Annonce

Annonce

Tørkeindekset har aldrig været så højt så tidligt på året

Det har været et usædvanligt tørt forår indtil videre, og tørkeindekset har nu ramt et niveau, der ikke er målt lignende på denne tid af året. Danmark er et af de lande i Europa, der er hårdest ramt af tørke.

11. april 2025
Læsetid: 3 minutter
Nærbillede af tør jord

Foråret 2024 og 2025 repræsenterer to ekstreme modpoler: Sidste år var blandt de vådeste, mens i år indtil videre er det tørreste, man har målt. Foto: Colourbox

Sidste forår var der vand alle vegne. Landbrugsmaskinerne kunne ikke køre på marken, og det var generelt et udbredt problem at få sået afgrøderne.

Blot et år senere er billedet det stik modsatte: Tørkeindekset har netop ramt 5, hvilket aldrig er blevet målt så tidligt på året. Det skriver dmi.dk og tv2.dk.

Både februar og marts var tørrere end normalt, og i april har det endnu ikke regnet.

Alene i marts rykkede brandvæsnet ud til 200 naturbrande, hvilket var et usædvanligt højt antal, og der er nu moderat til høj risiko for naturbrande. Derfor advarer Haveselskabet i en mail til tv2.dk mod, at man tager ukrudtsbrænderen i brug.

Det er især den sydlige del af landet, som er ramt, og her er der forøget risiko for tørke. Nord for Silkeborg er der enten endnu ingen risiko eller lav risiko for tørke.

Det tegner dog til, at der er regn på vej: Der nemlig mulighed for regn i påskeferien, da flere lavtryk lægger vej forbi Danmark. DMI's prognose torsdag aften viser mulighed for lidt regn nogle steder søndag - skal man til Økodag, er det derfor en god idé at tjekke vejrprognosen på dagen, for at se, om man skal have regntøj og paraply med. I den efterfølgende uge forventer DMI mere regulære regnbyger.

Europa er ramt

Det er ikke kun Danmark, der har haft et usædvanligt tørt og varmt forår indtil videre. Ifølge EU's Copernicus Climate Change Service blev marts 2025 den varmeste marts nogensinde målt. Og det var endda med stor afstand til gennemsnittet for perioden 1991-2020, da den lå hele 2,4 grader over gennemsnittet.

Særligt det nordlige Tyskland, Storbritannien, Danmark og Sverige oplevede den usædvanlige tørke, mens Sydeuropa fik op mod 400 pct. mere regn end normalt.

De tørre måneder betyder også, at vandstanden i Tysklands næststørste sø Bodensøen nærmer sig et historisk lavpunkt som følge af manglende regn og mindre smeltevand fra Alperne. Det er ikke usædvanligt med lave vandstande på denne tid af foråret, men vandstanden i søen er i begyndelsen af april målt til omkring 2,72 meter, hvilket er det næstlaveste, der nogensinde er målt i april.

Vandstanden vil normalt være lidt over tre meter for denne tid på året.

Flere artikler fra samme sektion

Virksomhed fjerner klimaskadeligt spagnum fra sit sortiment og erstatter det med et økologisk produkt

Det ødelægger biodiversiteten og udleder CO2 i store mængder, når spagnum graves op. Derfor vælger Materialepladsen nu at fjerne produktet fra alle pladser og erstatte det med økologisk pilekompost. Ifølge direktøren er det et spørgsmål om tid, før et forbud mod spagnum rammer Danmark.

10-04-2025 5 minutter Klima,   Miljø,   Biodiversitet,   Næringsstoffer,   Kompostering

Regenerativt jordbrug: Tre bud på hvordan man forstyrrer jorden mindst muligt

FAGLIGT TALT: Her er tre bud på, hvordan økologer kan bearbejde jorden efter de regenerative principper med minimal forstyrrelse og samtidig opnå kontrol med rodukrudt.

Innovationscenter vil dokumentere klimaaftrykket fra økologiske husdyr

Økologisk husdyrproduktion er kendetegnet ved mere græs og flere efterafgrøder i sædskiftet, færre dyr pr. hektar, en lavere mængde tildelt gødning, mindre foderimport og dyr på græs. Alle disse forhold kan have betydning for klimabelastningen fra produktionen.

09-04-2025 3 minutter Klima