Annonce

Annonce

Kokkeelever anretter mad i træningskøkken på Hotel- og Restaurantskolen

Økologisk Landsforening håber, at kravet om brug af økologiske råvarer ved kåringen af Årets Kok vil smitte af på resten af branchen og bane vejen for endnu mere økologi i landets professionelle køkkener. Foto: Hotel- og Restaurantskolen

DM for kokke og tjenere prioriterer økologi

Der er masser af økologi i gryderne, når Foodexpo i næste uge lægger lokaler til fagkonkurrencerne Årets Kok og Årets Tjener, som i år får tildelt det lejlighedsvise Økologiske Spisemærke i sølv.

Mindst 60 pct. af råvarerne er økologiske, når kokke og tjenere dyster om Danmarksmesterskaberne for kokke og tjenere, som er et af højdepunkterne inden for restaurantbranchen herhjemme.

Årets Kok og Årets Tjener er Danmarksmesterskaberne for professionelle kokke og tjenere. Konkurrencerne afvikles under foodservicemessen Foodexpo af Horesta og 3F i samarbejde med Messecenter Herning. Restauranten, hvor otte af landets dygtigste kokke og tjenere skal konkurrere, får i år det midlertidige Økologiske Spisemærke i sølv. Det understreger ifølge Horesta branchens stigende bevidsthed og engagement i bæredygtige og kvalitetsbevidste fødevarevalg, og det økologiske råvarevalg glæder Mona Carøe, forperson for Udvalget for professionelle køkkener i Økologisk Landsforening.

"Det er utrolig positivt, at arrangørerne vælger at bruge det midlertidige spisemærket, som er en god måde at dokumentere, at man bruger økologiske råvarer ved et event. Samtidig er det endnu et skridt i den rigtige retning, at arrangørerne bag en stor madevent stiller krav om at hovedparten af råvarerne skal være økologiske," siger Mona Carøe, somselv har vist vejen ved at omlægge maden på Regionshospital Randers

På den måde kan Foodexpo efter hendes vurdering være med til at sprede kendskabet til spændvidden i det økologiske sortiment og samtidig vise, hvilke retter de kan forvandles til i dygtige kokkes hænder.

Kokkene skal kreere tre retter i særklasse

De otte kokkefinalister har seks timer og 30 minutter til at kreere en tre-retters menuer i absolut særklasse. Retterne serveres til et panel af særligt indbudte gæster samt et stjernefyldt dommerpanel. Dommerne vurderer deltagernes retter ud fra en række forskellige kriterier, herunder præsentation og smag, og vinderen er den deltager, som samlet set har opnået flest point.

I Årets Tjener tilknyttes hver af de otte tjenerfinalister til tilfældigt udvalgte kokke fra Årets Kok-konkurrencen. Tjenernes præstationer bedømmes ligeledes ud fra en række forskellige kriterier. 

Vinderen af Årets Tjener og Årets Kok vinder hver 40.000 kr.

Årets Kok og Årets Tjener bliver afviklet i Messecenter Herning, som en del af Foodexpo søndag d. 17. marts 2024, hvor gæsterne kan komme tæt på kokkene, og se hvordan de arbejder under pres.

Flere artikler fra samme sektion

Der var økologi i gryderne, da nordsjællandske spejdere tog på sommerlejr

550 spejdere fra Ege Divisionen satte økologien øverst på menukortet, da de indledte sommerferien med en uge i det fri.

08-07-2024 3 minutter Foodservice

Forbrugerekspert: Økologi skal være en hverdagsven i klimakampen

Økologien skal oppe sig på convenience og være mere tydelig i sit klimabudskab, mener Flemming Birch, analytiker og forbrugerekspert i Birch & Birch.

08-07-2024 5 minutter

Rødt kød og kaffe kan øge dit indtag af PFAS-stoffer

Gravide, som indtog høje mængder af bl.a. hvide ris, æg, rødt kød og kaffe, havde typisk et højere niveau af PFAS-stoffer i deres brystmælk og blod end dem, som havde et lavere indtag, viser en ny undersøgelse.

05-07-2024 3 minutter PFAS,   Forskning