Annonce

Annonce

Køer på græs

Finanssektorens klimakrav til bankkunderne lader til at blive skærpede fremover. Arkivfoto: Økologisk Landsforening

Bankchef: »Hver eneste landmand burde have den grønne omstilling helt ind under neglene«

Nordeas landbrugsdirektør er forundret over, hvor lidt landmændene forholder sig til deres gårds klimatal.

Hvis man som landmand endnu ikke har styr på sine tal for bedriftens klimaaftryk, bør man få det, for det er noget, bankerne vil lægge mere og mere vægt på i fremtiden. Det fortæller Morten Riget, der er landbrugsdirektør i Nordea, ifølge AgriWatch.

Han siger, at Nordea er begyndt at bede om mere dokumentation på området, hvilket landmanden kan imødekomme fx ved at få udarbejdet en ESG-rapport (Environment, Social og Governance).

"Hver eneste landmand burde have den grønne omstilling helt ind under neglene," siger Morten Riget til AgriWatch.

Alene den muligt kommende CO2-afgift bør give landmanden incitament til at undersøge, hvordan dennes bedrift kan leve op til krav og klimaregnskaber.

"Jeg er nok lidt forundret over, hvor relativt få landmænd, der har forholdt sig til deres egne klimatal. Inden længe kommer der en klimaafgift, og derfor efterlyser jeg, at der er flere, som forholder sig til det," siger han.

I 2019 fremlagde en arbejdsgruppe under brancheforeningen Finans Danmark 20 forslag til at gøre finanssektoren mere bæredygtig, bl.a. bør bankerne sætte sig direkte mål for, hvordan de via deres udlån vil reducere CO2, og have øget fokus på finansiering af bæredygtig landbrugsdrift. En anden anbefaling var at få udarbejdet bedre målemetoder i landbruget til at dokumentere bl.a. klimaaftrykket.

Faktisk har finanssektoren siden haft en finger med i dette dokumentationsarbejde. Klimaberegningsværktøjet ESGreen Tool, der kan beregne en bedrifts klimaaftryk, er blevet udviklet med bl.a. en millioninvestering fra Forenet Kredit i samarbejde med Nykredit og drives nu af Seges og Innovationscenter for Økologisk Landbrug. Værktøjet er en videreudvikling af værktøjet 'Landbrugets Klimaværktøj', som blev udviklet af Seges og Økologisk Landsforening med finansiering fra Promilleafgiftsfonden

Flere artikler fra samme sektion

EU-Kommissionen vil tillade glyphosat i mindst 10 år endnu

Venstre håber, at tilladelsen til at bruge glyphosat bliver forlænget, mens SF og Enhedslisten er imod. EU-agenturet Efsa vurderer, at der ikke er uacceptable risici ved glyphosat, men erkender en risiko for pattedyr og manglende viden på en række områder.

20-09-2023 3 minutter Pesticider,   EU,   Miljø

Efter endnu en forulykket grisetransport vil Dyrenes Beskyttelse nu have handling

Seks forulykkede grisetransporter i år får nu Dyrenes Beskyttelse til at efterlyse en kortlægning og analyse af ulykkerne tungt lastede dyretransporter. Organisationen spekulerer i, om lastbilerne er for høje.

19-09-2023 3 minutter Dyrevelfærd

Minister tager til Bruxelles for at få ryddet op i regeljunglen

Fødevareminister Jacob Jensen har sat sig for at forenkle reglerne for landbruget og fødevarevirksomheder. Mandag rejste han til Bruxelles for at tage emnet op i EU.

18-09-2023 3 minutter Politik,   EU