Annonce

Annonce

Organisk gødning fra Yara

Den pelleterede gødning skal helst indarbejdes i jorden, f.eks. ved nedharvning forud for såning af vårsæd. Foto: Yara

Yara introducerer organisk gødning til økologer

En ny organisk gødning kommer nu på markedet og skal ifølge producenten være med til at understøtte de økologiske landmænds behov for næringsstoffer.

Verdens største producent af kunstgødning lancerer nu også en organisk gødning på det danske marked. Ifølge producenten Yara sker det bl.a. for at understøtte de økologiske landmænds behov for næringsstoffer.

Det skriver Yara i en pressemeddelelse.

Den nye gødning er blevet døbt YaraSuna BIO 9-3-1 og er en organisk gødning, som primært er lavet på industrielle biprodukter. Produktet er en sammensat gødning, der består af kød- og benmel, blodmel, vinasse fra træproduktion i Finland, havreskaller og kyllingemøg.

”Efter at der er blevet strammet op på, hvor meget husdyrgødning økologerne må bruge (ikke-økologisk andel, red.), har flere økologer behov for kvalitetsgødning, der kan tilføre kvælstof og andre næringsstoffer til deres marker. Vi forventer, at YaraSuna Bio vil kunne være med til at opfylde det behov og give landmændene flere muligheder for at købe godkendte økologiske gødninger,” fortæller Jesper Ulnitz, chefagronom i Yara.

Han mener, at den nye gødning vil være interessant for mange økologiske landmænd – især de, der har sædskifter med begrænset adgang til gylle.

Marked i vækst

Yara oplyser, at gødningen kan bruges i alle de traditionelle afgrøder som korn, raps, frøgræs og grøntsager, og særligt i vårsæden som startgødning, hvor man enten nedharver den eller laver en kombisåning.

Jens Jakob Larsen, der er kommerciel direktør i Yara, forventer, at markedet vil tage godt imod den nye gødning.

”Produktet har været markedsført i Finland i nogle år, hvor vi har fået mange positive tilbagemeldinger. Vi har en forventning om, at markedet for organisk gødning vækster, og der forbruges mere og mere af den her slags produkter,” siger han til Økologisk Nu.

Udover at gødningen kan være et alternativ til husdyrgødning, især steder hvor det er mindre tilgængeligt, så har den pelleterede gødning en anden fordel.

”Man kan anvende den meget fokuseret ligesom med mineralsk gødning. Det har den fordel, at man kan dosere det mere præcist og lave placeringsgødskning,” siger Jens Jakob Larsen.

Gode forsøgsresultater

I Danmark er der i år udført forsøg i samarbejde med Innovationscenter for Økologisk Landbrug i havre, hvor gødningen blev nedharvet ved såning for at teste effekten op imod svinegyllegylle. Her har effekten vist sig at være på niveau med svinegylle ifølge Yara.

”I vores forsøg, hvor man nedharver gødningen i vårsæd, ser resultaterne rigtig gode ud. Faktisk så gode, at det virker på niveau med vores konventionelle YaraMila NPK-gødning. I forsøg med bredspredning af vinterhvede falder effekten en smule, idet den ikke indarbejdes i jorden på samme måde,” fortæller Jesper Ulnitz og tilføjer:

”Det man skal huske med organiske gødninger som denne er, at de gerne skal indarbejdes i jorden for at opnå det bedste resultat. Organiske gødninger vil gerne have lidt jordfugt, så mineraliseringen og omsætningen af næringsstofferne kommer i gang. Det er den biologiske aktivitet i jorden, der i sidste ende skal frigive næringsstofferne og sikre optimale udbytter.”

Gødningen fremgår af ’Bilag 2’ (tidligere bilag 1) i ’Vejledningen om økologisk jordbrug’ og må derfor bruges af økologer. Da den indeholder ikke-økologisk kyllingemøg, skal man medregne andelen heraf som ikke-økologisk husdyrgødning.

Flere artikler fra samme sektion

Niårigt studie konkluderer: Vær klimasmart og dyrk flerårige afgrøder

Dyrkning af flerårige afgrøder kan være en lovende løsning for danske landmænd til at sikre en klimavenlig produktion uden at gå på kompromis med markens samlede udbytte eller jordens frugtbarhed. Det viser en ny undersøgelse fra Aarhus Universitet.

26-04-2024 3 minutter Planteavl,   Efterafgrøder,   Forskning,   Klima

Dronehyrden hjælper landmanden

I takt med at naturområderne til afgræsning vokser, opstår der behov for at finde nye metoder til overvågning af de græssende dyr. Alene i år er der hos landbrugsstyrelsen søgt om tilskud til at omlægge 10.000 ha til afgræsning. Lige nu tester 10 landmænd hvordan droner fungerer som en lille hjælper – en slags flyvende hyrde.

18-04-2024 7 minutter Biodiversitet

Truslen er blevet mindre, så nu må hønsene atter komme ud

Risikoen for fugleinfluenza er faldet. Derfor ophæver Fødevarestyrelsen nu kravet om, at gæs, høns, ænder og kalkuner skal være under tag eller lukket inde.

17-04-2024 2 minutter Fugleinfluenza,   Æg og fjerkræ