør kantinen hos advokatfirmaet Gorrissen Federspiel til vinder af Kantineprisen 2023.

20-09-2023 2 minutter Foodservice,   Det Økologiske Spisemærke

EU lemper krav til økologisk kæledyrsfoder

Andelen af økologisk foder til kæledyr udgør 5-6 pct. af EU's marked, og det ønsker man med de nye krav at hæve.

20-09-2023 1 minutter EU