Annonce

Annonce

Jens Bonde og Morten Larsen modtager deres legat fra Nordea Fonden

Jens Bonde (t.v.) og Morten Larsen modtog et legat fra Nordea Fonden for deres opgave om velfærdsgrise, der bl.a. fodres med restprodukter fra whiskeyproduktionen. Foto: Joachim Plaetner Kjeldsen

Velfærdsgrisen fodres med rester fra whiskeyproduktionen

I GANG FOR 1 MIO: Idéen om et koncept med velfærdsgrise, der fodres med restprodukter fra et destilleri, blev belønnet med 10.000 kr.

Jens Bonde og Morten Larsen, der er agrarøkonomistuderende ved Jordbrugets Uddannelsescenter vandt 'I gang for 1 million' for deres projekt 'Whiskeygrisen'. 

Konceptet har fokus på dyrevelfærd og storytelling; grisene skal leve som frilandsgrise, hvor de - ud over at få grovfoder og almindeligt svinefoder - bliver fodret med restprodukter fra whiskyproducenten Fary Lochans Destillery A/S for at give kødet en unik smag.

Storytelling-delen består i, at de løbende vil afholde arrangementer mod betaling for deres kunder, hvor disse besøger destilleriet, får et indblik i produktionen og afslutter dagen med en middag.

"De taler ind i en trend med fødevarer, der fortæller en historie. Og det er ikke bare én historie, men mange, og der er grobund for at skabe en oplevelsesøkonomi. Det er en historie om dyrevelfærd med tre hjerter, det er en historie om god smag med et resprodukt fra et lokalt destilleri, en historie om arrangementet med rundvisningen på destilleriet og middag bagefter. Det er et produkt, der har fat helt fra start til slut, og det tror jeg, at rigtig mange kan lære lidt af," sagde Peter Christensen fra Nordeas landbrugsafdeling, der i forbindelse med afslutningen på Økologisk Landsforenings generalforsamling uddelte to af de fire legater - det ene til Whiskygrisen, og det andet til Veganice.

Med "fra start til slut" henviste Peter Christensen til, at projektet ser på alle facetter; fra produktionen i marken til markedsføringen og salget til kunderne.

Han mener dog, at afsætnings- og rollefordelingen skal være "lidt skarperede";

"Men der er potentiale til videre arbejde."

Kontakt med et økologisk destilleri

På længere sigt skal produktionen gøres økologisk, og efter at de har afleveret opgaven, har de fået kontakt til et økologisk destilleri, som kan blive en mulighed for at give grisene Ø-mærket. Alternativt skal grisenes forhold være gode nok til, at de kan få tildelt tre velfærdshjerter i statens ordning.

”Det vil gøre vores ”storytelling” endnu bedre, og samtidig vil det kunne hæve prisen på grisen yderligere,” skriver de i om den økologiske ambition.

Dagen efter prisoverrækkelsen fortalte Jens Bonde (t.v.) og Morten Larsen, at de har fået kontakt til et økologisk destilleri i jagten på at gøre deres produkt økologisk. Foto: Henrik Hindby Koszyczarek

Afsætningskilden er slagterne, og målgruppen er den høje klasse og den øvre del af middelklassen. Jens Bonde og Morten Larsen står begge selv for finansieringen, og arealerne bliver lejet.

De to ser dog også en udfordring i den plantebaserede tendens og åbner derfor for muligheden i at skabe et fremtidigt plantebaseret produkt under samme brand.

De to forventer et overskud på 92.000 kr. efter første års produktion.

Flere artikler fra samme sektion

Det er næsten lige blevet reddet, men nu er Det Økologiske Spisemærke igen i farezonen

Spisemærket, der angiver et køkkens andel af økologi, blev sidste år reddet på målstregen. Socialdemokratiet sagde, at det var vigtigt for partiet. Alligevel er mærket nu igen i fare for at forsvinde, da regeringen ikke har prioriteret at finde midler til det.

Skolemad er på finansloven

Danmark følger nu i sporet på en række andre lande og vil afprøve en ordning med offentligt finansieret skolemad. Det er dog ikke alle folkeskoleelever, der i første omgang bliver en del af forsøget.

22-11-2024 4 minutter Kostvaner,   Uddannelse,   Politik

EU er tæt på at udskyde lov, der skal forhindre skovrydning

EU's varslede anti-skovrydningslov skal træde i kraft inden nytår, men nu vil et flertal have udskudt loven, og Ministerrådet bakker op. Desuden vil et flertal ændre det oprindelige lovforslag, men modstandere frygter, at det vil skabe et smuthul.

21-11-2024 4 minutter EU,   Bæredygtighed