Annonce
Annonce
Mange crimper korn, der i princippet er lagerfast, bare for at få forarbejdningen overstået på én gang. Men du skal være opmærksom på, at der ved stigende vandindhold, skal en større mængde syre til, for at det er lagerfast. Arkivfoto
Vanskelig høst i sigte - crimp dit korn
FAGLIGT TALT: Crimpning er en god mulighed for at lagre og forarbejde dit korn i én arbejdsgang.
Når høsten bliver vanskelig, kan det blive svært at få kornet høstet, så det er lagerfast. Der er ikke udsigt til super høstvejr den kommende uge, og kornet er modent eller bliver det snart. Derfor er crimpning en god mulighed for at lagre og forarbejde dit korn i én arbejdsgang.
Der er ofte beskrevet, at kornet skal være over 30 pct. vand, for at det med fordel kan crimpes med tilsætning af syre.
Er kornets vandprocent lavere, kan det godt gøres alligevel. Mange crimper korn, der i princippet er lagerfast, bare for at få forarbejdningen overstået på én gang. Men du skal være opmærksom på, at der ved stigende vandindhold, skal en større mængde syre til, for at det er lagerfast.
En meget vigtig forudsætning for, at det lykkes og bliver en god oplevelse for mand og kreatur, er, at kornet forarbejdes umiddelbart efter høst. Er kornet ikke lagerfast, tager det varme over natten, og risikoen for, at det ikke lykkes, stiger meget.
Der er flere metoder: Igennem mange år er der blevet anvendt valser til forarbejdning/crimpning. De senere år er der kommer store slaglemøller frem, der har en meget stor kapacitet. De findeler materialet mere, end valserne gør, hvilket gør det sværere for dyrene at sortere i foderet under udfodring.
Flere artikler fra samme sektion
Ny dyrevelfærdsrapport viser en stigning i antallet af politianmeldelser
Fra 2021 til 2022 skete der en fordobling i antallet af politianmeldelser mod kvægproducenter og en stigning på knap 30 pct. mod griseproducenter. Det skyldtes især manglende pleje af syge eller tilskadekomne dyr.
Debat om oksens fremtid: Skal oksekød være det nye champagne?
Det er kun godt, at koen bliver udskældt for tiden, mener Rune Sørensen, indehaver af restaurant Hærværk. Her serveres der oksekød, men kun i små mængder og kun fra kvæg, der har ydet naturpleje. Rune Sørensen mener, at udskældningen er nødvendig for at rejse en debat om vores madvaner.
Røde alger kan blive økologiens svar på Bovaer
Ved at tilsætte et mix af forskellige alger til malkekøernes foder, håber forskere fra Aarhus Universitet at kunne opnå samme metan-reducerende effekt, som Bovaer giver i de konventionelle kostalle.