Annonce

Annonce

Børn spiser skolemad fra EAT.

Køkkenet bag den økologiske skolemad, EAT, er et af de mange kommunale køkkener i Aarhus og København, som indgår i det nye 'klimapartnerskab' med Miljø- og Fødevareministeriet samt Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet. Foto: EAT

Aarhus og København vil vise vej til mere klimavenlig mad i kommunale gryder

Aarhus og Københavns kommuner vil reducere klimaaftrykket fra maden i de kommunale vuggestuer, skoler, sociale tilbud og plejehjem med 25 procent.

Et nyt partnerskab med Miljø- og Fødevareministeriet samt Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet skal hjælpe maden i de to kommuners køkkener i en mere klimavenlig retning.

Økologiske, velsmagende og sunde måltider – uden madspild har længe været et hovedfokus for de kommunale køkkener i både Aarhus og København. Nu ønsker de to foregangskommuner at sætte yderligere fokus på grønne måltider, som belaster klimaet mindre. Det er fokus for et nyt partnerskab mellem Miljø- og Fødevareministeriet, Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet, Aarhus Kommune og Københavns Kommune, som nu går sammen i et statsligt-kommunalt samarbejde om klimavenlige måltider.

Begge kommuner har i forvejen gennemført en ambitiøs omlægning af deres offentlige køkkener til økologi. I Aarhus Kommune til 60 pct. økologi, mens næsten 90 pct. af maden i de kommunale måltider i Københavns Kommune i dag er omlagt til økologi.

Nu skal der fokus på klimaet, og målet med det nye partnerskab er at understøtte de to kommuners ambition om at barbere 25 procent af klimabelastningen i mad- og måltidsproduktionen senest i 2025. Det kan få betydning for flere økologiske producenter, da Aarhus Kommune årligt køber fødevarer for ca. 136 mio. kr., mens de kommunale køkkener i hovedstaden årligt køber mad for næsten 300 mio. kr.

For at nå målet skal partnerskabet udvikle nye metoder og løsninger, der kan hjælpe bl.a. de kommunale køkkener med eksempelvis at få mere grønt i gryderne og skære ned på madspildet, og på den måde kan de to kommuner høste nyttige erfaringer, som kan inspirere andre af landets 98 kommuner til at gå samme vej.

"Den grønne omstilling skal finde vej til vores tallerkner, og det nye partnerskab kan få mere grøn, sund og klimavenlig mad ud til rigtig mange gennem de offentlige køkkener, som samtidig kan vise, at klimavenlige og planterige måltider også kan smage godt. Ved at staten og kommuner arbejder tæt sammen, skal vi i fællesskab udvikle nogle konkrete værktøjer, der kan bruges i køkkenerne i alle landets kommuner, og som også kan virke som inspiration for den private foodservicesektor," siger fødevareminister Mogens Jensen i en pressemeddelelse om partnerskabet.

Resultaterne af arbejdet vil blive gjort offentligt tilgængeligt, så andre, der ønsker at gøre deres mad- og måltidsproduktion grønnere, kan få glæde af arbejdet.

Som et middel til at gøre måltiderne mere klimavenlige skal partnerskabet blandt andet udvikle vejledninger til, hvordan kommunerne kan komme i gang med at opgøre madspild. Samtidig er det målet at udvikle et værktøj eller fælles datagrundlag, som kommunerne kan bruge til at beregne klimaaftrykket af deres måltider. 

"Klimavenlig mad i alt fra vuggestuer til plejehjem skal være en selvfølge i fremtidens grønne samfund. Derfor giver det her partnerskab rigtig god mening og sikrer samtidig, at kommunerne fra begyndelsen kan få undersøgt mulighederne for en fælles metode til at beregne klimaaftrykket," siger klima, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen.

Brugen af indkøbsaftaler som redskab til at sikre mere klimavenlig mad er et andet område, som partnerskabet vil beskæftige sig med.

"Vi har haft stor succes med at omstille til økologi i Københavns Kommune og har nu sat endnu et ambitiøst mål om mere klimavenlige måltider. Kommunerne er nogle af de helt store indkøbere af fødevarer, derfor vil vi i partnerskabet se på, hvordan vi kan påvirke fødevareproduktionen i en mere klimavenlig retning ved hjælp af vores indkøbsaftaler. Så vi kan udvikle endnu sundere, grønnere og lækrere mad til børn, voksne og ældre i kommunernes institutioner," siger overborgmester Frank Jensen (S).

Partnerskabet vil også arbejde med at ruste køkkenmedarbejdere til arbejdet med klimavenlige måltider gennem kommunikationstiltag. 

"Vi har nogle dygtige medarbejdere i vores køkkener, som nu får en vigtig opgave med at lave mere klimavenlig mad. De har før vist, at de har evner og gå-på-mod til at løse nye udfordringer – senest med omlægning til økologi. Samtidig er de faglige fyrtårne, der sikrer, at maden både er god for kroppen og en smagfuld stund i løbet af dagligdagen," siger borgmester i Aarhus Kommune, Jacob Bundsgaard (S).

Flere artikler fra samme sektion

Rammer hylderne næste år: Nye økologiske planteproteiner er lige så sunde som kød og mætter mere

Et nyt forskningsprojekt har banet vejen for økologiske plantebaserede fødevarer, som ernæringsmæssigt er på fuld omgangshøjde med animalske produkter. Solsikker fik en hovedrolle i projektet, og nye produkter kommer i supermarkederne i 2025.

22-11-2024 6 minutter Plantebaserede fødevarer

Her kan du købe økologiske juletræer - men du skal skynde dig

Efterspørgslen på økologiske juletræer er høj, og flere melder allerede om udsolgt. Man skal være opmærksom på faldgruber, hvis man vil have et økologisk juletræ og undgå at blive snydt.

22-11-2024 5 minutter Skovbrug og juletræer,   Forbrug,   Miljø

Forbrugerne vender tilbage og skaber fremgang for Friland A/S

Selv om antallet af slagtninger er faldet det seneste år, har Friland øget omsætningen med 46 mio. kr., og voksende priser har gjort det muligt at skrue op for afregningen til leverandørerne af økologiske grise.

22-11-2024 5 minutter Kødproduktion