Annonce

Annonce

Havre i marken.

Blandt de 24 GUDP-støttede projekter er der et, som vil udvikle havren som fødevareingrediens. Foto: Colourbox

169 mio. kr. til 24 projekter skal gøre danske fødevarer mere klimavenlige

24 projekter har fået tilsagn om samlet 169 mio. kr. fra Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram, GUDP. Samtidig er en ny ansøgningsrunde med yderligere 100 mio. kr. åben. Projekterne har fokus på at reducere fødevareproduktionens miljø- og klimaaftryk og samtidig forebygge madspild.

Laserbehandling som erstatning for antibiotika, udvikling af fremtidens proteiner og udvikling af havrebaserede fødevarer, herunder mere robuste havresorter.

Det er blandt de projekter, der får et økonomisk rygstød. I alt har 24 projekter fået tilsagn om samlet 169 mio. kr. fra Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram, GUDP, som hvert år uddeler midler til projekter, der bidrager til den grønne omstilling af fødevaresektoren. Samtidig er en ny ansøgningsrunde med yderligere 100 mio. kr. åben. Det skriver Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri i en pressemeddelelse.

Projekterne spænder fra nye plantebaserede ingredienser og klimavenlige proteinkilder til teknologier, der reducerer brugen af pesticider i konventionelt landbrug.

”Den grønne omstilling af vores fødevaresektor er afgørende for at skabe mere bæredygtige og klimavenlige måltider på danskernes tallerkener. Derfor er jeg glad for, at vi med 269 millioner kroner til udvikling og demonstration kan sætte yderligere fart på denne vigtige indsats,” siger fødevareminister Jacob Jensen (V).

Generelt har søgningen til den seneste ansøgningsrunde været stor, fortæller bestyrelsesformand for GUDP Mikael Thinghuus:

”Vi ser en meget stor villighed fra politisk hold til at investere offentlige midler i udvikling af fremtidens grønne løsninger inden for fødevaresektoren. Det er rigtig positivt. Mindst lige så positivt er det, at vi både i erhvervslivet og på universiteterne ser en vældig stor appetit efter økonomisk støtte til grønne projekter. Det er trods alt til ringe gavn at kunne uddele mange penge, hvis ikke de rigtige projekter er der. Det er heldigvis ikke tilfældet. Igen har det været en svær øvelse at vægte projekterne, der generelt har været kendetegnet ved et tårnhøjt niveau. Ansøgningsrunden er, efter min mening, udmundet i en særdeles stærk projekt-portefølje, der spreder sig jævnt over GUDP´s grønne indsatsområder."

Hvad støtter GUDP?

GUDP’s pulje består hvert år af en ordinær pulje samt et varierende antal særpuljer.

Det er muligt at søge om tilskud i de ordinære puljer to gange om året. Samlet er der hvert år afsat ca. 200 mio. kr. på finansloven til GUDP’s ordinære puljer. 

Ud over den ordinære pulje udbød GUDP også fire særpuljer på samlet 140 mio. kr. i 2024. Tre af puljerne havde fokus på biosolutions, klimavenlige fødevarer, fødevaresystemer og alternative proteiner samt reduktion af madspild og fødevaretab. Derudover var der en økologisk særpulje i samarbejde med Icrofs.

I år har de udvalgte projekter bl.a. fokus på udvikling af nye fødevarer og ingredienser, reduktion af klimagasudledninger, reduktion af kvælstof, fosfor og pesticider i vandmiljøer eller at mindske ressourcespildet i fødevareproduktionen.

Læs mere om de 24 GUDP-projekter her.

Tre projekteksempler

Laserbehandling til malkekoen

Projektet MastZap har modtaget et tilsagn på godt ni mio. kr. til at færdigudvikle en ny laserbehandlingsmetode mod yverbetændelse hos malkekøer. Metoden kan potentielt erstatte antibiotikabehandlingen, der i dag anvendes ved yverbetændelse. Det vil både reducere antibiotikaforbruget i mælkeproduktionen og minimere mælketabet, da mælk fra antibiotikabehandlede køer skal kasseres.

Nye klimavenlige planteproteiner

Projektet IFFN bidrager til at udvikle fremtidens proteiner og fødevareingredienser ved at gøre viden om handling og innovation i forhold til fremtidige fødevarer – herunder novel food – mere lettilgængelig for aktører i branchen.

Hertil fokuserer projektet også på potentialer i sidestrømme ved at foreslå nye tilgange til at reducere eller værdiforøge fødevarespild, og bidrager dermed til øget cirkulært ressourceforbrug og begrænset madspild.

Nye havresorter

Projektet LinkingOat bidrager til at udvikle fremtidens fødevarer og fødevareingredienser ved at udvide og forbedre havres potentiale som fødevareingrediens. Hertil bidrager projektet til at reducere fødevaretabet, da det potentielt kan bidrage med højere havreudbytter, der kan bruges som fødevarer.

Indirekte kan det bidrage til at reducere udledningen af klimagasser, hvis eksempelvis havrebaserede drikkevarer erstatter animalsk baserede drikkevarer.

Flere artikler fra samme sektion

Frivillige aftaler kunne ikke sikre landets drikkevandsboringer i tide

Efter seks års forsøg er det ikke lykkedes for landets vandværker at lave de frivillige aftaler med landmænd og lodsejere, der skulle sikre landets drikkevandsboringer mod pesticidrester. Nu er opgaven skubbet videre til kommunerne, men det har kun gjort det endnu mere tidskrævende at indgå aftaler.

21-02-2025 10 minutter Pesticider,   Politik,   Drikkevand

Pesticider skyder forbi deres mål og skader organismer, som de ikke burde påvirke

Et metastudie viser, at pesticider også skader organismer, som de aldrig var designet til at påvirke. Og nyere pesticider er ikke bedre end ældre pesticider, når det gælder om at undgå de såkaldte ikke-målarter.

19-02-2025 5 minutter Pesticider,   Miljø,   Forskning

Vandværker hæver priserne for at kunne beskytte drikkevandet mod pesticider

Flere danskere kan se frem til dyrere drikkevand, som en direkte konsekvens af at der bliver brugt pesticider i områder, hvor midlerne risikerer at forurene vandet.

18-02-2025 3 minutter Drikkevand,   Pesticider