Annonce

Annonce

En flok juletræer står - på det ene er der et mærkat, som angiver at træet er statskontrolleret økologisk.

Den økologiske juletræsproduktion svarer nu til cirka fem pct. af den samlede juletræsproduktion i Danmark. Foto: Økologisk Juletræsforening

Der er rift om de økologiske juletræer

Pressemeddelelse

Man skal være hurtig, hvis man vil nå at have fingre i en økologisk version af juletræet. Interessen for øko-juletræer vokser, og flere producenter har allerede udsolgt.

Selvom produktionen af økologiske juletræer vokser, har producenterne svært ved at følge med den stigende efterspørgsel.

Derfor skal man være hurtig, hvis man vil danse om et økologisk træ juleaften. 

Det oplyser Økologisk Juletræsforening, der tæller 17 økologiske juletræsproducenter i landet. 

"Der kommer heldigvis flere økologiske juletræsproducenter i Danmark, i takt med at efterspørgslen stiger. Men da det tager omkring otte år for et træ at vokse sig stort, kan produktionen endnu ikke følge med den stærkt voksende interesse. Nogle af vores medlemmer havde allerede solgt deres økologiske juletræer tilbage i august måned," siger Marianne Bols, der er formand for Økologisk Juletræsforening og selv dyrker økologiske og Fair Trade-certificerede juletræer i Midtjylland.

Økologisk juletræ

  • Et økologisk juletræ skal være dyrket økologisk helt fra frø, så også frøet skal være certificeret økologisk. Hovedparten af frøene stammer fra en 100 år gammel økologisk naturskov i Georgien.

  • Det tager cirka 8 til 10 år før et økologiske juletræ er klar til at blive fældet.

  • Økologisk gran indgår i dag som smagsgiver i flere fødevareproduktioner som øl, marmelade, limonade, pickles, snaps og krydderurtesalt.

  • Se her hvor du kan købe økologiske juletræer.

Kilde: Økologisk Juletræsforening

Hun peger på, at der også i stigende grad bliver efterspurgt økologisk pyntegran til bl.a. guirlander, æresporte og adventskranse.

Giver gode betingelser for bien

Økologisk juletræsproduktion er omfattet af de samme skrappe regler, som gælder for produktionen af økologisk landbrugsproduktion. Man kan derfor også genkende et dansk økologisk træ på, at det bærer det røde Ø-mærke.

"Den primære forskel på et økologisk og et ikke-økologisk juletræ fra Danmark er, at øko-træerne er produceret uden brug af kemi fra frø til træ," forklarer Marianne Bols. 

I økologiske juletræsplantager bruger man således ingen kemiske sprøjtegifte. I stedet bruges mekaniske metoder til at fjerne ukrudt, ligesom nogle producenter bruger dyr som får eller gæs, der græsser mellem rækkerne, til at fjerne ukrudt. 

Der anvendes også økologisk mikrokløver, som giver et biologisk græstæppe mellem rækkerne af træer og holder ukrudtet nede. Kløveren bidrager desuden med gødning og skaber gode betingelser for bier.

Bekæmpelsen af skadedyr i økologiske juletræsplantager foregår biologisk via nytteinsekter som svirrefluer, guldøje og mariehøner. Det handler f.eks. om at skabe gode rammer for nyttedyr via for eksempel blomsterstriber. 

Forventer øget efterspørgsel

Efterspørgslen på økologiske juletræer vil stige yderligere i de kommende år, vurderer Økologisk Landsforening. 

"Salget af øko-varer i Danmark stiger mærkbart år for år, og vi ved, at danskerne gradvist udvider deres økologiske forbrug, når de først er begyndt at købe økologi – også til produkter udenfor fødevareområdet. Ved at købe et økologisk juletræ skåner man naturen og grundvandet for pesticider og kunstgødning. Og jeg tror, at især mange børnefamilier har det rart med at vide, at der ikke er brugt pesticider på det juletræ, man har stående inde i stuen, pynter op sammen med børnene og danser omkring juleaften," siger Helle Bossen, chefkonsulent i Økologisk Landsforening. 

Danmark var det første land i verden til at producere økologisk certificerede planter til økologisk juletræsproduktion og er i dag markedsledende i økologisk juletræsproduktion. 

Den økologiske juletræsproduktion svarer nu til cirka fem pct. af den samlede juletræsproduktion i Danmark. 

Se her hvor du kan købe økologiske juletræer.


Dette er en pressemeddelelse fra Økologisk Landsforening. Det er tilladt at kopiere og bringe den på andre nyhedssider.

Flere artikler fra samme sektion

Ny rapport: Danske måltidskasser lever ikke op til de officielle kostråd

Danske måltidskasser har et stort potentiale for at fremme sundhed og bæredygtighed, men de danske producenter lever endnu ikke op til de officielle kostråd, viser en ny rapport fra Plantebaseret Videnscenter.

10-12-2024 4 minutter Onlinesalg

Dagrofas køb af Aarstiderne A/S er godkendt

Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen har i dag godkendt Dagrofas køb af Aarstiderne, og dermed kan den nye ejer for alvor begynde at planlægge, hvordan den økologiske måltidsklasse pionér skal samarbejde med resten af koncernen.

10-12-2024 2 minutter Virksomheder

Begejstringen for årets bælgfrugthøst til konsum er til at overskue

Den danske høst af økologiske bælgfrugter til konsum så længe lovende ud, men en våd og kold juli trak i den forkerte retning, og hos Aurion lyder vurderingen, at høsten ligger 30 pct under normalen.

06-12-2024 7 minutter Bælgfrugter