Annonce
Annonce
Som et af tre bidrag til det nye bælgfrugt-opskrifthæfte har køkkenet på Vejlsøhus i Silkeborg udviklet en mazarintærte på bælgfrugter, som her serveres med beluga-chokoladeis med råsyltede solbær og sprød tuille af ærtemel. Foto: Søren Gammelmark
Fem frontløberkøkkener præsenterer deres bedste opskrifter med danske bælgfrugter
Bælgfrugter er meget mere end erstatning for kødet. De finder både vej til drikkevarer, brød, kransekage og is-desserten, når kokkene i fem jyske køkkener tryller med ærter, bønner og linser i nyt opskriftshæfte fra Økologisk Landsforening.
Der er nu ny inspiration at hente for de køkkener, som arbejder professionelt med mad og samtidig drømmer om at bruge flere klimavenlige råvarer i form af økologiske bælgfrugter. Opskriftshæftet ’Frontløbernes opskrifter med danske økologiske bælgfrugter’, rummer 15 opskrifter, som viser, hvor alsidige bælgfrugterne er.
"Bælgfrugter er blandt de fødevarer, der generelt har et lavt klimaaftryk. I dag kan vi dyrke både linser, ærter og bønner til konsum på de danske marker. Vi håber, at dette opskriftshæfte kan inspirere dig til at bruge flere lokaldyrkede bælgfrugter, der førhen har udgjort en stor del af den danske madkultur," hedder det i introduktionen til opskrifterne, som er endnu et bidrag til den grønne omstilling.
De nye opskrifter er udviklet af fem midtjyske frontløberkøkkener, som hver har udviklet tre opskrifter, som indeholder mindst 10 pct. bælgfrugter. Flere peger på, at netop landets professionelle køkkener er en af nøglerne til at nå målet om et øget brug af bælgfrugter i landets private husholdninger, da menuen i restauranter og kantiner har en tendens til at smitte af på det private forbrug.
Samtidig fortæller flere køkkenprofessionelle, at de mangler viden om, hvordan de kan integrere ærter, bønner og linser i madlavningen.
Gastronomisk potentiale
Det er Plantebaseret Videnscenter, som er stiftet af Økologisk Landsforening og Dansk Vegetarisk Forening, som i samarbejde med Meyers Madhus har lavet opskriftshæftet ’Frontløbernes opskrifter med danske økologiske bælgfrugter’, som skal inspirere landets professionelle køkkener til at bruge flere danske bælgfrugter i maden.
Det skal ske ved at udbrede kendskabet til bælgfrugternes gastronomiske potentiale og give dig viden om, hvordan bælgfrugterne kan anvendes og bør håndteres i et professionelt køkken.
I hæftet finder du opskrifter med danske, økologiske bælgfrugter i fx bagværk, varme retter, salater og desserter. Bagerst i hæftet er der et opslagsværk med udvalgte danske, økologiske bælgfrugter.
Hæftet beskriver desuden bælgfrugternes forskellige egenskaber, farver, størrelser, smage samt hvilke anvendelsesmuligheder, de forskellige sorter har.
Faglig sparring
Undervejs i processen med at udvikle opskrifterne har de fem frontløberkøkkener kunnet trække på faglig sparring fra den erfarne gastronomisk rådgiver Bo Frederiksen, som er faglig chef hos Meyers Madhus i København. Han har gennem mange år arbejdet med at finde frem til grøn velsmag i en klimavenlig og plantebaseret menu, hvor bælgfrugterne har en mere fremtrædende rolle som et sundt alternativ til animalske proteiner.
Projektlederne Mie Reihs Hegnar fra Økologisk Landsforening roser de professionelle køkkener for at være åbne for at bruge bælgfrugter i maden, og hun glæder sig samtidig over, at flere økologer rundt om i landet har opdaget, at der er ved at blive skabt et marked for økologiske bælgfrugter til human ernæring.
"For få år siden vidste vi ikke, at vi kunne dyrke linser og andre bælgfrugter til human ernæring. Det ved vi nu, så det handler bare om at dele vores viden om bælgfrugternes kulinariske kvaliteter og udvikle nye spændende opskrifter," siger Mie Reihs Hegnar.
Frontløbernes opskrifter med danske økologiske bælgfrugte
Opskrifthæftet rummer 15 opskrifter, hvor køkkenerne kan finde inspiration og viden om, hvordan det er muligt at bruge flere danske, økologiske bælgfrugter i madlavningen.
Opskrifterne er alle lavet til 50 personer, og de fem køkkener har alle bidraget med tre retter, hvor det har været et krav, at de bruger mindst tre forskellige bælgfrugter fordelt i de forskellige retter. Hver ret skal desuden som minimum indeholde 10 pct. bælgfrugter.
Disse fem køkkener har hver bidraget med opskrifter:
- Navitas Kantine, Aarhus Universitet
- Cowi Kantine, Aarhus – Food & Co.
- Rambøll Kantine, Aarhus – ISS A/S
- Danhostel Skanderborg
- Vejlsøhus Hotel og Konferencecenter, Silkeborg
Projektet er støttet af Fonden for økologisk landbrug
Flere artikler fra samme sektion
Rammer hylderne næste år: Nye økologiske planteproteiner er lige så sunde som kød og mætter mere
Et nyt forskningsprojekt har banet vejen for økologiske plantebaserede fødevarer, som ernæringsmæssigt er på fuld omgangshøjde med animalske produkter. Solsikker fik en hovedrolle i projektet, og nye produkter kommer i supermarkederne i 2025.
Her kan du købe økologiske juletræer - men du skal skynde dig
Efterspørgslen på økologiske juletræer er høj, og flere melder allerede om udsolgt. Man skal være opmærksom på faldgruber, hvis man vil have et økologisk juletræ og undgå at blive snydt.
Forbrugerne vender tilbage og skaber fremgang for Friland A/S
Selv om antallet af slagtninger er faldet det seneste år, har Friland øget omsætningen med 46 mio. kr., og voksende priser har gjort det muligt at skrue op for afregningen til leverandørerne af økologiske grise.