Annonce

Annonce

Hvidkål i marken side om side med rødbeder

I første omgang indføres de skærpede krav via de brancheanbefalinger, som Landbrug & Fødevarer og Økologisk Landsforening er gået sammen om, og som danske mejerier og slagterier har valgt at følge. Foto: Irene Brandt-Møller

Økologer skærper gødningskravene

Pressemeddelelse

Fra gødningsåret 2022/2023 kommer der nye skærpede grænser for, hvordan økologerne må anvende ikke-økologisk husdyrgødning. Det er et resultat af et målrettet arbejde fra Landbrug & Fødevarer og Økologisk Landsforening.

Fra efteråret 2022 kan økologer maksimalt tilføre u-afgasset ikke-økologisk husdyrgødning svarende til 43 kg N/ha. Mængden kan øges til 65 kg N/ha, hvis mindst 22 kg N kommer fra afgasset ikke-økologisk gødning. Uanset dette pkt. kan der altid tages samme mængde N tilbage fra et biogasanlæg, som man har afleveret i form af økologisk biomasse eller økologisk husdyrgødning. Denne mængde N indgår ikke i opgørelsen over modtaget ikke-økologisk husdyrgødning.

Derudover kan økologerne anvende andre recirkulerede næringsstoffer, som f.eks. kildesorteret husholdningsaffald og økologiske gødninger op til 107 kg N/ha.

Hans Erik Jørgensen, formand for Økologisektionen i Landbrug & Fødevarer, glæder sig over, at der endelig kommer en løsning på plads, som prioriterer recirkulering højere.

”Der har været arbejdet med forskellige tiltag til afvikling af ikke-økologisk husdyrgødning i økologi i snart 15 år, så det er på tide, at vi får taget første skridt og får efterset vores gødningsstrategier. For nogen kan det i første omgang virke som en uoverskuelig begrænsning, men andre har allerede vist, hvordan man kan have en god økologisk planteproduktion med andre metoder,” siger han.

Han bakkes op af sin formandskollega i Økologisk Landsforening, Per Kølster.

”Økologi skal stå på egne ben og recirkulering er i den forbindelse et helt centralt element. Det handler både om at sikre udbytter, indgå i den cirkulære økonomi og om økologiens troværdighed. Med de kommende begrænsninger i brugen af ikke-økologisk husdyrgødning, så skal vi have flere recirkulerede næringsstoffer på økologernes marker og sætte ekstra fokus på at udnytte sædskiftets muligheder,” siger han.

I første omgang indføres kravene via de brancheanbefalinger, som Landbrug & Fødevarer og Økologisk Landsforening er gået sammen om, og som danske mejerier og slagterier har valgt at følge.

Organisationerne ser gerne, at kravene bliver en del af EU's økologiregler, men om det lykkes, kan først afklares, når EU-forhandlingerne om økologireglerne er færdige. Det ligger dog allerede nu klart, at der med ophæng i den ny økologiforordning også kommer krav om en minimumsandel af både kvælstoffikserende og kulstofopbyggende afgrøder i sædskiftet. De konkrete nye sædskiftekrav i EU's økologiregler forventes at blive præsenteret i løbet af sommeren.

Dette er en pressemeddelelse fra Økologisk Landsforening. Det er tilladt at kopiere og bringe den på andre nyhedssider.

Flere artikler fra samme sektion

Ny dyrevelfærdsrapport viser en stigning i antallet af politianmeldelser

Fra 2021 til 2022 skete der en fordobling i antallet af politianmeldelser mod kvægproducenter og en stigning på knap 30 pct. mod griseproducenter. Det skyldtes især manglende pleje af syge eller tilskadekomne dyr.

03-05-2024 5 minutter Dyrevelfærd

Debat om oksens fremtid: Skal oksekød være det nye champagne?

Det er kun godt, at koen bliver udskældt for tiden, mener Rune Sørensen, indehaver af restaurant Hærværk. Her serveres der oksekød, men kun i små mængder og kun fra kvæg, der har ydet naturpleje. Rune Sørensen mener, at udskældningen er nødvendig for at rejse en debat om vores madvaner.

03-05-2024 8 minutter Kvæg,   Forbrug,   Klima

Røde alger kan blive økologiens svar på Bovaer

Ved at tilsætte et mix af forskellige alger til malkekøernes foder, håber forskere fra Aarhus Universitet at kunne opnå samme metan-reducerende effekt, som Bovaer giver i de konventionelle kostalle.

03-05-2024 3 minutter Klima,   Kvæg