Annonce
Annonce

Jesper Søllingvraa Jensen (t.v.) og Klaus Søgård har genopfundet dyrkning af tomater, agurker og peberfrugter i Markhavens drivhuse. Foto: Irene Brandt-Møller
Tomatavler: I fremtiden spiser vi ikke tomater hele året
Markhaven dyrker økologiske tomater, agurker og peberfrugter efter biodynamiske principper og med stor fokus på tidsaktuelle emner som klima og bæredygtighed.
I løbet af de ni måneder fra slutningen af januar til slutningen af oktober, hvor Markhavens fire drivhuse er fyldt med tomat og agurkeplanter, bruges der - især i begyndelsen og slutningen af sæsonen - en del naturgas til opvarmning af drivhusene.
Og det er ikke særligt bæredygtigt, mener Klaus Søgård, der ejer Markhaven sammen med ægtefællen, Jytte Bach.
»Vi ønsker derfor at omlægge vores produktion, så vi kan producere med mindre input,« fortæller Klaus Søgård.
Opskriften handler om at producere mindre af dét, Markhaven faktisk lever af at lave: tomater og agurker.
Langt størstedelen af produktionen fra Markhaven afsættes gennem Coops butikker, og derfor har Markhaven været i dialog med butikskæden med henblik på at få Coops velsignelse til, at produktionen omlægges.
De biodynamiske præparater
I det biodynamiske landbrug tilsætter man seks kompostpræparater, som er med til at stimulere komposteringen og dermed styre processen i ønsket retning. Det er plantepræparater af egebark, røllike, mælkebøtte, kamille, brændenælde og baldrian. Præparaterne virker regulerende, de dæmper varmedannelsen, mindsker tabet af N og C, og de understøtter huminstofdannelsen.
»Coop har en positiv tilgang til vores ønsker. I første omgang starter vi i ét drivhus, hvor vi dyrker salat, som ikke kræver så megen varme som tomater og agurker i forårs- og efterårsmånederne. Sæsonen, hvor vi kan producere de mere varmekrævende afgrøder, bliver dermed kortere; men tilsvarende falder energiforbruget markant. Og jeg kan sagtens forestille mig en fremtid, hvor vi ikke spiser agurker og tomater året rundt,« siger Klaus Søgård.
Han vil meget gerne gå forrest, når det handler om at producere fødevarer bæredygtigt, og Markhavens produktion er allerede kendetegnet ved en række tiltag, som peger i denne retning: Vandingsvandet i drivhusene er opsamlet på væksthusenes tage i regnvejr.
Hvert år, når drivhusene tømmes for planter, lægges ca. 100 ton hjemmelavet kompost pr. ha i drivhusene, så de er klar til at blive tilplantet i slutningen af januar.
Udover komposten tilføres kun lucernepiller seks gange i løbet af sæsonen. Lucernepiller skal bl.a. kompensere for, at planterne bruger alt det sukker, de producerer, så der ikke gives noget tilbage til mikrolivet i jorden fra planterne.
Markhaven
-
Laver hvert år 300 ton kompost, som fordeles i drivhusene med ca. 10 kg pr. m2
-
De fire drivhuse dækker et areal på 3,1 ha
-
Markhaven producerer fire slags tomater og agurker til Coop
-
Produktionen foregår fra marts til udgangen af oktober i fire opvarmede drivhuse, der tilsammen dækker et areal på 3.1 ha
-
Komposten i Markhaven består af 70-80 pct. dybstrøelse, 10-15 pct. løvtræsflis og 10-15 pct. rødkløverensilage eller afklip fra grødeskæring
Jesper Søllingvraa Jensen er på 9. sæson driftsleder på Markhaven.
»Jeg er meget modtagelig over for fysiske beviser, og når jeg ser, hvordan arbejdet med kompost og jordfrugtbarhed med udgangspunkt i de biodynamiske principper giver virkeligt gode resultater her i vores drivhuse - ja, så tror jeg på, hvad jeg ser,« siger han.
Han fremhæver, at komposten giver en robust jord til planterne at vokse i, hvilket betyder, at vandingen i Markhavens drivhuse er meget enklere at tilgå end i traditionelle drivhusproduktioner, hvor der er en hårfin balance mellem, hvornår planterne enten har fået for meget eller for lidt vand, og hvor ubalancer kan lægge drivhuse øde.
»Jordens evne til at holde på vandet er rigtig god, og vi producerer frugter med gode formkræfter, og har derfor næsten ingen deforme frugter, som ikke kan sælges. Samtidig har vores afgrøder, takket være dyrkningen efter regenerative principper, lang holdbarhed i butikkerne, hvilket også er med til at øge bæredygtigheden, fordi det giver et meget lille spild,« siger Jesper Søllingvraa Jensen.
På de småfrugtede tomater er Markhaven allerede i stand til at konkurrere med de konventionelle tomatproducenter i Danmark, og Klaus Søgård lægger ikke skjul på, at han håber, at de erfaringer, Markhaven høster i sin produktion, kan inspirere gartneriets konventionelle kollegaer til at gå i Markhavens fodspor, så landbrugsproduktionen i Danmark en dag kan være 100 pct. økologisk.
Flere artikler fra samme sektion
Solceller på marken kan øge biodiversiteten og tiltrække truede fugle
Solcellefarme kan være habitater for truede fugle, hvis de forvaltes rigtigt. Et nyt britisk studie viser, at landbrugsmarker med solceller og varieret natur har langt flere fugle og højere biodiversitet end intensivt dyrkede marker - samtidig kan de sikre landmanden en stabil indkomst.
Forskningsprojekt om grise søger deltagere
Øget fravænningsvægt giver mere robuste dyr, som kan give et større økonomisk afkast. Innovationscenter for Økologisk Landbrug sætter i et nyt projekt fokus på fodring af pattegrise i faremarken og vil derfor gerne have input fra landmændene selv.
Ny udvikling for fugleinfluenza i amerikanske køer er en "game changer", siger dansk professor
Det tyder på, at en vildfugl nu for tredje gang har smittet en ko med fugleinfluenza i USA, og det skærper risikovurderingen. Endnu er der ikke påvist fugleinfluenza i kvæg herhjemme, men myndighederne holder øje.