Organisationer og andre aktører er blevet enige om fire pejlemærker, der definerer regenerativt økologisk landbrug
Debatten om regenerativt landbrug er et af de mest varme emner i landbruget lige nu, og nu er den økologiske branche og repræsentanter fra værdikæden blevet enige om fire konkrete sætninger, der formulerer, hvad regenerativt landbrug er i økologisk forstand.

Hvad er et regenerativt landbrug egentlig? Må der sprøjtes med pesticider eller pløjes? Det er nogle af de emner, der diskuteres i branchen lige nu, når snakken falder på regenerative principper. Nu er aktører i den økologiske branche imidlertid blevet enige om rammen for, hvad et regenerativt økologisk landbrug indebærer.
Det skete torsdag, da Innovationscenter for Økologisk Landbrug afholdt topmøde om emnet på Comwell i Kolding.
Her mødte ca. 50 deltagere fra hele værdikæden op; landmænd, Landbrug & Fødevarer, Økologisk Landsforening, Seges, Regenerativt Jordbrug samt repræsentanter for virksomheder, landbrugsskoler, universiteter, restauranter og andre organisationer.
Sammen udformede de fire læresætninger, der skal beskrive den regenerative økologiske praksis, og som nu skal tjene som en hensigtserklæring for det videre arbejde med den regenerative økologi:
Regenerativt landbrug er vokset ud af de økologiske principper, og et godt økologisk landmandskab baserer sig også på regenerative metoder.
Sund jord er grundlaget for landmandens produktion, og regenerative økologiske metoder er centrale i forhold til at sikre den jordsundhed.
Jordbearbejdning skal bruges med omtanke og begrænses mest muligt, så det underbygger regenerativ økologisk praksis
Vi skal kunne dokumentere den regenerative handling og effekt. Økologisk Landsforening og Landbrug & Fødevarer opfordres til at undersøge, hvordan det kan lade sig gøre.

”Vi har jo ønsket en mere defineret spillebane for, hvad regenerativ økologi er, og nu har vi fået hele værdikædens ord for, hvad det er, vi kan arbejde videre med. Det handler om koblingen mellem de regenerative metoder og økologien, men også om jorden, jordbearbejdningen og dokumentationen af den effekt, som den regenerative økologi har,” siger innovationscentrets direktør, Kirsten Holst Sørensen, og henviser til, at det fjerde punkt vil putte Landbrug & Fødevarer og Økologisk Landsforening i arbejdstøjet.
”Det er helt oplagt og nødvendigt, at de to organisationer sætter sig sammen og undersøger, hvordan vi kan dokumentere den regenerative handling og effekt. Det har hele værdikæden givet hånd på i dag, og det gør mig stolt, at vi i Innovationscenter for Økologisk Landbrug kan facilitere den proces,” siger Kirsten Holst Sørensen.
Ved topmødet var der oplæg fra Innovationscenter for Økologisk Landbrug selv samt paneldebat med DLG, Friland, Arla og Naturmælk.