Annonce

Annonce

Mobilt hønsehus

De økologiske høns må igen komme ud under åben himmel, efter at truslen om fugleinfluenza er faldet.

Truslen er blevet mindre, så nu må hønsene atter komme ud

Risikoen for fugleinfluenza er faldet. Derfor ophæver Fødevarestyrelsen nu kravet om, at gæs, høns, ænder og kalkuner skal være under tag eller lukket inde.

Fra onsdag d. 17. april fjerner Fødevarestyrelsen kravet til fjerkræavlere om, at deres fugle skal være lukket inde eller være under tag eller fuglenet. Samtidig bliver det igen tilladt at tage til udstillinger med høns og andet fjerkæ uden at have søgt om tilladelse til at afholde udstilling.

Dermed slutter knap fire måneder, hvor fjerkræ fra økologiske besætninger og frilandsbesætninger har været indelukket, for at undgå at dyrene bliver smittet med den fugleinfluenzaen H5N1.

Kravene ophæves, fordi en ny trusselsvurdering viser, at risikoen for fugleinfluenzasmitte fra de vilde fugle er faldet i både og i resten af Europa. Sidst en større professionel fjerkræbesætning i Danmark blev ramt af fugleinfluenza, var i midten af februar.

Charlotte Vilstrup Castle, veterinærdirektør i Fødevarestyrelsen, understreger dog vigtigheden af fortsat forsigtighed:

"Selvom vi nu ændrer risikovurderingen er det trods alt ikke længere siden end midt i februar, at vi havde det seneste udbrud. Derfor vil jeg gerne minde om, at trækfuglene stadig kan bringe smitten med sig den næste måneds tid. Og fordi vilde fugle tiltrækkes af foderpladserne, bør fjerkræ ikke fodres i det fri uden overdækning. Endvidere anbefaler vi fortsat, at alle, der har med fjerkræ at gøre, gør alt, hvad de kan, for at undgå, at deres dyr bliver smittet, blandt andet ved at skifte fodtøj, inden de går ind til dyrene," siger hun i en pressemeddelelse.

Indelukningskravet kom i december, hvor fugleinfluenzaen alligevel bredte sig til i alt tolv besætninger, og mere end 135.000 dyr blev aflivet. Hobbyhønseavlere og andre med færre end 100 fugle har dog været undtaget for kravet.

Fødevarestyrelsen overvåger stadig situationen nøje og er klar til igen at hæve trusselsniveauet.

Fugleinfluenza er dødelig for fjerkræ, men smitter særdeles sjældent mennesker.

Fugleinfluenza er en anmeldepligtig sygdom ved mistanke. Selvom den primært ses i fugle, er den også anmeldepligtig ved mistanke i andre dyrearter.

Flere artikler fra samme sektion

Arla har nu reduceret produktionen af øko-mælk med 100 mio. kg

Målet er nået for Arlas planlagte reduktion af øko-mælk. 50 mio kg er nået ved, at Arla-leverandører er blevet konventionelle, 40 mio. kg ved at landmænd er stoppet som mælkeproducenter og 10 mio. kg ved skifte til andre mejerier.

22-05-2024 2 minutter Mejeri,   Afsætning

Landmænd og haveejere modarbejder kommuners kamp for biodiversitet langs vejene

Landets tre største kommuner forsøger i disse år at øge biodiversiteten langs tusindvis af kilometer veje ved at ændre praksis for græsslåning. Flere planter og blomster i rabatten giver flere insekter og dermed flere fugle i landskabet. Men kommunerne oplever, at landmænd og haveejere i stigende grad øver selvtægt og modarbejder kommunernes indsats.

21-05-2024 7 minutter Biodiversitet

Friske bælgfrugter smager godt, men markedet møder udfordringer

KRONIK: En udfordring er en lav efterspørgsel på danske bælgfrugter, da konkurrencen er hård, og bælgfrugter – især de tørrede – ikke som sådan er højværdiafgrøder. Vi mangler også kulinarisk erfaring med at bruge friske bælgfrugter i madlavningen.

16-05-2024 4 minutter Nyt fra Icrofs,   Bælgfrugter