Annonce
Annonce
Sidste år modtog Peter Mejnertsen fra Mejnerts Mølle Øko-prisen i Skuespilhuset i København. I år bliver prisen uddelt 18. marts på Skarrildhus Sinatur Hotel & Konference i Kibæk i forbindelse med Økologisk Brancheaften. Foto: Jesper Rais
Tre kandidater kæmper om Økoprisen 2024
Økologisk Landsforening uddeler i år Øko-prisen for 10. gang og det er tre stærke, men meget forskellige kandidater, som er med i opløbet.
Rigtig mange mennesker har aktier i økologiens succes i Danmark og mange mennesker har gennem årene bidraget til at skabe danskernes position som det folk i hele verden, som har den højeste økologiandel i deres fødevareindkøb.
Det samme billede tegner sig i den danske foodservicebranche, hvor økologiprocenten ligger på ca. 13 pct., og ifølge Torben Blok, markedschef for foodservice i Økologisk Landsforening, er der mange frontløbere, som er gået foran og har sat nye hegnspæle i det økologiske foodservicelandskab.
Det er altid nemmere at gøre, som man plejer, men i år udmærker de nominerede sig ved, at de har vist, at de tør tage fat på det, der er svært.
— Torben Blok, markedschef for foodservice i Økologisk Landsforening
Tre af dem er nomineret til Øko-prisen 2024, men hvor det i økologiens unge år især var professionelle køkkener i offentligt regi, som drev omlægningen til økologi, glæder han sig over, at de nominerede kandidater til Øko-prisen i år kommer fra helt andre hjørner af foodservicebranchen. Det viser, at økologien har fået fodfæste i alle dele af branchen.
Inspirerende kandidater
”Der er tale om nogle mennesker, som gennem flere år har arbejdet målrettet for at få nye brancher og målgrupper til at blive en del af økologien,” siger Torben Blok, som ser frem til værtsrollen når ca. 110 gæster samles til Økologisk Brancheaften 18. marts, hvor de er med til at fejre økologien og hylde vinderen af Øko-prisen.
”Det er altid nemmere at gøre, som man plejer, men i år udmærker de nominerede sig ved, at de har vist, at de tør tage fat på det, der er svært. Det gælder bl.a. en forlystelsespark, som har knækket koden i forhold til at finde konkrete løsninger sammen med fødevareindustrien.”
Øko-prisen er netop indstiftet for at hylde ildsjæle, som tør søge nye veje og på hver deres måde er med til at motivere og inspirerer andre i branchen til at skrue op for forbruget af økologiske fødevarer.
Prisen uddeles på Skarrildhus
Da hovedparten af deltagerne også deltager i Foodexpo-messen i Herning, bliver Økologisk Brancheaften afviklet mandag 18. marts på messens næstsidste dag, men da MCH Messecenter Herning endnu ikke har fået Det Økologiske Spisemærke, bliver arrangementet i år flyttet til Skarrildhus Sinatur Hotel & Konference i Kibæk, som har det Økologiske Spisemærke i sølv (60-90 pct. økologi).
Efter en lang dag på Nordens største fødevaremesse kan de 110 deltagere ifølge Torben Blok, se frem til en aften med masser af økologi, hvor de bliver udfordret, forkælet, underholdt og ikke mindst klogere på den økologiske fremtid.
De er nomineret til Øko-prisen 2024
Ole Roed, food and beverage manager i Fårup Sommerland
Da Ole Roed blev ansat i Fårup Sommerland for snart 25 år siden, var der ikke noget, der hed økologi i den nordjyske forlystelsespark. Siden har han været med til skridt for skridt at indføre økologiske varer. I 2016 fik Fårup Sommerland sit første Økologiske Spisemærke i guld, og når sæsonen åbner i år, har alle parkens spisesteder mindst Det Økologiske Spisemærke i bronze.
Ole er nomineret til Økoprisen 2024 for:
at være en banebrydende frontløber i arbejdet for at gøre Fårup Sommerland til den første forlystelsespark i Danmark, hvor økologien er i fokus og alle spisesteder har Det Økologiske Spisemærke.
at have udfordret leverandører til at finde nye løsninger, stået imod pres fra industrien - og holdt fast i, at det er muligt at indføre økologi i en forlystelsespark.
Marianne Vilsbøll Jacobsen, Kost- og Ernæringsforbundet og Alice Linning, begge frivillige i Ege Division i Det Dansk Spejderkorps
Marianne Visbøll Jacobsen og hendes forgænger som regionsformand for Kost- og Ernæringsforbundet i København, Alice Linning, er begge frivillige i Ege Division af Det Danske Spejderkorps, som omfatter Halsnæs, Frederikssund og Egedal kommuner. Sammen har de været de drivende kræfter for at sommerlejren 2024, som landets første spejderlejr, opnår det lejlighedsvise Økologiske Spisemærke i guld, når ca. 500 spejdere i alderen 3 - 24 år i første uge af sommerferien deltager i årets sommerlejr, hvor økologien er i fokus fra lejrens start til slut.
Marianne Vilsbøll Jacobsen og Alice Linning er nomineret til Økoprisen 2024 for:
At arbejde for at den næste generation af unge spejdere anskuer økologien som det naturlige valg.
At være frontløbere for den første spejderlejr med 100 pct. økologisk forplejning, og samtidig bliver den første spejderlejre med det lejlighedsvise Økologiske Spisemærke i guld.
Uffe Truelsen, Køkkenkultur
Uffe Truelsen har over 20 års erfaring med mad, mennesker og at skabe en ramme for det gode måltid. Han er uddannet kok, suppleret med diplomuddannelse i ledelse. I næsten 10 år stod Uffe i spidsen for en gennemgribende forandring af køkkenkulturen på Horne Efterskole, hvor han var med til at omlægge køkkendriften fra 0 til over 90 pct. økologi.
Siden 2020 har Uffe Truelsen drevet virksomheden Køkkenkultur, der fremmer økologisk, bæredygtig køkkendrift gennem foredrag, supervision, undervisningsforløb, workshop og teambuilding. Sideløbende har han startet familie-sommerhøjskolen Vilgurd, hvor råvarer og måltidet er et bærende element bag ambitionen om at fremme bæredygtig levevis.
Uffe Truelsen er nomineret til Økoprisen 2024 for:
at være en økologisk ildsjæl, der fremmer den økologiske omstilling gennem helhedsorienteret indsats målrettet køkkener, børn og unge.
Med godt humør, bred faglighed og en pragmatisk tilgang til måltidet at formidle alle de aspekter, der skal til for at servere et måltid, der er godt for mennesker, og som samtidigt kan bidrage positivt til den bæredygtige omstilling.
- Det er Udvalget for professionelle køkkener i Økologisk Landsforening, som beslutter, hvem af de tre nominerede kandidater, der skal modtage prisen.
Tidligere vindere af Økoprisen
2023: Peter Mejnertsen, medejer af og direktør for Mejnerts Mølle
2022: Peter Skoven, Food & Beverage direktør for NorthSide Festival
2021: Trine Krebs, Grøn chef, Food Organisation of Denmark
2019: Skolerne i Oure
2018: Mona Carøe, cheføkonoma hos Regionshospitalet Randers
2017: Comwell Hotels
2016: Byens Køkken i Odense Kommune
2015: Frank Jensen, tidligere overborgmester i København
2014: Marian Aagaard, regionsformand Kost-og ernæringsforbundet i Nordjylland
Flere artikler fra samme sektion
Føtex Kokkedal genåbner butik med skærpet sundhedsprofil
Efter en gennemgribende ombygning genåbningen Føtex i Kokkedal i dag og giver samtidig et bud på, hvordan man i fremtiden kan blive bedre til at guide kunderne til at tage det ernæringsrigtige valg.
De økologiske chokolader ligger i toppen af ny Tænk-test
Fem af de seks bedste chokolader er økologiske i Forbrugerrådets Tænks nye test af mørk chokolade, og testen viser ingen sammenhæng mellem pris og kvalitet eller certificeringer.
Økologi styrker dit grønne regnskab
I en ny analyse fra rådgivnings- og revisionsvirksomheden BDO konkluderes det, at økologi kan bidrage i enten ”høj grad” eller ”delvist” med værdiskabelse i ESG-rapporteringen inden for 7 af 10 områder.