Annonce
Annonce
169 mio. kr. til 24 projekter skal gøre danske fødevarer mere klimavenlige
24 projekter har fået tilsagn om samlet 169 mio. kr. fra Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram, GUDP. Samtidig er en ny ansøgningsrunde med yderligere 100 mio. kr. åben. Projekterne har fokus på at reducere fødevareproduktionens miljø- og klimaaftryk og samtidig forebygge madspild.

Blandt de 24 GUDP-støttede projekter er der et, som vil udvikle havren som fødevareingrediens. Foto: Colourbox
Laserbehandling som erstatning for antibiotika, udvikling af fremtidens proteiner og udvikling af havrebaserede fødevarer, herunder mere robuste havresorter.
Det er blandt de projekter, der får et økonomisk rygstød. I alt har 24 projekter fået tilsagn om samlet 169 mio. kr. fra Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram, GUDP, som hvert år uddeler midler til projekter, der bidrager til den grønne omstilling af fødevaresektoren. Samtidig er en ny ansøgningsrunde med yderligere 100 mio. kr. åben. Det skriver Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri i en pressemeddelelse.
Projekterne spænder fra nye plantebaserede ingredienser og klimavenlige proteinkilder til teknologier, der reducerer brugen af pesticider i konventionelt landbrug.
”Den grønne omstilling af vores fødevaresektor er afgørende for at skabe mere bæredygtige og klimavenlige måltider på danskernes tallerkener. Derfor er jeg glad for, at vi med 269 millioner kroner til udvikling og demonstration kan sætte yderligere fart på denne vigtige indsats,” siger fødevareminister Jacob Jensen (V).
Generelt har søgningen til den seneste ansøgningsrunde været stor, fortæller bestyrelsesformand for GUDP Mikael Thinghuus:
”Vi ser en meget stor villighed fra politisk hold til at investere offentlige midler i udvikling af fremtidens grønne løsninger inden for fødevaresektoren. Det er rigtig positivt. Mindst lige så positivt er det, at vi både i erhvervslivet og på universiteterne ser en vældig stor appetit efter økonomisk støtte til grønne projekter. Det er trods alt til ringe gavn at kunne uddele mange penge, hvis ikke de rigtige projekter er der. Det er heldigvis ikke tilfældet. Igen har det været en svær øvelse at vægte projekterne, der generelt har været kendetegnet ved et tårnhøjt niveau. Ansøgningsrunden er, efter min mening, udmundet i en særdeles stærk projekt-portefølje, der spreder sig jævnt over GUDP´s grønne indsatsområder."
Hvad støtter GUDP?
GUDP’s pulje består hvert år af en ordinær pulje samt et varierende antal særpuljer.
Det er muligt at søge om tilskud i de ordinære puljer to gange om året. Samlet er der hvert år afsat ca. 200 mio. kr. på finansloven til GUDP’s ordinære puljer.
Ud over den ordinære pulje udbød GUDP også fire særpuljer på samlet 140 mio. kr. i 2024. Tre af puljerne havde fokus på biosolutions, klimavenlige fødevarer, fødevaresystemer og alternative proteiner samt reduktion af madspild og fødevaretab. Derudover var der en økologisk særpulje i samarbejde med Icrofs.
I år har de udvalgte projekter bl.a. fokus på udvikling af nye fødevarer og ingredienser, reduktion af klimagasudledninger, reduktion af kvælstof, fosfor og pesticider i vandmiljøer eller at mindske ressourcespildet i fødevareproduktionen.
Læs mere om de 24 GUDP-projekter her.
Tre projekteksempler
Laserbehandling til malkekoen
Projektet MastZap har modtaget et tilsagn på godt ni mio. kr. til at færdigudvikle en ny laserbehandlingsmetode mod yverbetændelse hos malkekøer. Metoden kan potentielt erstatte antibiotikabehandlingen, der i dag anvendes ved yverbetændelse. Det vil både reducere antibiotikaforbruget i mælkeproduktionen og minimere mælketabet, da mælk fra antibiotikabehandlede køer skal kasseres.
Nye klimavenlige planteproteiner
Projektet IFFN bidrager til at udvikle fremtidens proteiner og fødevareingredienser ved at gøre viden om handling og innovation i forhold til fremtidige fødevarer – herunder novel food – mere lettilgængelig for aktører i branchen.
Hertil fokuserer projektet også på potentialer i sidestrømme ved at foreslå nye tilgange til at reducere eller værdiforøge fødevarespild, og bidrager dermed til øget cirkulært ressourceforbrug og begrænset madspild.
Nye havresorter
Projektet LinkingOat bidrager til at udvikle fremtidens fødevarer og fødevareingredienser ved at udvide og forbedre havres potentiale som fødevareingrediens. Hertil bidrager projektet til at reducere fødevaretabet, da det potentielt kan bidrage med højere havreudbytter, der kan bruges som fødevarer.
Indirekte kan det bidrage til at reducere udledningen af klimagasser, hvis eksempelvis havrebaserede drikkevarer erstatter animalsk baserede drikkevarer.
Flere artikler fra samme sektion
Kalø-elever har sået de første frø til en økologisk ungdomsbevægelse
Søndag 16. marts danner Kalø Økologisk Landbrugsskole rammen om et møde for unge, som vil have medindflydelse på, hvilken vej økologien skal udvikle sig - både i Danmark og internationalt.
Partier er blevet enige: Sådan kommer forsøget med skolemad til at foregå
Forsøgsordningen med skolemad vil bl.a. blive afprøvet med og uden forældrebetaling. Dertil afprøves ordninger, hvor maden produceres lokalt på skolen, og hvor en ekstern leverandør står for maden.
Arla afviser flere eksperters kritik af mejerikoncernens klimaregnskab
Flere forskere beskylder Arla for at prale af misvisende klimatal, som får mejerigigantens drivhusgasreduktion til at se større ud, end den reelt er.