Annonce

Annonce

Mobilt hønsehus

De økologiske høns må igen komme ud under åben himmel, efter at truslen om fugleinfluenza er faldet.

Truslen er blevet mindre, så nu må hønsene atter komme ud

Risikoen for fugleinfluenza er faldet. Derfor ophæver Fødevarestyrelsen nu kravet om, at gæs, høns, ænder og kalkuner skal være under tag eller lukket inde.

Fra onsdag d. 17. april fjerner Fødevarestyrelsen kravet til fjerkræavlere om, at deres fugle skal være lukket inde eller være under tag eller fuglenet. Samtidig bliver det igen tilladt at tage til udstillinger med høns og andet fjerkæ uden at have søgt om tilladelse til at afholde udstilling.

Dermed slutter knap fire måneder, hvor fjerkræ fra økologiske besætninger og frilandsbesætninger har været indelukket, for at undgå at dyrene bliver smittet med den fugleinfluenzaen H5N1.

Kravene ophæves, fordi en ny trusselsvurdering viser, at risikoen for fugleinfluenzasmitte fra de vilde fugle er faldet i både og i resten af Europa. Sidst en større professionel fjerkræbesætning i Danmark blev ramt af fugleinfluenza, var i midten af februar.

Charlotte Vilstrup Castle, veterinærdirektør i Fødevarestyrelsen, understreger dog vigtigheden af fortsat forsigtighed:

"Selvom vi nu ændrer risikovurderingen er det trods alt ikke længere siden end midt i februar, at vi havde det seneste udbrud. Derfor vil jeg gerne minde om, at trækfuglene stadig kan bringe smitten med sig den næste måneds tid. Og fordi vilde fugle tiltrækkes af foderpladserne, bør fjerkræ ikke fodres i det fri uden overdækning. Endvidere anbefaler vi fortsat, at alle, der har med fjerkræ at gøre, gør alt, hvad de kan, for at undgå, at deres dyr bliver smittet, blandt andet ved at skifte fodtøj, inden de går ind til dyrene," siger hun i en pressemeddelelse.

Indelukningskravet kom i december, hvor fugleinfluenzaen alligevel bredte sig til i alt tolv besætninger, og mere end 135.000 dyr blev aflivet. Hobbyhønseavlere og andre med færre end 100 fugle har dog været undtaget for kravet.

Fødevarestyrelsen overvåger stadig situationen nøje og er klar til igen at hæve trusselsniveauet.

Fugleinfluenza er dødelig for fjerkræ, men smitter særdeles sjældent mennesker.

Fugleinfluenza er en anmeldepligtig sygdom ved mistanke. Selvom den primært ses i fugle, er den også anmeldepligtig ved mistanke i andre dyrearter.

Flere artikler fra samme sektion

Økologisk kornforædler: Konventionelle kornsorter er ensartede. Det er skidt for biodiversiteten og vores ernæring

En af årsagerne til biodiversitetskrisen er, at vi dyrker for få forskellige afgrøder i landbruget, og at de er for ensartede. Det skaber både problemer i naturen og ernæringsproblemer, fordi vi kommer til at spise for ensidigt, mener Anders Borgen, der arbejder på at udvikle robuste kornsorter til økologien. Særligt én af hans sorter hitter hos surdejsentusiaster.

02-12-2024 9 minutter Planteavl,   Udbytte og jordbearbejdning

Jordnørd fik en aha-oplevelse, da han blev rådet til at lugte til jorden

For ti år siden fik Hervé Lognonné en aha-oplevelse, da han besøgte en køkkenhave. Det ændrede fuldstændig hans syn på, hvordan man vurderer, om jorden er sund, og han advarer mod den gængse måde at dyrke jorden på i dag.

26-11-2024 12 minutter Regenerativt landbrug,   Jordfrugtbarhed

Dit økologiske æble kan snart blive dyrket med hjælp fra myrer

Myren kan blive et værdifuldt nyttedyr i den økologiske frugtproduktion, da de bekæmper både plantesygdomme og jager skadedyr. Et nyt projekt skal nu udvikle metoder til at integrere skovmyrer i plantager.

26-11-2024 4 minutter Nyttedyr,   Frugt, bær, grønt,   Forskning