Annonce

Annonce

Myndighederne har planlagt en stribe forskellige kontroller, som bla. skal være med til at opretholde tilliden til de økologiske fødevarer.

I 2023 sætter Fødevarestyrelsen lup på stalde, slagterier og spisesteder

Fødevarestyrelsen stiller bl.a. skarpt på dokumentation for dyrevelfærd og fødevarekvalitet via 17 målrettede kontrolkampagner for fødevarer.

Er den økologiske bøf økologisk, den friskfangede fisk frisk og har landmandens dyr i stalde og på marker det, som de skal ifølge dyrevelfærdsloven?

Det er blot nogle af de spørgsmål, som Fødevarestyrelsen bl.a. håber at få svar på med mere end 6.500 særligt målrettede kontroller i 2023. De særlige kontroller supplerer årets knap 40.000 almindelige fødevarekontroller bl.a. på landets spisesteder og de mere end ca. 8.000 årlige kontroller i bl.a. landbruget.

”På kontrollerne har vi ekstra tid til at se på blandt andet restauranternes dokumentation for, at maden på menukortet lever op til det, de lover deres kunder og på landmandens dokumentation for medicinforbruget til dyrene. Men lige så vigtigt. Vi bruger tid på at vejlede om de regler, der gælder inden for de særligt udvalgte områder, vi ser nærmere på i årets løb', fortæller kontorchef i Fødevarestyrelsen, Vibeke Højbjerg i en pressemeddelelse.

Fødevarekontrollerne omfatter bl.a.

  • Anprisning af økologi mv. i ikke-økologikontrollerede detailvirksomheder
  • Kontrol af økologisk mængderegnskab på svineslagterier/små slagtehuse
  • Primærproducentens direkte levering til den endelige forbruger og lokale detailvirksomheder
  • Pesticidrester i importerede fødevarer

Kontrol i café og butik

På fødevareområdet gennemfører Fødevarestyrelsen 17 særlige kontrolkampagner, som bl.a. undersøger om dokumentationen er i orden, hvis menukortet på en café eller restaurant lover kunderne fx økologisk kød eller flødeis. For at sikre fødevaresikkerheden for de mange borgere, der modtager overskudsmad fra supermarkeder og fødevarevirksomheder, kontrollerer Fødevarestyrelsen desuden, om de velgørende organisationer har registreret sig hos Fødevarestyrelsen, sådan som loven kræver det af hensyn til forbrugersikkerheden.

”Der kommer stadigt flere godgørende og prisværdige madspildsinitiativer. Men kun hvis de registrerer sig hos os, kan forbrugerne være sikre på, at butikkerne får regelmæssig kontrol af om de har styr på eksempelvis køling, hygiejne og skadedyrssikring," fortæller Vibeke Højbjerg.

I stalde og på marker

En af Fødevarestyrelsens kampagnekontroller ser blandt andet på om landmanden kan dokumentere, at der er så alvorlige problemer med halebid blandt grisene, at det har været nødvendigt at kupere halerne på dyrene, og om landmanden har lavet handlingsplan for at få løst problemerne.

En anden kontrol ser nærmere på, om landmanden lever op til kravene under Det statskontrollerede dyrevelfærdsmærke, og kan dokumentere, at kvæget rent faktisk er vokset op under forhold, der berettiger til enten et, to eller tre grønne dyrevelfærds-hjerter på kød eller mælk fra gården.

Også de såkaldte fødevarekædeoplysninger kigger Fødevarestyrelsen på. Reglerne skal bidrage til at sikre, at både landmand og slagteri har sporbarhed på dyrene, og til enhver tid kan dokumentere at dyrene kun har fået lovlig medicin eller eksempelvis har levet økologisk.

  • I løbet af året gennemfører Fødevarestyrelsen desuden en række kontrolkampagner inden for veterinærområdet og foder.

Flere artikler fra samme sektion

Fødevarestyrelsen: Man behøver ikke smide sine øko-æg ud

Så længe man følger DTU Fødevareinstituttets anbefaling om at begrænse indtaget af øko-æg, behøver man ikke kassere dem, lyder det fra Fødevarestyrelsen.

24-01-2023 2 minutter Miljø,   Æg og fjerkræ

Forbrugerråd: Sådan kan du mindske risikoen for PFAS

PFAS-stofferne er udbredte i dagligdagsting som stegepander, regnjakker og sko. Nu er de også fundet i økologiske æg. Forbrugerrådet Tænk har udarbejdet en guide til, hvordan man kan undgå de farlige fluorstoffer.

23-01-2023 3 minutter Miljø

Europæere spiser for få bælgfrugter - og Danmark skraber bunden

Bælgfrugterne kan ikke finde vej til tallerkenerne i flere europæiske lande, viser et studie i forbruget. Forskeren bag peger på to hovedårsager.

20-01-2023 4 minutter Bælgfrugter,   Forskning