Vanskelig høst i sigte - crimp dit korn

FAGLIGT TALT: Crimpning er en god mulighed for at lagre og forarbejde dit korn i én arbejdsgang.

14. august 2023
Læsetid: 2 minutter
Mejetærsker i kornmark
Mange crimper korn, der i princippet er lagerfast, bare for at få forarbejdningen overstået på én gang. Men du skal være opmærksom på, at der ved stigende vandindhold, skal en større mængde syre til, for at det er lagerfast. Arkivfoto

Når høsten bliver vanskelig, kan det blive svært at få kornet høstet, så det er lagerfast. Der er ikke udsigt til super høstvejr den kommende uge, og kornet er modent eller bliver det snart. Derfor er crimpning en god mulighed for at lagre og forarbejde dit korn i én arbejdsgang.

Der er ofte beskrevet, at kornet skal være over 30 pct. vand, for at det med fordel kan crimpes med tilsætning af syre.

Er kornets vandprocent lavere, kan det godt gøres alligevel. Mange crimper korn, der i princippet er lagerfast, bare for at få forarbejdningen overstået på én gang. Men du skal være opmærksom på, at der ved stigende vandindhold, skal en større mængde syre til, for at det er lagerfast.

En meget vigtig forudsætning for, at det lykkes og bliver en god oplevelse for mand og kreatur, er, at kornet forarbejdes umiddelbart efter høst. Er kornet ikke lagerfast, tager det varme over natten, og risikoen for, at det ikke lykkes, stiger meget.

Der er flere metoder: Igennem mange år er der blevet anvendt valser til forarbejdning/crimpning. De senere år er der kommer store slaglemøller frem, der har en meget stor kapacitet. De findeler materialet mere, end valserne gør, hvilket gør det sværere for dyrene at sortere i foderet under udfodring.